PS ARKISTO
Hakkarainen maakuntauudistuksesta: Kepu himoitsee valtaa, kokoomus käärii rahat
Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Teuvo Hakkarainen sanoo hallituksen pysyvän pystyssä vain liimalla, jonka raaka-aineita ovat valta ja rahastus.
– Tämä kansalaisten kannalta todella epäpyhä vallan ja rahastuksen allianssi tuhoaa suomalaisen poliittisen uskottavuuden, Hakkarainen totesi tänään Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piirin piirikokouksessa Kauhavalla.
– Kepulle on tärkeää rakentaa keinotekoinen 18 maakunnan hallinto. Luonnollisin maakuntauudistus olisi toteuttaa 12 maakuntaa nykyisen manner Suomen vaalipiirijaon pohjalta. Jos hallinnollisesti tai taloudellisesti Oulun, Vaasan ja Savo-Karjalan vaalipiireistä tulisi liian suuret, niin sitten järkevä jako olisi 15 maakuntaa.
Kepu taistelee vallasta
Hakkaraisen mukaan keskustassa on laskettu vaalimatemaattisesti, että tällä jaolla puolue saa selvästi ylivallan maakuntahallintojen kautta, kävi eduskuntavaaleissa miten tahansa.
– Kun kepu joutuu oppositioon, niin maakuntahallinnon kautta se jarruttaisi ja vesittäisi hallituksen kaikkia uudistusesityksiä. Kepu taas hallituksessa ollessaan säätelee rahahanalla maakuntien toimintaa, koska niiden tulonlähteinä ovat valtion rahoitus sekä asiakas- ja käyttömaksut.
Kokoomus hamuaa miljardeja
Hakkarainen huomauttaa, ettei maakunnilla ole muita merkittäviä tulonlähteitä. Valtio voi tarvittaessa myöntää maakunnan maksuvalmiusongelmiin lyhytaikaista lainaa tai valtiontakauksia sekä harkinnanvaraista lisärahoitusta.
– Kokoomukselle on tärkein asia saada, vaikka väkisin soten valinnanvapaus. Kokoomus haluaa varmistaa, että ne 20 miljardia euroa kanavoituu yksityisille yrityksille. Yksityisen voitontavoittelu menee kansalaisten terveyden edelle, Hakkarainen arvostelee.
Kunnat eivät luota hallitukseen
Tämä on jo Hakkaraisen mukaan oivallettu useilla paikkakunnilla ja suojaustoimet ovat alkaneet. Meri-Lapin kunnat päättivät kunnallista itsehallinto-oikeutta hyväksi käyttäen varmistaa laajan terveydenhoidon säilyttämisen kuntalaisia lähellä ja ulkoistivat toiminnot Mehiläiselle.
– Kunnat eivät luota hallitukseen, vaan tekevät itse omat ratkaisunsa nyt, kun siihen on vielä mahdollisuus. Uskon, että Meri-Lapin malli leviää laajalti. Sote-ministerit eivät näytä ymmärtävän kansalaisten hätää. Hallituksen mallissa kiireellistenkin sairas- tai tapaturmahoitopaikat karkaavat kymmenien jopa satojen kilometrien päähän. Kuka ottaa vastuun, jos liian pitkät hoitoon pääsymatkat johtavatkin pysyvään vammautumiseen tai jopa kuolemaan? Hakkarainen kysyy.
Sote-uudistus tehtävä potilas edellä
Hakkaraisen mielestä suomalaisten on valmistauduttava ennenaikaisiin vaaleihin, koska niin sote kuin maakuntauudistuskin ovat niin levällään, että hallituksen työ tulee kriisiytymään alkukeväästä ja hallituksen hajoaminen ennen juhannusta on todennäköistä.
– Perussuomalaiset ovat hallitukselle todellinen vastavoima. Meidän mielestämme maakuntauudistus tulee tehdä niin, että se vahvistaa kunnallista itsehallintoa ja luo alustan kansalaisten tarvitsemille palveluille. Siksi maakuntauudistusta ei pidä uhrata valtapoliittiselle alttarille. Maakuntia voi olla korkeintaan 15 ja itsehallinnon varmistamiseksi maakunnilla on oltava verotusoikeus.
– Sote-uudistus on tehtävä potilaan tarpeet edellä. Pääsääntöisesti julkinen sektori tuottaisi palvelut ja yksityinen sekä kolmas sektori täydentäisivät niitä. Olennaista on, että sallitaan alueiden erilaisten tarpeiden pohjalta rakentuvat mallit, Hakkarainen painottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho: Hallituksen miljardien valinnanvapausvedätys on katastrofi
Puoluesihteeri Slunga-Poutsalo: Hallituksen sotesäätö pelaa yksityisten pussiin – “Tulevat haaskalle ihan pyytämättäkin”
Halla-aho: keväällä odottaa hallituskriisi, jos soten valinnanvapauslaki ei mene läpi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää