

LEHTIKUVA
Halla-aho: Hallituksen ongelmana kyvyttömyys priorisoida rahankäyttöä – ”On pystyttävä karsimaan menoja, joilla ei ole mitään tekemistä suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kanssa”
Jussi Halla-aho korosti Ylen A-Studiossa, että työttömyyden hoito tulee valtiolle erittäin kalliiksi. Halla-aho linjasi, että Suomessa on siksi huolehdittava siitä, että yritystoiminta on aina kannattavaa. – Näin yrityksillä on varaa työllistää. Palkansaajat puolestaan voivat ostaa palveluja ja siten työllistää palvelualoilla työskenteleviä ihmisiä.
Ylen A-Studiossa keskusteltiin maanantai-iltana Suomen taloustilanteesta ja tulevaisuudesta. Ohjelman vieraita olivat uusi valtiovarainministeri Matti Vanhanen, puoluejohtajat Li Andersson (vas.), Petteri Orpo (kok.) ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho.
Rakenteelliset ongelmat eivät johdu koronasta
Halla-aho sanoi, että koronakriisin aikanakin olisi hyvä muistaa, että Suomen julkisen talouden rakenteelliset ongelmat eivät johdu koronasta.
– Korona on toki pahentanut talousongelmia koko Euroopassa. Kuitenkin pitkän aikavälin ongelmia kuten Suomen kilpailukyvyn rapautumista ja huoltosuhteen heikkenemistä on pyrittävä lääkitsemään pitkän aikavälin toimilla.
Halla-ahon mukaan perussuomalaiset ovat olleet huolissaan siitä, että koronasta tulee hallitukselle pelkkä veruke poistaa pidäkkeet velanotolta.
– Ennen koronaa hallituksen menohaluja jonkin verran hillitsi se, että haluttiin välttää velkaantumista ja se, että työllisyysodotukset eivät ehkä olleet ihan realistisella pohjalla.
Julkisen talouden tulot oltava menoja suuremmat
Halla-ahon mukaan Suomessa on jatkossakin huolehdittava siitä, että yritystoiminta on kannattavaa.
– Näin yrityksillä on varaa työllistää ihmisiä, jotka saavat palkkaa, jolla he sitten voivat ostaa palveluja ja siten työllistää palvelualoilla työskenteleviä ihmisiä.
– Julkisessa taloudessa pitkällä aikavälillä tulojen pitää olla suuremmat tai vähintään yhtä suuret kuin julkisen talouden menot. Muuten olemme jatkuvasti paisuvien ongelmien keskellä – kuten olimme jo ennen koronakriisiä.
Anderssonin mukaan hallituksen tärkein tehtävä on huolehtia siitä, että koronashokista tulee mahdollisimman lyhytaikainen taloudelle.
– Että päästäisiin mahdollisimman nopeasti kasvavan työllisyyden uralle. Tehokkain väline on elvytystoimenpiteet. Sen tarkoittaa, että velanotto kasvaa, Andersson esitti.
Vanhanen puolestaan sanoi, että hallituksen on melko nopeasti voitava esittää, mistä tullaan hakemaan talouden sopeutuksia. Vanhanen ei kuitenkaan halunnut etukäteen kertoa, mihin sopeutukset liittyvät.
– Aloitan tehtävässä vasta tiistaina, joten tulen ensin käymään läpi hallituskumppanien kanssa, mitä valmisteluja on tehty.
Leikkaukset kehitysapuun ja haittamaahanmuuttoon
Halla-ahon mukaan on erinomaista kysyä, mistä sopeutetaan. Halla-ahon mukaan sekä nykyisen että usean aiemmankin hallituksen ongelmana on ollut kyvyttömyys priorisoida julkisen talouden menoja.
– Totta kai meidän on huolehdittava valtion tärkeimmistä ydintoiminnoista ja ihmisille tärkeistä perustoiminnoista – vaikka sitten tarvittaessa veronkorotuksilla ja myös ottamalla lisävelkaa. Mutta samaan aikaan meidän on pystyttävä karsimaan sellaisia menoja joilla ei ole mitään tekemistä suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kanssa.
Halla-aho nosti esimerkeiksi leikkauskohteista kehitysapumenot ja haitallisen maahanmuuton rahoittamisen.
– Kyllä minä otan nämä joka kerta esille, koska ne ovat kasvava ongelma julkiselle taloudelle paitsi menojen lisäämisen takia, myös siksi että ne heikentävät taloudellista huoltosuhdettamme.
A-Studion juontajan mukaan Halla-ahon esittämillä keinoilla ei ratkaistaisi kestävyysvajetta.
– Niin, minkä tahansa yksittäisen ajatuksen voi tyrmätä sillä, että tuo ei yksinään ratkaise meidän kaikkia ongelmiamme, Halla-aho kuittasi.
Andersson vetosi asiantuntijalausuntoihin.
– Jos sopeutuksella viitataan veronkorotuksiin tai menoleikkauksiin, niin asiantuntijat eivät ole sellaista hallitukselle suositelleet, koska ne olisivat ristiriidassa tarvittavan elvytyksen kanssa.
Hallitukselta puuttuu yhteinen näkemys
Vanhaselta kysyttiin, pitääkö hallitus edelleen kiinni 75 prosentin työllisyystavoitteesta tällä vaalikaudella. Uusi valtiovarainministeri arvioi, ettei se riitä, vaan työllisyystavoitetta on nostettava korkeammalle.
Kokoomuksen Orpo korosti, että paras tapa tervehdyttää taloutta on se, että saadaan aikaan pysyvää, kestävää kasvua.
– Hallituksen ongelmana on kuitenkin ollut koko sen ensimmäisen vuoden ajan, että hallitus ei ole tehnyt työllisyystoimia eikä rakenteellisia uudistuksia, jotka saisivat aikaan pysyvää kasvua. Hallitus on vain lykännyt hankalia päätöksiä eteenpäin.
Jussi Halla-aho komppasi Orpoa.
– Se on totta, että hallituksen työllisyystoimia ei ole juuri näkynyt. Tavoitteita on ollut, mutta tavoitteet eivät vielä ole toimenpiteitä. Toimenpiteiden puute johtunee siitä, että hallituksen porvari- ja sosialistisiiveltä puuttuu isossa kuvassa yhteinen näkemys, millä keinoilla työllisyyttä pitäisi lisätä. Toki jokainen ministeri varmasti keksii omalla tontillaan itselleen mieluisia menolisäyksiä.
Keskituloisille veronkevennyksiä
Halla-aho linjasi, että erilaisilla veropoliittisilla keinoilla voidaan varmistaa se, että yrityksillä on toiminta- ja menestymisedellytykset, jotta ne voivat työllistää ihmisiä.
– Tällöin ihmisillä jää palkasta enemmän käteen. Voidaan nostaa esimerkiksi keskituloisille suunnattu ansiotuloverotuksen kevennys, se on yksi toimenpide. Käytössä on kuitenkin useita erilaisia instrumentteja.
A-Studion juontajan mukaan veronkevennykset lisäisivät valtion menoja.
– Tarkoitus on päinvastoin pienentää valtion menoja, koska juurikin työttömyys on se, mikä tulee valtiolle kalliiksi, Halla-aho tarkensi.
Vähemmän yllättävästi Andersson esitti, että ansiotuloverotuksen keventäminen ei olisi hänen mielestään tehokas työllisyystoimenpide.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- valtion velka koronakriisi työllistämistoimet menolisäykset priorisointi veronmaksajat hyvinvointi suomalaiset Julkinen talous Matti Vanhanen Petteri Orpo Li Andersson Turvallisuus Velanotto Elvytys perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho kehitysapu työttömyys verotus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomalaisten turvallisuus on perussuomalaisille tärkein asia: “Kehitysapumenot, maahanmuuton kustannukset sekä poliittisten järjestöjen tuet ovat menoja, joista pitää näissä olosuhteissa leikata”

Ulkoministeriö jakoi taas miljoonia maailmalle – suomalaisten verovaroja sujahti Kongoon, presidentti Tarja Halosen kehityspoliittisiin tehtäviin ja YK:n ympäristörahastoon

Purra: Hallituksen on nyt kyettävä priorisoimaan – ”Ensisijaisesti tuettava vahvoja, uusiutumiskykyisiä vientiyrityksiä”

Perussuomalaiset tyrmää turvapaikanhakijoiden siirtämisen välittömästi työmarkkinoille: ”Ei työhalujakaan juuri ole, koska saman rahan saa notkumalla kauppakeskuksissa”

Hallitus lähdössä tukemaan Euroopan valtavia tukipaketteja – perussuomalaisilta täystyrmäys

Hallituksen lisätalousarvioesitys haisee konkurssipesän rosvoamiselta – Halla-aho: ”Velkahana on saatu koronan varjolla auki, eikä enää olla köyhiä ja kipeitä”

PS: Suomen julkisen talouden tila on järkyttävä – “Velkaa on otettu hyvinä aikoina ja huonoina otetaan vielä enemmän”

Junnila: “Vihreä uudelleenrakennus” on peitenimi ekososialismille

Juvonen: Velanotolla ei tule ostaa vaaligallupeja tai vaalivoittoja
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää