

Ylikomissario Jari Taponen ottaa toistuvasti kantaa politiikkaan "ottamatta kantaa politiikkaan".
Halla-aho ei olisi myöntänyt kultaista Helsinki-mitalia Jari Taposelle – teki vastaesityksen kaupunginhallituksessa: ”Palkitseminen osoittaisi huonoa harkintakykyä”
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho yritti estää ylikomisario Jari Taposen palkitsemisen Helsinki-mitalilla. Kaupunginhallituksessa tekemässään vastaesityksessä Halla-aho huomauttaa, että Taposen politisoitunut toiminta sosiaalisessa mediassa on omiaan lietsomaan riitaa väestöryhmien välille ja nakertamaan kansalaisten luottamusta viranomaistoiminnan puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen.
Suvaitsevaisuudestaan tunnettu ylikomisario Jari Taponen on yksi Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta palkituista kaupunkilaisista. Helsingin kaupunki, pormestari Juhana Vartiaisen johdolla jakoi tuolloin kymmenen kultaista Helsinki-mitalia kaupungin hyväksi tehdyistä ansioista.
Palkinnon perusteluissa Taposen kohdalla suitsutetaan näin:
Taposen johdolla Helsingin poliisin ymmärrys eriarvoistumisesta ja radikalismista on laajentunut merkittävästi. Helsingin poliisin ennaltaehkäisevä toiminta tekee tiivistä yhteistyötä kaupungin nuorisopalvelujen ja sosiaali- ja terveystoimialan kanssa.
Taponen kiistää katujengien olemassaolon
Taposen palkitseminen näyttää erikoiselta, sillä Taponen tunnetaan todellisuutta pakenevista lausunnoistaan.
Taponen on muun muassa vaatinut yli-ikäisiä terroristeja koulun penkille, nostanut kierroksia vihapuhejahdissa, verrannut lasten silpomisia ja pakkoavioliittoja vierailuun mummolassa sekä laajemminkin pyrkinyt vähättelemään kaupunkilaisiin kohdistuvia uhkakuvia.
Kenties parhaiten Taponen tunnetaan denialismista koskien pääkaupunkiseudulla ja muuallakin Suomea riehuvia katujengejä. Taponen on pitkään ja sitkeästi kieltänyt katujengien olemassaolon.
Suomessa ei ole Ruotsin tapaan katujengejä eikä meillä niitä kovin helposti pääse syntymään. Yleensä nuorten ongelmiin kuten rikosoireiluun esitetään ratkaisuiksi kovempia otteita kuten poliisin valtuuksien laajentamista ja rangaistusten koventamista 1/2 https://t.co/Flipq2Mv5g
— Jari Taponen (@JariTaponen) August 30, 2020
Taposen kieltäytyminen tunnustamasta sitä, että Suomessa on väkivaltaisia katujengejä, näyttäytyy erityisen irvokkaana juuri nyt.
Helsingin käräjäoikeus antoi äskettäin tuomion jutussa, joka koski ”Kurdish Mafia” -nimellä tunnettua katujengiä, jonka johtohahmot tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin useista eri rikoksista.
Räikeän politisoitunutta toimintaa
Perussuomalaisten kansanedustaja, Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Jussi Halla-aho ei olisi myöntänyt Helsinki-mitalia poliisi Taposelle.
Halla-aho pyrki estämään Taposen palkitsemisen tekemällä vastaesityksen Helsinki-mitaleja koskevaan pormestarin esitykseen kaupunginhallituksen kokouksessa toukokuussa. Vastaesityksen mukaan esityksestä poiketen Helsinki-mitalia ei myönnetä Taposelle.
Halla-ahon laatiman vastaesityksen sisältö on pyritty häivyttämään Helsingin kaupungin sivuilta, mutta Suomen Uutiset julkaisee vastaesityksen kokonaisuudessaan:
Ylikomisario Taponen on osallistunut virkapuvussa ja virantoimituksessa poliittisiin mielenilmauksiin. Hänen räikeästi politisoitunut toimintansa sosiaalisessa mediassa on omiaan lietsomaan riitaa ja eripuraa väestöryhmien välille ja nakertaa kansalaisten luottamusta viranomaistoiminnan puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen. Taposen palkitseminen “ansiokkaasta toiminnasta Helsingin kaupungin hyväksi” osoittaisi kaupunginhallitukselta huonoa harkintakykyä ja piittaamattomuutta kaupunkilaisten hyvinvoinnista.
Vastaesityksen sisältö on siis jostain syystä poistettu kaupungin sivuilla näkyvästä pöytäkirjasta. Peittelemiselle on vaikea nähdä perusteita sen jälkeen, kun myös palkittavien nimet perusteluineen on jo julkaistu.
Peittelee rikollisuutta sanakikkailulla
Julkisuuteen antamissa lausunnoissaan Taponen pyrkii häivyttämään maahanmuuttajien jengiytymiseen ja rikollisuuteen liittyviä ongelmia käsitekikkailulla ja sanataiteilulla.
Toisin kuin Taponen, monet Suomen eturivin poliisit osaavat suhtautua ongelmaan realistisesti.
Esimerkiksi kurdimafiaa koskeneen jutun tutkinnanjohtajana toiminut rikosylikomisario Juhani Vuorisalo on vastikään kirjoittanut jengeistä blogissaan. Vuorisalon mukaan jengien olemassaolo ei yllättänyt, mutta ilmiön laajuus kokonaisuutena tuli esille nyt ensimmäistä kertaa.
Vuorisalon voi tulkita ottavan epäsuorasti kantaa myös kollegansa Taposen lausuntoihin. Vuorisalo kirjoittaa pitävänsä hyvänä sitä, että katujengeistä on nyt käyty keskustelua ja uutisoitu laajasti. Vuorisalon mukaan on harhaanjohtavaa pyrkiä kiistämään katujengien olemassaolo sanoihin tarttumalla ja kieltä vääntelemällä.
– Keskustelussa on noussut monesti esille, onko meillä Suomessa jengejä vai ei ja ollaanko meillä Ruotsin tiellä. Tutkinnanjohtajan näkökulmasta tällä johdetaan keskustelua osittain harhaan ja merkitystä on vain sillä, mitä kaduilla tapahtuu.
– Ongelmia ei ratkaista määritelmillä vaan sillä, että tiedostetaan ongelmat ja pyritään löytämään niiden ratkaisemiseen toimivia keinoja, Vuorisalo kirjoittaa.
Kansa oudoksuu palkitsemista
Kansalaisyhteiskunnasta ja sosiaalisesta mediasta on noussut ihmettelyjä mitaliseremoniasta. Taposen palkitsemista oudoksutaan laajasti.
Tapsukka on pyrkinyt ansiokkaasti salaamaan katujengien ja demografisesti painottuneen väkivaltarikollisuuden olemassaolon, lisäten näin kuplakansalaisten turvallisuuden tunnetta.
— Dystocracy (@Dystocracycrew) June 13, 2022
Helsingissä on todellakin kupla jossa vallitsee jokin vaihtoehtoinen todellisuus.
— Tony Lehto (@TonyLehto) June 13, 2022
Kaikki vahingolliset vasemmiston lellikit palkitaan, Toiviainen sai jo asianajaliitolta oikeusteko-palkinnon🤭🤭.
— Janne Piri 🦫 (@pirijanne) June 12, 2022
Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä pitää palkitsemista hölmöilynä.
Parodiaviikot jatkuvat. Urpilainen säkitettynä puhumassa suvaitsevaisuudesta, sitten Toiviainen palkittiin ja nyt Taponen. Tämä on ihan naurettavaa hölmöilyä. https://t.co/uRjMXRF5Wl
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) June 12, 2022
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vihapuhejahti suvaitsevuus lasten silpominen vastaesitys Juhani Vuorisalo katujengit terroristit palkinto Helsingin kaupunginvaltuusto Jari Taponen Juhana Vartiainen Pakkoavioliitot Jani Mäkelä Väkivalta Poliisi Jussi Halla-aho Rikollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Väkivaltaisten maahanmuuttajanuorten ongelma ei poistu tilastokikkailulla tai kieltämällä maahanmuutosta puhuminen

Sisäministeriö kaavailee nettipoliisin puuttumista ilmaisuihin, joita ei ole laissa kielletty – sumentaa laillisen ja laittoman toiminnan rajoja

Nettipoliisi Taposelta erikoinen selitys kiihkouskovaisten muslimien väkivaltaisuuksiin

Ylikomisario Taponen: “Helsingissä ei vieläkään ole katujengejä” – kollegat täysin eri mieltä

Jari Taposelle kultainen mitali Helsingin hyväksi tehdystä työstä, Jani Mäkelä tylyttää: “Parodiaviikot jatkuvat, naurettavaa hölmöilyä”

Perussuomalaiset: Kantaväestön vähenemisen syyt Helsingissä selvitettävä

Kesä on jengien sisäänheittäjien kulta-aikaa – lapsia värvätään rikoksiin leikkikentiltä ja nuorisotaloilta

Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen jälleen otsikoissa – vähättelee katujengiongelmaa Twitterissä virkatilillään
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää