

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho ihmetteli, miksi muilta puoluejohtajilta kyseltiin hallitusyhteistyön mahdollisuuksista: ”Osoittaa pelkoa perussuomalaisten seuraavaa vaalitulosta kohtaan”
Alma Median puheenjohtajatentissä tänään nousi jostain syystä keskeiseksi puheenaiheeksi se, mitkä puolueet suostuisivat hallitusyhteistyöhön juuri perussuomalaisten kanssa. Haastattelijat katsoivat asiaksi kysyä tästä erikseen kaikilta puoluejohtajilta.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sai kuitenkin ensin lausua vanhat arvopohjaselityksensä siitä, miksi Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset potkaistiin ulos hallituksesta viime kesänä.
– Hallitusneuvotteluissa on sovitettava eri puolueiden arvoja toisiinsa. Vuoden 2017 perussuomalaisten puoluekokouksen valintojen jälkeen emme enää löytäneet yhteistä arvopohjaa, eli jonkinlainen raja ylittyi. Emme enää olisi voineet tehdä hankalia päätöksiä yhdessä, Sipilä sanoi.
Tosiasiassa tultuaan valituksi perussuomalaisten puheenjohtajaksi Halla-aho oli ainoastaan edellyttänyt hallitusohjelman noudattamista.
Keskusta ei lähde tällä kertaa tuomitsemaan
Sipilä kuitenkin suhtautui jatkossa lähtökohtaisesti avoimesti hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.
– Me emme lähde etukäteen sanomaan, että joku ryhmä ei käy keskustalle emmekä tuomitsemaan sitä kansanedustajien joukkoa, joka ensi keväänä valitaan, Sipilä sanoi.
Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli samoilla linjoilla.
– Etukäteen ei suljeta pois yhteistyötä muiden puolueiden kanssa, me etenemme neuvottelujen kautta.
Rinne valitteli yhteisen arvopohjan puuttumista
SDP:n Antti Rinne vetosi saman tien yhteisen ”arvopohjan” puuttumiseen ja totesi, että hallitusyhteistyö näyttää mahdottomalta. Myös vasemmiston Li Andersson sanoi, että varsinkin maahanmuutto- ja talouspolitiikassa yhteistä säveltä perussuomalaisten kanssa tuskin löytyisi.
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puolestaan luonnehti hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa ”onnettomaksi avioliitoksi”. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi arvoituksellisesti ”kuuntelevansa ja seuraavansa” tilannetta.
Halla-aho itse on todennut tulevasta, että hallitusohjelman sisältö on ratkaisevaa hallitukseen osallistumiselle eikä hän ole sulkenut muita puolueita pois.
”Kannattaako käyttää lähetysaikaa tällaiseen?”
Jussi Halla-aho itse oli ihmeissään siitä, miksi puheenjohtajatentissä ylipäätään käytettiin aikaa sen tiedustelemiseen, mitkä puolueet suostuisivat hallitusyhteistyöhön nimenomaan perussuomalaisten kanssa.
– Ehkä se vain osoittaa pelkoa perussuomalaisten seuraavaa vaalitulosta kohtaan, eli meitä pidetään relevanttina puolueena, Halla-aho hymähti.
Hän lisäsi, että toisaalta asetelma on muutenkin viime aikoina kääntynyt tilanteeseen, jossa perussuomalaiset on kaikkien muiden puolueiden vastapuolella.
– Vanhat yhteiskunnalliset jakolinjat ovat katoamassa, nyt politiikassa vastakkain ovat globalismi ja kansallismielisyys.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hallitusyhteistyö puheenjohtajatentti Arvopohja Sari Essayah Anna-Maja Henrikkson Petteri Orpo Antti Rinne Li Andersson Juha Sipilä Jussi Halla-aho eduskuntavaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Orpo puhui pahan kerran ohi suunsa – hallitusrikkoon ei ollutkaan syynä arvopohja vaan se, etteivät perussuomalaiset olleet paimennettavissa (video)

PS-kansanedustajilta täystyrmäys SDP:n työryhmän salaisesta muistiosta paljastuneille suunnitelmille: ”Me emme tarvitse maahan lisää rikollisuutta”

Halla-aho pitää Antti Rinteen (sd.) lupausta nigerialaishuijauksena: “Demarit eivät tule korottamaan kenenkään eläkkeitä”

Halla-aho epäilee kohutun irtisanomislain toimivuutta: Työttömyyden hoitamisessa keskeistä on yritysten kilpailukyvyn parantaminen – “Onko hallitus tehnyt siinä kaikkensa?”
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää