

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: EU-elvytyspaketti ei jää kertaluonteiseksi – “Vain Suomessa päättäjät pettävät itseään tai ainakin kansalaisia”
Perussuomalaiset on tänään jättänyt hallitukselle välikysymyksen EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketista. Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan EU haluaa käyttää koronaa hyväkseen edistääkseen liittovaltioprojektin keskeistä hanketta, eli jäsenmaiden sitomista yhteiseen velkaan.
Jussi Halla-aho toteaa, että Euroopan unioni ei ole enää kansallisvaltioiden yhteistyöelin, jonka johtoajatuksena olisi lisäarvon tuottaminen jäsenmailleen ja niiden kansalaisille.
– EU on poliittinen liittovaltioprojekti, joka pyrkii kasvattamaan omaa valtaansa jäsenmaiden poliittisen ja taloudellisen suvereniteetin kustannuksella.
EU kykenemätön suojelemaan jäsenmaita kriiseiltä
Halla-ahon mukaan liittovaltioprojektille on ominaista eteneminen kriisien kautta ja kriisejä hyväksi käyttäen.
– Monissa tapauksissa kriisit ovat integraation itsensä aiheuttamia, tai ainakin sen mahdollistamia. Vuosikymmenen takainen, Kreikasta lähtenyt kriisi ei olisi ollut mahdollinen ilman yhteisvaluuttaa ja sen mahdollistamaa holtitonta velkaantumista. Kuuden vuoden takainen siirtolaiskriisi ei olisi ollut mahdollinen ilman Schengen-aluetta.
– Paitsi että EU on kyvytön suojelemaan jäsenmaita ja niiden kansalaisia kriiseiltä, se estää jäsenmaita suojelemasta itseään kansallisilla toimenpiteillä. Lisäksi se käyttää kriisejä verukkeena lisätä integraatiota eli kasvattaa omaa valtaansa, Halla-aho sanoo.
Vihervasemmisto kannattaa velkaunionia ideologian vuoksi
Halla-aho sanoo, että vaikka korona on ulkoa tullut kriisi, josta ei voi syyttää EU:ta, unionin kyvyttömyys on käynyt senkin hoidossa hyvin selväksi.
– Esimerkkinä voidaan mainita vaikka rokotehankinnat. Oleellista on, että EU käyttää koronaa hyväkseen edistääkseen liittovaltioprojektin keskeistä hanketta: jäsenmaiden sitomista yhteiseen velkaan. Jäsenmaiden yhteisvastuuta yksittäisten maiden talousongelmista ja huonon taloudenpidon seurauksista.
– Kreikan kriisiä pyrittiin ratkaisemaan maan sisäisellä pakotetulla matokuurilla ja talouskurilla ja troikaksi kutsutulla valvontakomissiolla. Tällä oli ei-toivottuja poliittisia seurauksia: valtaan nousi Syrizan johtama äärivasemmistolainen populistihallitus. Tästä virheestä on otettu opiksi, ja tällä kertaa ongelmamaiden kroonisia ongelmia pyritään ratkaisemaan panemalla pohjoisten jäsenmaiden kansalaiset maksamaan niistä. Tähän korona on tarjonnut verukkeen, Halla-aho sanoo.
Suomen vihervasemmisto on avoimen eurofederalistinen ja kannattaa velka- ja tulonsiirtounionia ideologisista syistä.
– Keskusta kannattaa elpymispakettia saadakseen olla mukana hallituksessa. Keskusta on sanonut, että paketti on sille vaikea ja vastenmielinen asia. Toisaalta keskusta on kehunut, miten paketti hyödyttää Suomen vientiteollisuutta. No, jos paketti hyödyttää Suomen vientiteollisuutta, miksi se on keskustalle vaikea ja vastenmielinen? Halla-aho kysyy.
Suomi maksaa muiden maiden veronalennuksia?
Halla-aho toteaa, että useat talousasiantuntijatkin tietävät, että paketti ei elvytä Suomea. Suomen kauppa elpymispaketin suurimpien hyötyjämaiden kanssa on mitätöntä.
– Suomi sahaa itseään omaan jalkaansa lähettämällä rahaa omille kilpailijamailleen. Suomen tulisi käyttää omat, hyvin rajalliset resurssinsa suomalaisten yritysten kustannustekijöiden alentamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen globaaleilla markkinoilla, ei muiden maiden veronalennusten rahoittamiseen.
Hallitus on useaan otteeseen toistellut, että elpymispaketti olisi kertaluonteinen. Halla-aho sanoo, että kyse ei suinkaan ole kertaluonteisesta järjestelystä.
– Tämän myöntävät Euroopassa niin rahoitusalan toimijat kuin poliitikotkin. Vain Suomessa päättäjät pettävät itseään tai ainakin kansalaisia. Hallitus on antanut ymmärtää, että Suomi ei voi jättäytyä järjestelyn ulkopuolelle, koska se merkitsisi yksin jäämistä ja eroa Euroopan unionista.
– Tästä herää kuitenkin kysymys: jos Suomi ei tällaisten syiden vuoksi voi jättäytyä tämän paketin ulkopuolelle, miten se voisi jättäytyä tulevien pakettien ulkopuolelle? Sama perusteluhan pätee joka ainoa kerta.
Johtavat talousasiantuntijatkin jo tyrmänneet paketin
Useat Suomen johtavat talousasiantuntijat, kuten Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malinen ja Taloustieteen tohtori Juha Tervala ovat tyrmänneet paketin.
Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kuulemisessa äskettäin Tervala totesi, että elpymispaketti ei ole Suomen etu. Tervalan mukaan elpymispaketti saattaa päinvastoin heikentää Suomen julkista taloutta ja talouskasvua, koska paketin kustannukset vuosittain ovat satoja miljoonia euroja, jotka rahoitetaan veronkiristyksillä.
Kuitenkin MTV Uutiset esitti äskettäin huomiota herättävästi kyselyynsä perustuen, että 22 suomalaisen ekonomistin mielestä elpymispaketti olisi hyödyllinen. Halla-aho sanoo, että media pystyy toki hankkimaan aina haluamansa vastaukset, kun vain on kysytty riittävän monelta ja kun kysymys on muotoiltu sopivasti.
Ongelmamaat voivat elää yli varojensa muiden piikkiin
Halla-aho nostaa esille, että elpymispaketti tosiasiassa vain mahdollistaa EU-ongelmamaille yli varojen elämisen muiden piikkiin: esimerkiksi Espanja suunnittelee jo perustuloa ja lyhennettyä työaikaa, joihin Espanjalla ei olisi varaa ilman EU-elvytystä.
Halla-aho huomauttaa, että perussuomalaiset ei vastusta elvyttämistä sinänsä.
– Me ymmärrämme hyvin, että Euroopan elpyminen kokonaisuudessaan on samalla Suomen etu, koska Suomi käy kauppaa muun Euroopan kanssa. Tosiasia silti on, että yhteisessä EU-elvytyksessä Suomi vain parantaisi omien kilpailijamaidensa kilpailukykyä. On myös huomattava, että elpymispaketin suurimpien hyötyjien, kuten Italian ja Espanjan rooli Suomen kauppakumppaneina on täysin olematon.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Juha Tervala talousasiantuntijat velkaunioni EU-elvytyspaketti ongelmamaat nettomaksajat liittovaltiokehitys vihervasemmisto tulonsiirrot Tuomas Malinen Julkinen talous Eurooppa Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus Välikysymys Espanja Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU-elvytysrahastosta valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen – ”Koskee suoraan Suomen suvereniteettia ja itsenäisyyttä”

Euroopan komissio tyytymätön jäsenmaiden elpymissuunnitelmiin: Hallitukset hyviä kuluttamaan rahaa – eivät tekemään talousuudistuksia

Valtiovarainministeri Vanhasen mielestä EU-elvytys on järkevää, vaikka Suomi saa yhä vähemmän ja maksaa entistä enemmän – Tavio: ”Kuulostaa aina vaan surkeammalta”

Keskusta ylpeilee nettomaksajan roolilla, vihreät hahmottelevat jo seuraavaa EU-elvytyspakettia – Mäkelä: ”Suomalaisten miljardit lähtevät muille maille”

Tuomas Malisen kauhuskenaario avaa taloudellisia uhkia, joihin hallituksen äärimmäinen sisilmäisyys voi johtaa – “Suvereniteettimme sekä kansamme selviytyminen on uhattuna”

Euroopan unioni siirtyy yhteiseen velkaan ja liittovaltion suuntaan – ”Puheet Suomen viennin elvyttämisestä EU-paketilla ovat pötyä”

Päähallituspuolueilla keskustalla ja demareilla umpisekava linja EU-elvytyspakettiin – sanataiteileva ministeri Tuppurainen osaa jo yhtä aikaa kannattaa ja vastustaa EU-elvytystä

PS: Suomen on torjuttava EU:n tukipaketti – ”Raja on tullut vastaan ja jonkun on näytettävä esimerkkiä”

Suomen taloudellinen hyöty EU-jäsenyydestä ja sisämarkkinoista – vaiko sittenkin haitta? Professori Virén avaa populistista hokemaa sisämarkkinahyödystä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.