MATTI MATIKAINEN
Halla-aho ihmetteli, miksi muilta puoluejohtajilta kyseltiin hallitusyhteistyön mahdollisuuksista: ”Osoittaa pelkoa perussuomalaisten seuraavaa vaalitulosta kohtaan”
Alma Median puheenjohtajatentissä tänään nousi jostain syystä keskeiseksi puheenaiheeksi se, mitkä puolueet suostuisivat hallitusyhteistyöhön juuri perussuomalaisten kanssa. Haastattelijat katsoivat asiaksi kysyä tästä erikseen kaikilta puoluejohtajilta.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sai kuitenkin ensin lausua vanhat arvopohjaselityksensä siitä, miksi Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset potkaistiin ulos hallituksesta viime kesänä.
– Hallitusneuvotteluissa on sovitettava eri puolueiden arvoja toisiinsa. Vuoden 2017 perussuomalaisten puoluekokouksen valintojen jälkeen emme enää löytäneet yhteistä arvopohjaa, eli jonkinlainen raja ylittyi. Emme enää olisi voineet tehdä hankalia päätöksiä yhdessä, Sipilä sanoi.
Tosiasiassa tultuaan valituksi perussuomalaisten puheenjohtajaksi Halla-aho oli ainoastaan edellyttänyt hallitusohjelman noudattamista.
Keskusta ei lähde tällä kertaa tuomitsemaan
Sipilä kuitenkin suhtautui jatkossa lähtökohtaisesti avoimesti hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.
– Me emme lähde etukäteen sanomaan, että joku ryhmä ei käy keskustalle emmekä tuomitsemaan sitä kansanedustajien joukkoa, joka ensi keväänä valitaan, Sipilä sanoi.
Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli samoilla linjoilla.
– Etukäteen ei suljeta pois yhteistyötä muiden puolueiden kanssa, me etenemme neuvottelujen kautta.
Rinne valitteli yhteisen arvopohjan puuttumista
SDP:n Antti Rinne vetosi saman tien yhteisen ”arvopohjan” puuttumiseen ja totesi, että hallitusyhteistyö näyttää mahdottomalta. Myös vasemmiston Li Andersson sanoi, että varsinkin maahanmuutto- ja talouspolitiikassa yhteistä säveltä perussuomalaisten kanssa tuskin löytyisi.
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puolestaan luonnehti hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa ”onnettomaksi avioliitoksi”. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi arvoituksellisesti ”kuuntelevansa ja seuraavansa” tilannetta.
Halla-aho itse on todennut tulevasta, että hallitusohjelman sisältö on ratkaisevaa hallitukseen osallistumiselle eikä hän ole sulkenut muita puolueita pois.
”Kannattaako käyttää lähetysaikaa tällaiseen?”
Jussi Halla-aho itse oli ihmeissään siitä, miksi puheenjohtajatentissä ylipäätään käytettiin aikaa sen tiedustelemiseen, mitkä puolueet suostuisivat hallitusyhteistyöhön nimenomaan perussuomalaisten kanssa.
– Ehkä se vain osoittaa pelkoa perussuomalaisten seuraavaa vaalitulosta kohtaan, eli meitä pidetään relevanttina puolueena, Halla-aho hymähti.
Hän lisäsi, että toisaalta asetelma on muutenkin viime aikoina kääntynyt tilanteeseen, jossa perussuomalaiset on kaikkien muiden puolueiden vastapuolella.
– Vanhat yhteiskunnalliset jakolinjat ovat katoamassa, nyt politiikassa vastakkain ovat globalismi ja kansallismielisyys.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hallitusyhteistyö puheenjohtajatentti Arvopohja Sari Essayah Anna-Maja Henrikkson Petteri Orpo Antti Rinne Li Andersson Juha Sipilä Jussi Halla-aho eduskuntavaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Orpo puhui pahan kerran ohi suunsa – hallitusrikkoon ei ollutkaan syynä arvopohja vaan se, etteivät perussuomalaiset olleet paimennettavissa (video)
PS-kansanedustajilta täystyrmäys SDP:n työryhmän salaisesta muistiosta paljastuneille suunnitelmille: ”Me emme tarvitse maahan lisää rikollisuutta”
Halla-aho pitää Antti Rinteen (sd.) lupausta nigerialaishuijauksena: “Demarit eivät tule korottamaan kenenkään eläkkeitä”
Halla-aho epäilee kohutun irtisanomislain toimivuutta: Työttömyyden hoitamisessa keskeistä on yritysten kilpailukyvyn parantaminen – “Onko hallitus tehnyt siinä kaikkensa?”
Viikon suosituimmat
Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa
Vasemmiston meppi Li Andersson puhui äärivasemmistolaista katuväkivaltaa normalisoivassa tilaisuudessa keskiviikkona. Europarlamentin vasemmistoryhmän tapahtuma oli järjestetty Budapestin katupahoinpitelyistä epäiltyjen äärivasemmistolaisten tukemiseksi. Puheessaan Andersson oli erityisen tuohtunut siitä, että kansanedustaja Teemu Keskisarja piti puheen Suomen itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueessa.
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Greta Thunberg esiintyi Saksassa: “Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!”
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti puheen Palestiinaa tukevassa tapahtumassa Mannheimissa Saksassa. Puheen osuus, jossa hän huusi "Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!", tallentui videolle.
Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille
Valtiosääntöasiantuntija Martin Scheinin kirjoitti X:ssä viime viikolla viestiketjun, jossa hän esittää erikoisin perusteluin turvapaikanhakijoihin vetoamalla ettei Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta. Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Miko Bergbom tyrmäävät professorin väitteet.
Rami Lehtinen: ”Pitääkö jonkun oikeasti kuolla ennen kuin äärivasemmiston uhka nousee todelliseen keskusteluun Suomessa?”
Suomessa on paljon keskusteltu ääriliikkeiden uhista. Keskusteluja on käyty mm. iltapäivälehdissä ja Ylen A-studiossa. - Keskusteluja vain leimaa yksi pieni yksityiskohta: aihe keskittyy väistämättä aina pelkästään äärioikeiston uhkaan, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen sanoo.
Lähes puolet ranskalaisista haluaa lopettaa maahanmuuton kokonaan – naisten osuus jopa 53 prosenttia
Ranskassa tehdyn tutkimuksen mukaan 48 % ranskalaisista kannattaa nollamaahanmuuttoa, olipa se sitten laillista tai laitonta. Luku on 7 prosenttia korkeampi kuin edellisessä kyselyssä, joka tehtiin lokakuussa 2021.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Uusimmat
Mauri Peltokangas: ”Vaaleissa mennään täysillä maaliin saakka”
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää