Itävalta on hyvä esimerkki muutoksesta eurooppalaisen poliitiikan valtavirrassa, Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa. Itävalta on saamassa kansallismielisen, maahanmuuttokriittisen hallituksen.
Itävallassa konservatiivinen Kansanpuolue (ÖVP) ja kansallismielinen Vapauspuolue (FPÖ) ovat muodostamassa yhteishallituksen. Liittokansleriksi nousee Itävallan kansanpuolueen vain 31-vuotias Sebastian Kurz.
Itävallassa järjestettiin lokakuussa ennenaikaiset vaalit, kun Kurz riitautui hallituskumppaniensa sosialidemokraattien kanssa. Heinz-Christian Strachen johtama Vapauspuolue sai vaaleissa 26 prosenttia äänistä ja tuli kolmanneksi. Kurz ei halunnut jatkaa sosiaalidemokraattien kanssa ja sai sovittua hallitusohjelmasta maahanmuuttokriittisen Vapauspuolueen kanssa.
– Haluamme vähentää veronmaksajien taakkaa – ja ennen kaikkea haluamme taata turvallisuuden, taistelemalla laitonta maahanmuuttoa vastaan, Kurz sanoi Ylen mukaan.
Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan Itävalta on hyvä esimerkki muutoksesta, joka on tapahtunut eurooppalaisessa poliittisessa valtavirrassa viimeisten vuosien aikana, varsinkin vuoden 2015 siirtolaisvyöryn vaikutuksesta.
– Perinteiset puolueet ovat siirtyneet maahanmuuttokysymyksissä huomattavasti – sanotaan – kansallismielisempään suuntaan. Voisi sanoa että oikealle. Tämä on sitten mahdollistanut yhteistyön tällaisten kansallismielisillä teemoilla profiloituneiden puolueiden, kuten Itävallan vapauspuolue, kanssa.
Ikuisuuskysymykseen, miten kansallismieliset, euro- ja maahanmuuttokriittiset puolueet sijoittuvat perinteisille poliittisille akseleille, ei ole Halla-ahon mielestä helppoa vastausta.
– Ne ovat yleensä sosiaalisesti kohtuullisen konservatiivisia puolueita, mutta eivät erityisen oikeistolaisia, eivätkä varsinkaan neoliberalistisia kuten perinteinen oikeisto nykyään.
Perussuomalaiset eivät Halla-ahon mukaan oikein sijoitu perinteiselle vasemmisto-oikeisto-akselille.
– Minun mielestäni jakolinja kulkee globalismin ja kansallismielisyyden välillä, pikemminkin kuin perinteisten oikeisto-vasemmisto-kysymysten välillä.