Ääniaalto-podcastissa vieraillut eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho pohdiskeli vasemmiston sanapelejä ja vaalitaktiikkaa. Samalla hän pohdiskeli, miksi perinteiselle oikeistolle on tärkeää poseerata vasemmiston silmissä, ja mitä poliittisia vaikutuksia tällä on.

Podijuontaja Jari Mäkäräinen (ps.) tenttasi Jussi Halla-ahoa vaalien alla tiiviiseen tahtiin hoetusta ”laitaoikeisto”-sanasta:

Mäkäräinen: Tällä kertaa niin sanottu valtamedia ja vasemmistopuolueet meillä Suomessa, erityisesti SDP, ovat valinneet vaalikärjekseen oikeiston torjumisen ja käyttävät tällaista melko uutta termiä ”laitaoikeisto”. Mitä mieltä olet tämmöisestä vaaliteemasta?

Halla-aho:

No, ehkä se osaltaan kertoo siitä, että vasemmistolla on oma asia ja omat eväät kohtuullisen vähissä, jolloin heidän kampanjansa kärjeksi muodostuu vastustajien demonisoiminen ja moittiminen. Mutta tässä on myös nähtävissä sellainen vasemmiston pitkäaikainen strategia, että vasemmisto pyrkii sementoimaan oman valta asemansa lyömällä kiilaa poliittisen kentän oikean laidan sisälle.

Toisin sanoen: pelottelemalla keskustaoikeistoa yhteistyöstä tai varoittelemalla keskustaoikeistoa yhteistyöstä kansalliskonservatiivisten liikkeiden kanssa. Ja jos tämä konservatiivinen tai – jos halutaan kutsua sitä oikeistolaisiksi – jos oikeistolainen laita ei kykene keskenään yhteistyöhön, niin se tarkoittaa tietenkin sitä, että vasemmiston asema vallankäytössä on paljon vahvempi.

Tätä samaa strategiaa voidaan nähdä paitsi Euroopan unionissa niin myös kansallisvaltioiden sisällä. Ja ikävä kyllä meillä keskustaoikeisto on omaksunut sellaisen asenteen sekä Suomessa että monissa muissa maissa, että kaivataan hyväksyntää vasemmistolta, mikä on vähän paradoksaalista, mutta sitä voi nähdä suomalaisessakin politiikassa hyvin usein.

Vasemmistolla on esimerkiksi tällainen hyvin suosittu termi kuin sivistysporvari ja vasemmalta usein kuulee sellaisia moittivia puheenvuoroja vaikkapa kokoomuksen suuntaan, jossa kysytään, että missä ovat sivistysporvarit. Nykyään ikävä kyllä kokoomuksessa ja perinteisessä oikeistossa moni pitää hyvin tärkeänä sitä, että vasemmisto pitää heitä sivistysporvareina. Tämä on juuri sitä, että pyritään tekemään yhteistyö oikean laidan sisällä mahdollisimman vaikeaksi, jotta saataisiin vahvistettua vasemmiston asemaa.

Tietysti riippuu hieman kommentoijan aktivismin asteesta, että kuuluuko perussuomalaiset tähän laitaoikeistoon vai ei. Miten sinä näet asian?

No kyllä minun pitkäaikainen näkemykseni on se, että perussuomalaiset ja perussuomalaisten kaltaiset puolueet eivät oikein asetu perinteiselle oikeisto-vasemmisto-akselille, joka on muodostunut sinä aikana, jolloin yrittäjien tai elinkeinoelämän ja toisaalta työväestön intressit olivat usein ristiriidassa ja perinteinen oikeisto ja perinteinen vasemmisto sitten pyrki puolustamaan omien viiteryhmiensä intressejä ja saamaan aikaan omien viiteryhmiensä kannalta mahdollisimman hyviä kompromisseja.

Se, että perussuomalaiset eivät oikein sijoitu tälle akselille näkyy siinäkin, että perussuomalaisiin on tullut runsaasti ihmisiä sekä vasemmalta että oikealta että keskeltä.

Tämä sama pätee kaikkiin perussuomalaisten kaltaisiin puolueisiin Euroopassa. Itse kutsuisin niitä mieluummin kansalliskonservatiiviseksi puolueeksi, koska se kuvaa niiden agendaa ja aatemaailmaa huomattavasti paremmin kuin laitaoikeisto. Oikeisto-termi yleensä liittyy esimerkiksi markkinaliberaliberalismiin tai elinkeinoelämän etujen puolustamiseen työväestön etujen kustannuksella, ja tämä ei mielestäni kuvaa perussuomalaisten politiikkaa lainkaan.

Kuuntele podi kokonaisuudessaan täältä (24 min 13 sek):

Laitaoikeistoa koskeva pohdiskelu alkaa kohdasta 1 min 30 sek.

Ääniaalto on perussuomalaisten tuore podcast-kanava.

SUOMEN UUTISET