

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: Ajatuksilleni on ollut tilausta
– Maahanmuuton ongelmat ovat patoutuneet maassamme jo 1900-luvulta lähtien. Kansa tarvitsi asiaan kriittisesti suhtautuvaa poliitikkoa, perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho kertoo
Perussuomalaisen haastattelussa.
Puolisen vuotta sitten Jussi Halla-ahon kulkuväline vaihtui polkupyörästä lentokoneeseen ja työpaikka eduskunnasta europarlamenttiin. Myös arki muuttui. Brysselissä tehdään töitä aamusta iltaan ja kotona hoidetaan lapsia.
Haastattelu tehdään puhelimitse, sillä perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on Brysselissä. Kuinkas muutenkaan. Halla-aho matkustaa sinne joka maanantai-aamu, ja kotiin lennetään takaisin torstai-iltana tai perjantai-aamuna. Eiran-kodissa odottaa Hilla-vaimon lisäksi kaksi kouluikäistä tyttöä sekä 1- ja 6-vuotiaat pojat.
Rakentavampaa keskustelua
Europarlamentin myötä Halla-ahon työpäivässä muuttui paljon muutakin kuin kulkuväline. Hän on kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan (LIBE) jäsen. Lisäksi hän kuuluu Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmään (ECR). Halla-aho on myös EU:n ja Venäjän parlamentaarisen yhteistyövaliokunnan valtuuskunnassa. Töitä siis riittää.
– Päivät ovat tavattoman pitkiä. Valiokuntatyöskentely kestää viiteen tai kuuteen, jonka jälkeen on lobbausta, seminaareja ja yhteistyötä suomalaisten viranomaisten, kuten sisäministeriön kanssa. Eli verkostoitumista, joka on tärkeää tässä työssä. Työpäivät venyvät usein yhdeksään tai kymmeneen, Halla-aho kertoo.
Suomalaisten poliitikkojen pitäisi ottaa Halla-ahon mielestä mallia Brysselistä.
– Keskusteluilmapiiri on rakentavampi kuin Suomen eduskunnassa. Ei ole opposition ja hallituksen vastakkainasettelua ja sitä, että kun enemmistöhallituksen ohjelma on laadittu, päätöksiin on hankala tehdä muutoksia seuraavaan neljään vuoteen. Lisäksi tuntuu, että valiokunnassa kun jotain sanoo, sillä voi olla jopa jotain merkitystä. Positiivista on myös se, että täällä perussuomalaisuus ei ole taakka. Suomen politiikassa siihen liittyy aina tietynlaista latausta.
80 000 äänen meppi
Halla-aho tunnetaan kärkevistä mielipiteistä ja sarkasmisuudesta. Miehen suosio on ollut hämmentävää. Vuonna 2011 Halla-aho valittiin kansanedustajaksi koko maan kuudenneksi suurimmalla, yli 15 000 äänimäärällä. Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa hänet valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon kolmanneksi suurimmalla, yli 6 000 äänivyöryllä.
Viime vuonna Halla-aho ilmoitti asettuvansa ehdolle parlamenttivaaleissa. Hänet valittiin maan toiseksi suurimmalla – Alexander Stubbin jälkeen – 80 529 äänimäärällä. Eikä siinä kaikki: Scripta – kirjoituksia uppoavasta Lännestä -blogissa käy päivittäin 3 000-8 000 lukijaa.
– Ajatuksilleni on ollut tilausta. Maahanmuuton ongelmat ovat patoutuneet maassamme jo 1900-luvulta lähtien, ja kansa tarvitsi asiaan kriittisesti suhtautuvaa poliitikkoa. Uskottavaa sellaista ei kuitenkaan ollut tarjolla 2000-luvun puoliväliin asti. Olen ollut oikeissa paikoissa nostamassa esille oikeita asioita, Halla-aho pohtii suosionsa syytä.
Europarlamentti puhujapönttönä
Halla-aho sanoo, että työ EU-parlamentissa vaatii vielä opettelua. Joka päivä tulee jotain uutta.
– Haen paikkaani, ja teen sen vuoksi vielä vähän kaikenlaista. Ainakin siihen asti, kunnes huomaan ajan rajallisuuden, hän sanoo hieman sarkastisesti.
Parlamentissa peräänkuulutetaan erikoistumista, ja sen Halla-ahokin on huomannut.
– Pelkkä valiokuntatyöskentely pitää kiireisenä. Minulla on omat vahvuudet, mutta muissa asioissa turvaudun itseäni viisaampiin.
Jotkut käyttävät parlamenttia puhujapönttönä, mutta Halla-aho ei itse toimi näin.
– Omalle asialle pyritään saamaan julkisuutta. Se on yksi tapa tehdä tätä työtä. Itse en välttämättä osaa pitää repäiseviä puheita, mutta pyrin tuomaan keskusteluihin sellaisia näkökulmia, jotka eivät ole olleet riittävästi esillä.
Äänestäjien armosta
Bryssel on muuttunut Halla-ahon silmissä rennosta kaupunkilomakohteesta ruuhkaiseksi työpaikaksi. Kaupungin liikenteestä kuulemma näkee, kuinka paljon siellä käydään vain töissä.
– Eihän reissutyö ole mitenkään tavatonta. Nekin kansanedustajat, jotka asuvat kauempana Helsingistä, reissaavat työn ja kodin välillä.
Halla-aho ei mennyt Brysseliin lomailemaan. Niitäkin poliitikkoja kuulemma on, jotka elelevät hiljaisesti neljä ensimmäistä vuotta, kunnes heräävät blogissaan hieman ennen vaaleja.
– On tärkeää muistaa, kenen asialla tässä ollaan. Teen tätä äänestäjien armosta ja heidän takia otan työn vakavasti.
Perhe hyväksynyt uuden työn
Uusi työ on vaikuttanut vapaa-aikaan, sillä sitä ei juurikaan enää ole. Lasten harrastuksiin ja koulunkäyntiin ei myöskään ehdi panostaa.
– Tai on sitä vapaa-aikaa Brysselissä, mutta sekin menee nukkumiseen. Kotona hoidan lapsia sunnuntai-iltaan asti.
Perhe on silti ollut ymmärtäväinen.
– En ole saanut – ainakaan vielä – tiukempaa palautetta. Perheeni on hyväksynyt ja ymmärtänyt työni vaatimukset aika hyvin.
Jussi Halla-aho pitää tiedotustilaisuuden tulevaisuuden suunnitelmistaan perjantaina 16. tammikuuta.
VERA MIETTINEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pariisin isku ei yllättänyt Halla-ahoa: Terroristit karkotettava Länsi-Euroopasta
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää