Hakkarainen: Missä työssä oikeasti tarvitaan pakkoruotsia?
Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen otti kantaa pakkoruotsia vastaan eduskunnassa torstaina käydyssä keskustelussa, joka käytiin kansalaisaloitteesta vapaaehtoisen ruotsin kielen opiskelun puolesta.
Hakkarainen arveli aluksi kuuluvansa heikompaan kansanosaan puutteellisen ruotsin kielen taitonsa vuoksi. Hän arveli ihmisiä jaettavan sen perusteella.
– On se tuo ruotsin kieli kummallinen taito. Kun sen oppi esimerkiksi edustaja Donner (r.), hänelle annettiin saman tien valta lajitella meitä viisaisiin ja tyhmiin. Minä kuulun tähän tyhmään porukkaan varmaan sitten.
Hakkaraisen mukaan kieliryhmät ovat eriarvoisia.
– Annan esimerkin: Jos minä työnantajana palkkaan Närpiöstä töihin kaverin, minä en pärjää suomen kielellä hänen kanssaan. Missä se suomen kielen opetus siellä Närpiössä ja muualla on? Se ei ainakaan käytännössä toteudu millään tavalla.
Hakkarainen: Ruotsin kauppaa
käydään englanniksi
Pakkoruotsia ei puolusta myöskään Hakkaraisen esimerkki perheyrityksensä tekemästä kaupasta ruotsalaisten kanssa.
– Meillä on Ruotsiin paljon kauppaa, ja siellä työssä on kaveri, joka osaa hyvin ruotsia. Koskaan he eivät kuitenkaan puhu ruotsiksi vaan englanniksi, Hakkarainen painotti.
– Ja missä työssä oikeasti tarvitaan pakkoruotsia? Tarve perustuu johonkin mielikuvitusmaailmaan, jonka kielipolitiikka on luonut.
Omassa puheenvuorossaan hän sanoi kahden kolmasosan vastustavan pakollista ruotsinkielen opiskelua. Asiasta on puhuttu siihen nähden yllättävän vähän. Hakkaraisen näkemyksistä kirjoitti myös Verkkouutiset.
Östman: Ruotsin kieli
auttaa kaupankäynnissä
Kristillisdemokraattien ruotsinkielinen kansanedustaja Peter Östman vastasi Hakkaraiselle. Hänen mukaansa ruotsin kieli auttaa kaupankäynnissä.
– Kyllä se varmasti näin on, kyllä ruotsalaiset osaavat englantia. Sitä en yhtään epäile. Mutta miettikää se asiakkaan näkökulmasta: Jos teille itsellenne tulee joku tarjoamaan tai on kaksi myyjää, molemmilla on yhtä laadukas tuote, kummalta te ostatte? Siltä, joka puhuu teille teidän omalla äidinkielellänne, vai siltä, joka puhuu vieraalla kielellä? Sama pätee varmasti myöskin Ruotsissa: hänellä, joka taitaa ruotsin, on satavarmasti etulyöntiasema, Östman totesi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.