Halla-aho: Itävalta näyttää suuntaa Euroopalle – perinteiset puolueet siirtyvät maahanmuuttokysymyksissä kansallismielisempään suuntaan
Itävalta on hyvä esimerkki muutoksesta eurooppalaisen poliitiikan valtavirrassa, Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa. Itävalta on saamassa kansallismielisen, maahanmuuttokriittisen hallituksen.
Itävallassa konservatiivinen Kansanpuolue (ÖVP) ja kansallismielinen Vapauspuolue (FPÖ) ovat muodostamassa yhteishallituksen. Liittokansleriksi nousee Itävallan kansanpuolueen vain 31-vuotias Sebastian Kurz.
Itävallassa järjestettiin lokakuussa ennenaikaiset vaalit, kun Kurz riitautui hallituskumppaniensa sosialidemokraattien kanssa. Heinz-Christian Strachen johtama Vapauspuolue sai vaaleissa 26 prosenttia äänistä ja tuli kolmanneksi. Kurz ei halunnut jatkaa sosiaalidemokraattien kanssa ja sai sovittua hallitusohjelmasta maahanmuuttokriittisen Vapauspuolueen kanssa.
– Haluamme vähentää veronmaksajien taakkaa – ja ennen kaikkea haluamme taata turvallisuuden, taistelemalla laitonta maahanmuuttoa vastaan, Kurz sanoi Ylen mukaan.
Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan Itävalta on hyvä esimerkki muutoksesta, joka on tapahtunut eurooppalaisessa poliittisessa valtavirrassa viimeisten vuosien aikana, varsinkin vuoden 2015 siirtolaisvyöryn vaikutuksesta.
– Perinteiset puolueet ovat siirtyneet maahanmuuttokysymyksissä huomattavasti – sanotaan – kansallismielisempään suuntaan. Voisi sanoa että oikealle. Tämä on sitten mahdollistanut yhteistyön tällaisten kansallismielisillä teemoilla profiloituneiden puolueiden, kuten Itävallan vapauspuolue, kanssa.
Ikuisuuskysymykseen, miten kansallismieliset, euro- ja maahanmuuttokriittiset puolueet sijoittuvat perinteisille poliittisille akseleille, ei ole Halla-ahon mielestä helppoa vastausta.
– Ne ovat yleensä sosiaalisesti kohtuullisen konservatiivisia puolueita, mutta eivät erityisen oikeistolaisia, eivätkä varsinkaan neoliberalistisia kuten perinteinen oikeisto nykyään.
Perussuomalaiset eivät Halla-ahon mukaan oikein sijoitu perinteiselle vasemmisto-oikeisto-akselille.
– Minun mielestäni jakolinja kulkee globalismin ja kansallismielisyyden välillä, pikemminkin kuin perinteisten oikeisto-vasemmisto-kysymysten välillä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää