

PS ARKISTO
Hakkarainen EU:n rajapolitiikan uudistuksesta: Uudet Schengen-säännöt rajoittavat sisärajasulkuja
Euroopan parlamentti äänestää tänään täysistunnossa parlamentin ja neuvoston saavuttamasta sovusta Schengenin rajasäännöstön uudistamiseksi. Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen ei ole tyytyväinen uudistukseen ja aikoo äänestää sitä vastaan.
Uudistuksen tavoitteena on selkeyttää sääntöjä ja vähentää väliaikaisesti palautettujen rajatarkastusten määrää Schengen-alueella. Schengen-valtiot voivat vastata vakavaan yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvaan uhkaan, esimerkiksi terrorismiin tai järjestäytyneeseen rikollisuuteen, sallimalla väliaikaiset rajatarkastukset.
Rajapolitiikan uudistus on ujutettu vaalikauden viimeiseen, täyteen ahdettuun täysistuntoon. Uusien sääntöjen mukaan rajatarkastukset voidaan palauttaa sisärajoille vasta viimeisenä keinona. Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen (ECR/ps.) ei ole tyytyväinen uudistukseen ja aikoo äänestää sitä vastaan.
– Parlamentin esittelijä, ranskalainen sosialisti Sylvie Guillaume paalutti rajatarkastuksille kahden vuoden enimmäisajan, mitä voidaan jatkaa vielä yhdellä vuodella, Hakkarainen selvittää. Jäsenvaltiot olisivat valinneet joustavamman, tarveperusteisen lähestymistavan tiukkojen aikarajojen sijaan.
EU:n säännöt tekevät uudistuksesta tehottoman
Lisäksi laajamittaisessa rajat ylittävässä terveyshätätilanteessa, kuten Covid-pandemiassa, komissio voisi sallia rajatarkastuksia rajoitetun ajan.
Uudet säännöt ehdottavat vaihtoehtoisina toimina poliisiyhteistyötä raja-alueilla systemaattisten rajatarkastusten sijaan.
– EU:n säännöt tulevat kuitenkin tässäkin vastaan: poliisitoimet eivät saa vastata rajatarkastuksia eikä viranomaisilla ole samoja toimivaltuuksiakaan, Hakkarainen kuvaa tilannetta.
Jos yhteisten poliisipartioiden haaviin jää laittomia kolmansien maiden kansalaisia, jotka ovat saapuneet suoraan toisesta partioon kuuluvasta EU-maasta, nämä henkilöt voidaan siirtää kyseiseen maahan.
– Tähänkin niin sanottuun siirtomenettelyyn parlamentti onnistui lisäämään suojakeinoja alaikäisille, Hakkarainen tuhahtaa. Menettelyn tehokkuudesta on myös epäilyksiä, Hakkarainen kertoo.
Rajaturvallisuus syytä jättää jäsenmaiden vastuulle
Uudistus sisältää myös säännöksiä tilanteisiin, joissa kolmannet maat yrittävät välineellistää (instrumentalisoida) muuttoliikettä. Siinä määritellään hyväksyttävät menettelyt, mukaan lukien avoimien rajanylityspaikkojen rajoittaminen.
– Parlamentin esittelijä onnistui heikentämään myös välineellistämistä koskevaa tekstiä: näiden maailmanhalaajien toimesta jäsenvaltiot jätetään Putinin ja Lukašenkan kaltaisten diktaattoreiden armoille, europarlamentaarikko havainnollistaa saavutettua sopua.
Uudistuksen siemen kylvettiin jo vuosien 2015-16 siirtolaiskriisissä, mutta viime vaalikaudella sopua uusista säännöistä ei saatu syntymään. Jäsenmaat ovat käyttäneet sisärajatarkastuksia itsenäisesti erilaisten sisäisten uhkien torjuntaan.
– Jos EU ei pysty ideologisista syistä uudistumaan ja vastaamaan tämän päivän uhkiin, jättäisi edes jäsenmaat rauhaan puolustamaan rajojaan ja turvallisuuttaan, Hakkarainen päättää lausuntonsa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU:n rajapolitiikka Sylvie Guillaume välineellistetty maahantulo rajasäännöstö Schengen-lainsäädäntö rajaturvallisuus Aljaksandr Lukašenka terveyskriisi EU:n sisärajavalvonta Covid-19 rajatarkastukset Vladimir Putin Sisäinen turvallisuus Teuvo Hakkarainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vigelius: Suomen ei tule hirttäytyä turvapaikkasopimuksiin

Hakkarainen ei hyväksy heikennyksiä EU-jäsenmaiden rajavalvonnan suvereniteettiin: “Kun Ruotsi huutaa armeijaa ja Suomen poliisia apuun, ehkä monikulttuurisuus on viimein mennyt liian pitkälle”

Perussuomalaiset vaatii: EU-turvapaikkapolitiikassa siirryttävä Ruanda-malliin – työperäinen maahanmuutto pidettävä kansallisissa käsissä
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää