MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: Mikään valtio ei myönnä viisumivapautta maille, joista on tulossa runsaasti ei-toivottua väkeä
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho toteaa, että etenkin vasemmalle suuntautuneet ihmiset ovat syyttäneet presidentti Donald Trumpia usein sellaisistakin toimista ja linjauksista, joita he itse ovat kannattaneet ennen kuin Trump valittiin presidentiksi.
– Esimerkiksi ihmiset, jotka ovat syyttäneet Natoa (ja sen myötä Yhdysvaltoja) Ukrainan kriisistä ja vaatineet Venäjänkin intressien ymmärtämistä, syyttävät nyt Trumpia Venäjän ymmärtämisestä ja nihkeästä suhtautumisesta Natoon.
– Samoin Trumpia on moitittu vapaakaupan ja jopa TTIPin vastustamisesta, vaikka TTIP kuopattiin Euroopassa jo ennen Trumpin valintaa. Myös Euroopan ja Kanadan välistä CETA-sopimusta vastaan marssitaan ja samalla kauhistellaan sitä, että Trump vetäytyi Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta ja on uhannut romuttaa NAFTAn, Halla-aho kirjoittaa Facebookissa.
Vastavuoroista viisumipolitiikkaa
Halla-aho ottaa esille erityisesti Trumpin asettamien maahantulorajoitusten yleisen kauhistelemisen. EU on kuitenkin itse parhaillaan romuttamassa viisumivapautta EU-maiden ja Yhdysvaltain välillä.
– EU:n viisumivapauspolitiikka perustuu vastavuoroisuuteen. Sääntöjensä puitteissa EU sallii viisumivapaan maahantulon vain sellaisten maiden kansalaisille, jotka sallivat viisumivapaan maahantulon EU-kansalaisille. Nämä säännöt olivat ongelmattomia silloin, kun ne laadittiin, mutta tilanne mutkistui itälaajenemisen myötä. Yhdysvallat ei ole myöntänyt viisumivapautta Kyproksen, Puolan, Romanian, Bulgarian ja Kroatian kansalaisille.
– Taustalla ei ole Yhdysvaltain ilkeys vaan sen oma lainsäädäntö, jonka mukaan viisumivapaus voidaan myöntää vain sellaisille maille, joiden kansalaisten viisumihakemusten hylkäysprosentti on korkeintaan 3. Kyproslaisten hylkäysaste oli vuonna 2015 3,5%, puolalaisten 6,4%, bulgarialaisten 17,3%, romanialaisten 11,3% ja kroatialaisten 5,3%, Halla-aho listaa.
Yhdysvallat ei halua romanikerjäläisiä
Halla-aho huomauttaa, ettei mikään valtio myönnä viisumivapautta sellaisille maille, joista on tulossa runsaasti ei-toivottua väkeä. Ei Suomi eikä EU.
– On täysin ymmärrettävää, että Yhdysvallatkaan ei halua kaduilleen romanialaisia ja bulgarialaisia kerjäläisiä ja pikkurikollisia.
– Vallitsevien sääntöjen puitteissa komission pitäisi nyt antaa ns. delegoitu säädös viisumipakon palauttamisesta Yhdysvaltain kansalaisille. Komissio on toiminut järkevästi ja vitkutellut tämän toimenpiteen kanssa jo muutaman vuoden, Halla-aho toteaa.
EU-kansalaisten matkailu vaikeutumassa
Halla-ahon mukaan parlamentissa on kuitenkin kasvanut paine “solidaarisuuden” osoittamiseksi kyseisille viidelle jäsenmaalle.
– LIBE-valiokunta hyväksyi tänään päätöslauselman, jossa patistetaan komissiota antamaan delegoitu säädös. Päätöslauselma tulee täysistunnon käsiteltäväksi ensi viikolla ja menee mitä todennäköisimmin läpi suurella enemmistöllä.
– Jos EU asettaa Yhdysvaltain kansalaisille viisumipakon, Yhdysvallat luonnollisesti peruuttaa viisumivapauden kaikkien EU-maiden kansalaisilta. Tällä olisi erittäin merkittävät vaikutukset sekä turismiin että liiketoimintaan, Halla-aho huomauttaa.
Miten vaikuttaa imagoon?
Halla-aho kertoo solidaarisuuden kannattajien pelänneen parlamentissa, mitä tapahtuu EU:n imagolle Kyproksella, Puolassa, Romaniassa, Bulgariassa ja Kroatiassa, jos komissio ei toimi asiassa.
– Kun aiheesta keskusteltiin valiokunnassa viime lokakuussa, esitin vastakysymyksen: Miten vaikuttaa EU:n imagoon kaikissa MUISSA jäsenmaissa, jos niiden kansalaiset menettävät viisumivapauden Yhdysvaltoihin EU:n takia?
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.