

Perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Sakari Puisto ja puheenjohtaja Jussi Halla-aho osallistuivat tänään Työmiehen tuumaustunnille. / SUOMEN UUTISET
Halla-aho: Henkilön on jatkossa luovuttava aiemmasta kansalaisuudestaan kun hän saa Suomen kansalaisuuden
Kaksoiskansalaisuusjärjestelmästä on luovuttava, koska se herättää kysymyksiä henkilön lojaliteetista tiukoissa tilanteissa, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo.
Perussuomalaiset esittää muutoksia Suomen kansalaisuuspolitiikkaan. Nykyisin lainsäädäntö mahdollistaa henkilön olevan samanaikaisesti kahden maan kansalainen.
– Perussuomalaisten mukaan henkilön olisi jatkossa luovuttava aiemmasta kansalaisuudestaan kun hän saa Suomen kansalaisuuden, Jussi Halla-aho sanoi tänään Työmiehen tuumaustunnilla.
Kaksoiskansalaisuus on ollut Suomessa mahdollista vuodesta 2003 saakka. Tällä hetkellä Suomessa asuu lähes 90 000 henkilöä, joilla on sekä synnyinmaansa että Suomen kansalaisuus. Suurin kaksoiskansalaisten ryhmä ovat venäläiset, joita Suomessa asuu noin 30 000 henkeä.
Kansalaisuuden pitäisi osoittaa henkilön sitoutumista suomalaisuuteen
Perussuomalaiset esittää paluuta ennen vuotta 2003 vallinneeseen tilanteeseen, eli kaksoiskansalaisuudesta luopumista. Halla-ahon mukaan se merkitsisi samalla Suomen kansalaisuuden saamisen ehtojen tuntuvaa kiristämistä.
– Suomen kansalaisuuden pitäisi samalla osoittaa henkilön sitoutumista suomalaisuuteen. Kaksoiskansalaisuus on hyvin ongelmallista etenkin venäläisten kohdalla, koska se herättää aiheellisia kysymyksiä henkilön lojaliteetista valintatilanteissa.
– Kyse ei ole pelkästään henkilön omasta lojaliteetista vaan siitä, miten Venäjän johto katsoo näitä ihmisiä. Venäjän doktriinin mukaan Venäjä puolustaa omia kansalaisiaan riippumatta siitä, missä nämä asuvat. Venäjä myös odottaa ja edellyttää kansalaisiltaan uskollisuutta synnyinmaataan kohtaan, Halla-aho muistutti.
Kokoomus vastustaa venäläisten maakauppojen rajoittamista
Halla-aho sanoi pitävänsä itsestään selvänä, etteivät Venäjän kansalaiset voisi jatkossa toimia maanpuolustuksen kannalta herkissä viroissa. Toisenlaisiakin näkemyksiä on äskettäin esitetty.
– On hyvin mielenkiintoista, että kokoomus ja sisäministeri Kai Mykkänen eivät pidä tällaisia rajoituksia tarpeellisena.
Halla-aho nosti esille myös viranomaisten laajan operaation Paraisilla, jonka seurauksena julkiseen keskusteluun on taas noussut kysymys ulkomaalaisten, etenkin venäläisten tekemistä maakaupoista strategisesti tärkeissä kohteissa.
Ongelma ratkaistavissa tiukalla vastavuoroisuusperiaatteella
Kansalaiset ovat seuranneet tilannetta huolestuneina.
– Perussuomalaiset ovat johdonmukaisesti ja pitkään vaatineet rajoituksia ulkomaalaisten maakauppoihin. Venäjän kohdalla ongelma olisi ratkaistavissa tiukalla vastavuoroisuusperiaatteella: suomalaiset eivät voi ostaa maata Venäjältä, eikä venäläistenkään pidä voida ostaa maata Suomesta.
– Rajoitusvaatimuksia on nyt alkanut kuulua moneltakin suunnalta. Mielenkiintoista on jälleen, että juuri kokoomus, opetusministerinsä Sanni Grahn-Laasosen suulla on vastustanut maakauppojen rajoittamista, Halla-aho sanoi.
Hän viittasi Grahn-Laasosen blogikirjoitukseen, jossa ministeri esittää, että maakauppojen kieltäminen venäläisiltä olisi rasismia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Suomen kansalaisuus Kaksoiskansalaisuus Kai Mykkänen Venäläisten maakaupat Sanni Grahn-Laasonen Venäjä Jussi Halla-aho Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sanni Grahn-Laasosen vähemmän kaukonäköinen linjaus vuodelta 2014: tonttimyynnin kieltäminen venäläisille on rasismia

Halla-aho: Missään muussa puolueessa äänestäjäkunnan odotukset ja puolueen käytännön toiminta eivät ole niin jyrkässä ristiriidassa kuin kokoomuksessa

Halla-aho: Suomen passien jakaminen pantava kuriin – kansalaisuuksia myönnetty eniten heikoimmin työllistyville

Halla-aho Ukrainan tilanteesta: Eurooppalaisilla perusongelma Venäjän kanssa – “Moralistista räksytystä olemattomilla muskeleilla”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää