

MATTI MATIKAINEN
Hakkaraisen mielestä EU ei voi jatkaa taakanjaon tiellä: ”Kansalaisten sietokyvyn raja tulee vastaan”
Euroopan parlamentin jäsen Teuvo Hakkarainen arvelee, että kansallismielisten puolueiden ID-ryhmä saattaa jopa kasvaa seuraavan viisivuotiskauden aikana. Ryhmä on jo nyt parlamentin viidenneksi suurin. – Ryhmämme vastustaa haitallista maahanmuuttoa ja jäsenvaltioiden vastuiden lisäämistä. Näille teemoille on kasvavaa kannatusta myös oman ryhmämme ulkopuolella, Hakkarainen sanoo.
Euroopan parlamenttiin ensiyrittämällä noussut Teuvo Hakkarainen on tuonut Brysseliin mukanaan Mannerheimin patsaan ja Suomen lipun, jotka ovat hänen työhuoneensa ikkunalaudalla. Hakkaraisen mukaan ne muistuttavat siitä, että Suomen ei pidä jäädä enempää EU:n määräysvallan alle.
– EU pyrkii jatkuvasti kasvattamaan omaa valta-asemaansa, vaikka oikeasti EU:n toimivalta on vain lainassa jäsenvaltioilta. EU:n kehityskulku kohti liittovaltiota voidaan vielä pysäyttää, ja haluan myös itse olla mukana sitä tekemässä, Hakkarainen kertoo Brysselin parlamenttirakennuksessa sijaitsevassa työhuoneessaan.
Maataloustuista päätettävä kansallisesti
Hakkarainen nostaa ensinnä esille Suomen maa- ja metsätalouspolitiikan, jonka osalta päätösvaltaa on vähitellen kasautunut entistä enemmän Brysseliin. Hakkaraisen pidemmän tähtäimen tavoitteena on muun muassa palauttaa maataloustuista päättäminen takaisin kansalliseen päätösvaltaan.
– Suomen pohjoinen sijainti puoltaa erityistukea suomalaisille tuotteille, että niiden tuotanto pysyy jatkossakin kotimaassa. Suomen ruoka on huippulaadukasta ja puhdasta, joten sen saatavuus tulee turvata jatkossakin. Jos me annamme ajaa kotimaisen tuotannon alas, niin sitä ei enää saada takaisin, Hakkarainen sanoo.
Suomen metsäosaamisesta ei tiedetä EU:ssa
Kuten eduskunnassa, myös EU:ssa keskeinen osa edustajan työstä tehdään valiokunnissa, joissa käsitellään ja laaditaan mietintöjä lakialoitteista. Hakkarainen sanoo, että hän sai ne valiokuntapaikat, mitkä halusikin. Nyt hän on jäsenenä ympäristövaliokunnassa sekä maa- ja metsätalousvaliokunnassa.
Suomen metsäosaamisesta ei tiedetä EU:ssa
Hakkarainen on asettanut erääksi keskeiseksi tavoitteekseen nostaa esille syvällisempää maa- ja metsätaloudellista tietotaitoa, paremman päätöksenteon pohjaksi. Hakkaraisen mukaan EU:ssa ei ole kovinkaan syvällistä tietoon perustuvaa metsäpoliittista osaamista.
– Ympäristövaliokunnassa kärkenä näyttää olevan vihervasemmistolainen suojelupolitiikka. Yleinen käsitys on se, että Suomessa hakataan metsät loppuun. Siitä ei ole tietoa, kuinka Suomessa tosiasiassa uudistetaan ja hoidetaan metsää. Meillä on Suomessa maailman paras metsähoidon osaaminen. Osoitukseksi siitä kelpaa sekin, että luonnon monimuotoisuus on meillä onnistuttu säilyttämään.
Ympäristövaliokunta uudelle vierailulle Suomeen
Hakkarainen muistuttaa, että Suomessa metsien kasvu ylittää kirkkaasti hakkuiden määrän, joten samalla myös Suomen hiilinieluvarastot kasvavat.
– Metsien runsas kasvu ja hyvinvointi on osoitus suomalaisten ammattitaidosta ja siitä, että meillä on jo satoja vuosia panostettu metsänhoitoon. Sen sijaan monessa muussa EU-jäsenvaltiossa metsäalueita on hakattu paljon loppuun eikä metsien uudistamista ole osattu tehdä kestävästi.
– Täältä EU:sta on aiemmin tehty valiokuntatason vierailuja Suomeen, mutta vieraille on näytetty vain hakkuualueita eikä sitä koko prosessia, miten Suomessa uudistetaan metsää ja miten se saadaan kasvamaan nopeasti. Yritänkin itse tuoda ympäristövaliokunnassa esille paremmin tätä kokonaisuutta. Kutsun myös valiokunnan uudelle vierailulle Suomeen, Hakkarainen sanoo.
Kansallismielisten linja on yhtenäinen
Hakkarainen sekä perussuomalaisten toinen europarlamentaarikko Laura Huhtasaari kuuluvat kesällä perustettuun Euroopan kansallismielisten puolueiden ID-ryhmään. Mukana on kaikkiaan 73 edustajaa, joten ID on viidenneksi suurin ryhmä 751-paikkaisessa parlamentissa.
Tällä hetkellä meneillään on eräänlainen suvantovaihe, sillä uusi komissio ei ole vielä aloittanut tehtävässään. Hakkarainen sanoo, että yhteistyö ID-ryhmässä on sujunut hyvin. Hakkaraisen mukaan ryhmä saattaa jopa kasvaa parlamentin viisivuotiskauden aikana.
– Euroopan kansallismielisten puolueiden linja on melko yhtenäinen. Myös ongelmat jäsenvaltioissa ovat samankaltaisia. Islamilaisesta maahanmuutosta johtuvat konfliktit ja haitat tosin ovat monissa maissa vielä laajempia kuin Suomessa. Ryhmämme vastustaa haitallista maahanmuuttoa ja jäsenvaltioiden vastuiden lisäämistä. Näille teemoille on kasvavaa kannatusta myös oman ryhmämme ulkopuolella.
Ei suuria odotuksia uudesta komissiosta
Komissio käyttää aloitevaltaa EU:ssa. EU-parlamentti ja ministerineuvosto yhteismenettelyllä käsittelevät ja hyväksyvät komission lakiesitykset. Hakkarainen sanoo, ettei hänellä ole suuria odotuksia uudesta komissiosta.
– Pelkään pahoin, että komissio haluaa tehdä Suomen kannalta uusia kipeitä ratkaisuja. Yhteisvastuuta halutaan lisätä ja puuttua niihin asioihin, mitä Suomessa jo nyt tehdään hyvin.
– Sanoisin, että pidemmällä aikavälillä EU ei voi kuitenkaan jatkaa taakanjaon, kiristyvien maksuvelvoitteiden ja muiden vastuiden tiellä. Jäsenvaltioiden kansalaisten sietokyvyn raja tulee varmuudella vastaan.
Euroopan ulkorajat kiinni
Vuoden 2015 siirtolaiskriisissä Eurooppaan saapui yli 1,2 miljoonaa ihmistä, yleisimmin turvapaikanhakijoiksi ilmoittautuneena. Muuttoliikkeen seuraukset ovat kaikkien tiedossa. Vaikka tulijamäärät ovatkin vähentyneet, tilanne ei ole täysin ohi. Yksi näkökulma asiaan on, että EU-alueella, myös Suomessa, oleskelee edelleen useita tuhansia henkilöitä joko laittomasti tai siitä syystä, ettei palautus kotimaahan onnistu.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on uhannut lähettää miljoonia syyrialaispakolaisia Eurooppaan, jos Euroopan maat esittävät kritiikkiä Turkille Syyrian miehittämisestä. Hakkaraisen mukaan EU:ssa ei ole valmiutta löytää toimivaa ratkaisua, mikäli kriisi eskaloituu uudestaan.
– EU-tasolla ei ole mitään yhteistä tahtotilaa. Jos kriisi alkaa uudestaan, EU on hampaaton, kuten edelliselläkin kerralla. Kyky tehdä päätöksiä, tarvittaessa raskaitakin, kriisin edessä puuttuu kokonaan.
– Jäsenvaltiot saattavat sitten joutua tekemään omia ratkaisujaan. Suomessa pääministeri Antti Rinne tunnetusti on valmis ottamaan lisää turvapaikanhakijoita rajan yli, Hakkarainen varoittaa.
Hakkaraisen mukaan ainoa ratkaisu olisi sulkea Euroopan ulkorajat kokonaan.
– Mitään muuta mahdollisuutta ei ole. Kun etukäteen on tiedossa, että tänne ei voi tulla, niin paine Eurooppaa kohtaan laskee vähitellen. Olen kuitenkin melko varma, ettei nykyisellä EU:lla riitä kanttia tällaisiin päätöksiin, Hakkarainen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hakkuut tuotanto ID kansallismieliset puolueet kansalaiset Recep Tayyip Erdoğan Eurooppa EU:n rajavalvonta Taakanjako Antti Rinne Turvapaikanhakijat Turkki Suomi Metsäteollisuus Laura Huhtasaari perussuomalaiset Maatalous Teuvo Hakkarainen EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hakkarainen: ”Kerosiini- ja lentoverot hävitkööt taivaan tuuliin”

Hakkaraisen tyly tuomio YK:n ilmastokokouksesta: ”Kumipäiden kokoontumisajot vailla konkretiaa”

Hakkarainen: Suomi haluaa päättää itse omasta petopolitiikastaan

Europarlamentaarikko Hakkarainen syyttää EU-eliittiä äärivasemmiston ja islamistien paapomisesta

Teuvo Hakkarainen: ”Euroopan muuttuminen Afrikaksi ja Lähi-idäksi estettävä”

Teuvo Hakkarainen ministeri Mikkoselle: ”Uskotteko tosissanne kaiken ilmastovalheen?”

Perussuomalaisten kannatus ennätyskorkealla
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää