

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: “Aika monen hitsarin tai sairaanhoitajan koko vuoden aikana maksamat verot menevät yhden maahanmuuttajan elättämiseen”
Puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että vaalituloksesta riippumatta perussuomalaisten osallistuminen seuraavaan hallitukseen on kiinni siitä, millaista politiikkaa hallitus tekee. – Me perussuomalaisissa olemme määritelleet puolueen ydinkysymyksiä ja meillä on tietyt kynnyskysymykset hallitukseen menemiselle.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho kertoi torstaina Helsingin Sanomatalon vaalimessuilla, mikä erottaa perussuomalaisia ja vihreitä ilmastoasioissa.
– Vihreät ajaa taksilla ja te polkupyörällä. Onko se uskottavaa? Halla-aholta kysyttiin.
– Perussuomalaisia ja vihreitä erottaa se, että perussuomalaisten mielestä keinojen ja tavoitteiden on oltava keskenään sopusoinnussa. Meidän mielestämme ilmastonmuutokseen on puututtava, mutta siihen ei puututa poseerauksella tai sillä, että kiivetään eduskunnan pylväisiin, vaan konkreettisilla elämäntapavalinnoilla, Halla-aho sanoi.
Halla-aho tunnetusti liikkuu kaupungilla yleensä polkupyörällä tai kävellen. Vihreiden kansanedustajat, kuten Ville Niinistö sekä Jani Toivola, taas tunnetaan ahkerina eduskunnan taksikortin vinguttajina. Niinistö on eduskunnan taksinkäyttötilaston ykkönen.
Toivola on käyttänyt eduskunnan taksikorttia jopa silloin, kun on ollut sairauden vuoksi poissa eduskunnasta.
Sosiaaliturva ei kestä kasvavaa saajapuolta
Halla-aholta kysyttiin maahanmuuton vaikutuksesta sosiaaliturvaan ja sen maksamiseen.
– Sosiaaliturvan ylläpitomahdollisuudet riippuvat julkisen talouden rahoituspohjasta. Työikäiset ikäluokat kutistuvat jatkossa, jolloin yhä pienempi porukka rahoittaa järjestelmää.
– Jos saajapuoli koko ajan kasvaa, muodostuu helposti työelämän ulkopuolella oleva maahanmuuttajaväestö, ja se on matemaattisesti mahdoton yhtälö, Halla-aho sanoi.
Halpatyövoiman maahantuonti polkee palkkoja
Halla-aho varoitti EU-maiden ulkopuolelta Suomeen suuntautuvasta halpatyövoimasta.
– Jos puhutaan huippuosaajista, he pääsevät jo tällä hetkellä Suomeen ilman lupamenettelyä myös EU-alueen ulkopuolelta. Saatavuusharkinta ei koske heitä.
– Työvoiman saatavuusharkinta koskee vähän koulutettua halpatyövoimaa. Jos heitä on jatkossa yhä enemmän, sitä heikommat asemat alan työntekijöillä on, ja samalla tämä tilanne on omiaan laskemaan palkkatasoa, Halla-aho varoitti.
Halla-aho nosti esimerkiksi filippiiniläiset hoitajat. Ulkoministeri Timo Soini (sin.) esitti äskettäin hoitajapulaan ratkaisuksi, että maahan tuotaisiin filippiiniläistä hoitohenkilökuntaa.
– Jo nyt meillä lähtee koulutettuja hoiva-alan henkilöitä muille aloille, koska työ on liian pienestä mitoituksesta johtuen kuormittavaa, eikä palkalla tule toimeen. Kehitysmaista saadaan tietysti rekrytoitua porukkaa millä tahansa palkalla, koska ensisijainen tavoite on päästä Suomeen.
Maahanmuutosta kärsivät huono-osaisimmat
Halla-aho sanoi, että maahanmuutosta kärsivät eniten huono-osaiset suomalaiset.
– Hyväosaiset ihmiset voivat ostaa itsensä vapaaksi huonon maahanmuuton seurauksista.
Työelämän ulkopuolella oleva maahanmuuttajaväestö tarkoittaa, että samalla kohdistuu hirveä kuormitus kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon.
– Työssäkäyvällä ihmisellä on jo nyt vaikeuksia löytää kohtuuhintaista asuntoa Helsingistä. Seurauksena on asuinalueiden ja koulujen eriytyminen ja gettoutuminen sekä hyvin toimeentulevan väestön poismuutto. Maahanmuutosta kärsivät ne suomalaiset, joilla ei ole varaa valita asuinpaikkaa tai lasten koulua.
Pääkaupunkiseudulle tulee koko ajan lisää elätettäviä
Halla-aholle huomautettiin, että Suomeen tulee tänä vuonna vain muutamia turvapaikanhakijoita. Halla-aho vastasi, että määrä on sinänsä vähäinen verrattuna vuoden 2015 tasoon, mutta sitä ei pitäisi käyttää vertailukohtana.
– Useat Euroopan maat ovat nyt uskaltaneet tehdä sen, että ne ovat ryhtyneet valvomaan omia rajojaan.
– Kolmansista maista tulevien ihmisten työllistymisennuste on heikko. Pakolaisuuden ja turvapaikan pitäisi olla väliaikainen ilmiö, mutta tänne saapuneet eivät poistu koskaan. Pääkaupunkiseudulle tulee koko ajan lisää sellaisia ihmisiä, joiden asumisen ja elämisen maksaa veronmaksaja. Aika monen hitsarin tai sairaanhoitajan koko vuoden aikana maksamat verot menevät yhden maahanmuuttajan elättämiseen, koska nämä eivät kerää varoja yhteiseen kassaan, Halla-aho sanoi.
Häneltä kysyttiin, onko Suomessa sosiaalipummeja. Halla-aho vastasi, että varmasti joku voi jättää menemättä töihin, koska on muitakin vaihtoehtoja
– Uskoisin, että korkeiden asumiskustannusten ja matalan palkan vuoksi palkkataso ei aina kilpaile sosiaaliturvan kanssa.
Yrityksille luotava hyvät edellytykset työllistää
Halla-aho esitti, mitä on perussuomalainen terveen järjen talouspolitiikka.
– Se on sitä, että kun meissä on työssäkäyviä ja työttömiä, niin ei pidä ensisijaisesti lääkitä työttömyyden oireita, vaan luoda sellaiset olosuhteet ja veropolitiikka, että yrityksillä on hyvät edellytykset työllistää ihmisiä. Samalla tarvitaan vähemmän tulonsiirtoja. On saatava aikaan positiivinen kierre taloudessa, jolloin ei tarvitse verottaa tulonsiirtoja varten.
Halla-ahon mukaan julkisen talouden tervehdyttäminen auttaa samalla kuntia niiden tehtävässä järjestää tai ostaa peruspalveluja kuntalaisille.
– Kuntien ongelmat vanhustenhuollossa tai varhaiskasvatuksessa johtuvat siitä, että kunnat tai kuntayhtymät saavat liian vähän rahaa palvelujen järjestämiseen, koska kuntien valtionosuuksia on leikattu. Meidän pitää saada julkinen talous kuntoon ja samalla kunnille riittävästi rahaa, että kunnat voivat ostaa palveluita, Halla-aho painotti.
Hallitukseen vain tiukalla maahanmuuttopolitiikalla
Halla-aho sanoi, että vaalituloksesta riippumatta perussuomalaisten osallistuminen seuraavaan hallitukseen on kiinni siitä, millaista politiikkaa hallitus tekee.
– Me perussuomalaisissa olemme määritelleet puolueen ydinkysymyksiä ja meillä on tietyt kynnyskysymykset. Me emme esimerkiksi lähde ilmastotalkoissa tekemään muiden osuutta. Me emme ole mukana sellaisessa hallituksessa, jossa ei tiukenneta maahanmuuttopolitiikkaa.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on eri yhteyksissä vihjaillut paluullaan perussuomalaisiin. Halla-aholta kysyttiin, onko Niinistö tervetullut. Vastaus oli kieltävä.
– Sinisten listalla eduskuntaan pyrkinyt tai päässyt henkilö ei pääse seuraavalla kaudella perussuomalaisten eduskuntaryhmään, Halla-aho totesi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Vaalimessut veronmaksajat halpatyövoima Yritykset ilmastopolitiikka Sosiaaliturva Kunnat Talouspolitiikka vihreät perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho työllisyys maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Euroopan laajin tutkimus maahanmuuton kustannuksista – Suomen Perusta herättelee päättäjiä karuilla luvuilla

Putkonen: Sipilä ja kumppanit ovat vastuussa maahanmuuton jättikustannuksista – “Verotuloja käytetään surutta mitä ihmeellisimpiin tarkoituksiin”

Yhteiskuntatieteiden tohtori lyttää Hesarin ja ETK:n laskelmat massamaahanmuuton tarpeellisuudesta: Tekoäly vie työpaikkoja – halpatyövoimasta jää valtavasti elätettäviä

Huhtasaari: Vanhukset hoidetaan jatkossakin – siihen ei tarvita maahanmuuttoa

Halla-aho: Tämä hallitus on tullut suomalaisille harvinaisen kalliiksi – “Perustoimintoja ei voi jatkuvasti rahoittaa ottamalla velkaa tai myymällä kansallisomaisuutta”

Halla-aho tylyttää olan takaa – osansa saavat Isis-Sanna, Haagan humanitaarinen puukottaja ja Allahu akbar -bussihorjahtaja

Perussuomalaisten Antikainen ja Sorja: Vanhustenhoitoon rahat maahanmuutosta – “Turhat kotouttamiskulut, kehitysavut ja laittomien maassa olijoiden palvelut on lakkautettava”

Hoitajakoulutuksen kielitaitovaatimuksia halutaan laskea – Purra: Älkää tehkö samaa virhettä kuin Ruotsi

Juvonen: Ulkomailta haettu hoitaja on entistäkin alipalkatumpi hoitaja
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää