MATTI MATIKAINEN
Halla-aho ennakoi erittäin yrittäjä- ja teollisuusvihamielistä hallitusta – luvassa veronkorotuksia, haittamaahanmuuttoa ja Suomen rapauttamista ilmastoposeeraamisella
– Odotusten mukaisesti näyttää siltä, että Suomi on saamassa ennennäkemättömän punaisen hallituksen. Kyse ei ole pelkästään siitä, mitkä puolueet ovat mukana, vaan myös siitä, että niin demarit, vasemmisto kuin vihreät ja RKP ovat tietyssä mielessä radikalisoituneet ja siirtyneet vasemmalle, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.
Perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksen Eduskunnan Pikkuparlamentissa avannut Jussi Halla-aho sanoo eduskuntavaalien menneen puolueen osalta paremmin kuin juuri kukaan olisi osannut pelätä tai toivoa.
– Lisäsimme edustajiemme määrää 22:lla, emmekä ole koskaan olleet näin lähellä suurimman puolueen asemaa. Kuntopiikki sattui melkein optimaaliseen kohtaan. Jos vaalit olisi järjestetty viikkoa myöhemmin, olisimme olleet suurin puolue. Tätä ei kuitenkaan kannata liiaksi murehtia. Esimerkiksi hallitukseen osallistuminen on kiinni muiden puolueiden yhteistyökyvystä ja -halusta, ei siitä, mikä puolue on suurin tai toiseksi suurin, Halla-aho painottaa.
“Perussuomalaiset eivät ole tilapäinen häiriö”
Halla-aho toivoo muiden puolueiden ymmärtävän viimeistään näiden vaalien jälkeen, että perussuomalaiset eivät ole tilapäinen häiriö, joka menee pois, kun riittävän kauan odotellaan.
– Me emme ole pelkkä muiden epäonnistumisista elävä protestipuolue, kuten monet näyttävät uskovan. Ihmiset äänestävät meitä, koska he jakavat meidän ajattelutapamme ja arvomaailmamme. Tiedämme kyselytutkimuksista, että perussuomalaisten linjauksilla on paljon enemmänkin kannatusta kuin 17,5 % äänestäjistä. Kasvupotentiaalia siis on. Realisoituuko se vaalituloksissa, on suurelta osin kiinni siitä, miten uskottavalla tavalla ajamme asiaamme arkipäivän politiikassa. Jokainen meistä on puolueen käyntikortti ja mainostaulu.
Perussuomalaisten kannatus nousi vaaleja edeltäneinä viikkoina etenkin naisäänestäjien joukossa.
– Olemme selvästi suurin työväenpuolue, mutta myös yrittäjien osuus äänestäjistä on huomattava. Olemme löytäneet sellaisia lähestymiskulmia, joissa duunarin ja yrittäjän edut kohtaavat eivätkä ole ristiriidassa, ja tätä linjaa meidän on mielestäni syytä jatkaa, Halla-aho sanoo.
– Painopisteen tulee olla niissä teemoissa, jotka yhdistävät erilaisia äänestäjiämme ja toisaalta erottavat meidät kaikista muista puolueista.
Haluan kiittää vielä kerran perussuomalaisten piirijärjestöjä ja paikallisyhdistyksiä kovasta työstä ja hyvin tehdystä kampanjasta.
Punavihreät vievät, keskusta vikisee
Hallitustunnustelijan rooli lankesi vaalituloksen perusteella sosialidemokraateille ja Antti Rinteelle.
– Perussuomalaiset lähtivät keskusteluihin vakavalla ja rakentavalla asenteella, vaikka luonnollisesti oli selvää, että demareiden valmiudet tehdä yhteistyötä kanssamme olivat heikot, jopa olemattomat. Meidän osaltamme tunnustelut olivatkin todennäköisesti lähinnä taktista teatteria.
– Rinne halusi ennen kaikkea luoda kokoomuksen ja keskustan suuntaan mielikuvaa siitä, että muitakin vaihtoehtoja on, jos nämä puolueet eivät jousta riittävästi, Halla-aho uskoo.
Halla-ahon mukaan Suomi on saamassa ennennäkemättömän punaisen hallituksen.
– Kyse ei ole pelkästään siitä, mitkä puolueet ovat mukana, vaan myös siitä, että niin demarit, vasemmisto kuin vihreät ja RKP ovat tietyssä mielessä radikalisoituneet ja siirtyneet vasemmalle. Niistä kaikista on tullut voimakkaasti identiteettipuolueita. Perinteiset teemat kuten työväestön asema ja ympäristö ovat tehneet tilaa muodikkaille teemoille kuten fanaattisille maahanmuuttonäkemyksille, intersektionaaliselle feminismille ja yleiselle todellisuuskriittisyydelle. Keskusta on konservatiivisempi, mutta Sipilän kauden jälkeen sielläkin on voimakasta sisäistä painetta siirtyä vasemmistolaisempaan politiikkaan.
– Ei varmaankaan ole kohtuullista haukkua vielä hallitusta, jota ei ole edes koottu, mutta lienee kohtuullista ennustaa, että tällä porukalla saadaan koottua erittäin yrittäjä- ja teollisuusvihamielinen hallitus, joka rahoittaa vaalilupauksiaan veronkorotuksilla, rapauttaa Suomen kilpailukykyä ilmastoposeerauksella, lisää parhaan kykynsä mukaan haitallista maahanmuuttoa ja sen kustannuksia sekä hyökkää sananvapautta vastaan erilaisilla ”vihapuheen” vastaisilla kampanjoilla. Punavihreät heiluttavat tahtipuikkoa, ja keskusta saa palkinnoksi muutaman siltarummun ja maakuntahallinnon, Halla-aho sivaltaa ja myöntää perussuomalaisten pettyneen kokoomuksen ja keskustan haluttomuuteen tehdä yhteistyötä puolueen kanssa.
Eristämispolitiikka loppuu vain äänestämällä
Se, että vaalien suurin häviäjä, keskusta, menee hallitukseen ja vaalien suurin voittaja, eli perussuomalaiset, jää sen ulkopuolelle, on herättänyt paljon kummastusta äänestäjissä.
– Monet kysyvät, mitä mieltä on koko äänestämisessä, jos sillä ei voi vaikuttaa päätöksentekoon. Meidän täytyy muistaa ja muistuttaa äänestäjiämme, että juuri tämä on eristämispolitiikan tavoite. Muut puolueet haluavat, että perussuomalaisten kannattajat turhautuvat äänestämiseen ja jäävät seuraavalla kerralla kotiin. Vastaavasti eristämispolitiikka loppuu vain, jos muut puolueet näkevät, että kannattajamme äänestävät meitä vaaleista toiseen.
– Olemme näillä näkymin pääoppositiopuolue tällä vaalikaudella. Tulemme tekemään myös oppositiossa asiapolitiikkaa. Emme räksytä hallitukselle periaatteen vuoksi vaan nostamme esiin epäkohtia ja tarjoamme perussuomalaisia ratkaisuja, Halla-aho painottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- veronkorotukset ilmastoposeeraus äänestäjät Punavihreä haittamaahanmuutto Antti Rinne Puoluevaltuusto Vihapuhe Vasemmisto vihreät perussuomalaiset SDP RKP hallitus Jussi Halla-aho Keskusta Kokoomus eduskuntavaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
PS vihervasemmistohallituksen muodostamisesta: tuolileikkipelleily oli provosointia
Halla-aho: SDP liittoutui puolueiden kanssa, jotka kannattavat työllisyyden, teollisuuden ja yrittämisen kannalta tuhoisaa politiikkaa (video)
Antikainen hallituskuvioista: Suomalaiset, pitäkää kukkaroistanne kiinni
Onko tämä vitsi? Poliiseja sioiksi kutsuva Dan Koivulaakso johtaa hallitusneuvottelujen oikeusvaltiotyöryhmää
PS-Nuorten puheenjohtaja: Maahanmuuttoahdistus koskettaa monia suomalaisia
Perussuomalaiset: Sitran ilmastokiristykset punavihreää pelottelua – “On käsittämätöntä, että suomalaisia syyllistetään oman auton käytöstä”
Eurovaaliehdokas Virén maakuntamallin verotuksesta: Halu lahjoa kansalaisia heidän omilla rahoillaan ohittaa terveen taloudenpidon periaatteen
Putkonen hallitusohjelmaluonnoksen veronkorotuksista: ”Pieni- ja keskituloisten palkansaajien ilonaiheeksi jää lähinnä kääriä sätkiä ja keitellä pontikkaa”
Mäkelä: Punavihreiden epärealistiset vaalilupaukset maksatetaan rehellisten työtä tekevien suomalaisten selkänahasta
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.