

PS ARKISTO
Hakkarainen Euroopparadiossa: Maamme tulevista koronavastuista päätetään EU:ssa pian – “Onko tämä oikeudenmukaista – onko Suomi päättävissä pöydissä vai niiden alla?”
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen (ID) keskusteli tänään Euroopparadiossa Pasilassa koronapandemian vaikutuksista EU:n talouteen. Noin viikon kuluttua esiteltävää EU:n elpymisrahastoa Hakkarainen kritisoi ankarasti.
– Rahaston rahoituskeinoksi kaavaillaan yhteisiä, yhteisvastuullisia velkakirjoja, koska 1 000-2 000 miljardin pottia ei muuten saada millään kasaan. Eli komissio yrittää jälleen saada läpi yhteisvastuuta jäsenmaiden veloista – siis EU-liittovaltiota, Teuvo Hakkarainen huomauttaa.
Suomen riskit kasvavat merkittävästi
Suomelle on tulossa EU:sta uusia merkittäviä vastuita. Hallitus esitti juuri lisätalousarviossa Suomelle yhteensä yli 800 miljoonan euron uusia takausvastuita koronakriisin myötä. Valtiovarainministeri Katri Kulmunin mukaan Suomella on jo ”kaikista EU:n jäsenmaista kaikista korkeimmat vastuut”.
– Onko tämä oikeudenmukaista – onko Suomi ”päättävissä pöydissä” vai niiden alla? Hakkarainen kysyy tuohtuneena.
– Suuri osa Suomen eduskuntapuolueista on aina valinnut EU-politiikan linjaksi mieluummin taloudellemme tuhoisan ”eurooppalaisen solidaarisuuden” kuin Suomen kansallisen edun. Toki tästä palkitaan yksittäisiä poliitikkoja korkeilla EU-viroilla ja komissaarin salkuilla.
Perustuslaki vaatii kansallisen edun politiikkaa
EU:n koronatoimia on arvioitava perustuslain toteutumisen kannalta. Suomen hallitus on ottanut varovaisen myönteisen kannan ehdotettuihin toimiin, Hakkaraisen arvion mukaan lähinnä muiden jäsenmaiden taloudellisen vakauden turvaamiseksi.
– Suomi saisi kyllä edelleen rahoitusta edullisesti markkinoilta, mutta Italian kaltaisten maiden tilanne on toinen. He eivät ole talouskasvun vuosinaan keränneet puskureita vaan luottavat muiden maiden apuun, haluaahan EU pitää ”onnistuneen rahaliiton” fasadia pystyssä, Hakkarainen toteaa.
– Eli Suomi muiden mukana tulee maksamaan Italiankin velat, ettei euroalue hajoa. Italian taloudessahan meni huonosti jo ennen koronaa.
Ei ylikansallista velkaa
EU-sopimukset kieltävät yksiselitteisesti rahaston rahoitusmuodoksi kaavaillun yhteisvastuun.
– Jos koronakriisin varjolla luodaan tällaisia pysyviä mekanismeja, EU rikkoo omia sääntöjään ja Suomen on vihellettävä peli poikki, Hakkarainen vaatii.
Euroedustaja antaisi hallitukselle ohjeeksi perussuomalaisten pitkäaikaisen EU-poliittisen linjan:
– Maiden ei tule luopua kansallisesta vastuusta talouspolitiikan hoidossa eikä ylikansallista, yhteisvastuullista velkaa tule ottaa lainkaan. Yhteisvastuu kannustaa vastuuttomuuteen, kun huonolla taloudenhoidolla ei ole seurauksia. Yhteisvastuuta luomalla myös sitoutetaan jäsenmaita tiiviimmin toisiinsa, mikä onkin EU:n kantava idea ja maiden itsenäisyydelle surmanloukku.
– Liittovaltioon emme liittyneet eikä siihen ole kansan antamaa valtuutusta, Hakkarainen summaa.
EU-liittovaltiojunassa ei ole peruutusvaihdetta
Yksi EU:n ongelmista on Hakkaraisen mukaan se, ettei virheellisiä rakenteita pureta vaan laastaria pistetään laastarin päälle.
– EU on hoitanut ensin eurokriisiä ja nyt koronakriisiä tuhoisalla rahapolitiikalla, jolla on lähinnä pelastettu isojen jäsenmaiden pankkeja. Tällä tekohengityksellä ei investointeja synny eikä reaalitalous kehity, Hakkarainen paukauttaa.
Saksakin on saanut tästä pelleilystä tarpeekseen, toteaa Hakkarainen viitaten Saksan perustuslakituomioistuimen tuoreeseen ratkaisuun, jonka kyseenalaistettua Euroopan keskuspankin velkakirjaostojen laillisuus Saksa saattaa irtautua euroalueen yhteisestä rahapolitiikasta.
– Jos komissio riitauttaa Saksan päätöksen, tilanne voi eskaloitua ja Saksa voi jopa irtautua koko eurosta, Hakkarainen arvioi ja suosittaa Suomelle samaa:
– Tämä olisi merkki kaikille kohtuullisesti pärjääville EU-maille, Suomi mukaan lukien, seurata Saksaa välittömästi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- takausvastuut koronapandemia velat liittovaltiokehitys rahoitus Suomi Saksa perussuomalaiset Italia hallitus talous Teuvo Hakkarainen EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Puisto varoittaa kasvavista EU-takausvastuista: ”Suomi jäämässä suurempien valtioiden heittopussiksi”

Hajoaako euro? – Purra: Yhteisvastuut kannustavat vastuuttomuuteen

Mäkelä: Suomi siirtää rahaa ja valtaa Eurooppaan “europajatsoa” pelaamalla

Valtiovarainministerin mukaan jaettavaa ei ole – Suomi kylvää kehitysapuun lähes 3 miljoonaa euroa joka päivä

Perussuomalaisten Junnila, Ranne ja Vähämäki: Suomen ei tule allekirjoittaa numeroimatonta sekkiä Euroopalle

Merkel ja Macron ideoivat 500 miljardin euron yhteisellä velalla toimivan lahjoitusautomaatin

Purra: Suomen ei pidä millään ehdoilla lähteä mukaan EU-elpymisrahastoon – ”Miljardien pommi lisää menopuolelle”

PS-kansanedustajat: EU-komission 750 miljardin elpymisrahasto on avoimen valtakirjan lahjarahaa – ”Suomen tilanne on nyt vakava”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää