Kartta vahvisti sen näissäkin vaaleissa: Helsingin itäinen kantakaupunki on Suomen poliittisessa maantieteessä aivan omintakeinen alue. Ainoat äänestysalueet, joissa Haavisto sai Niinistöä enemmän ääniä, ryvästyvät kuplaan, joka ulottuu Siltasaaresta Käpylän asemalle.
Suomen Uutisissa moneen otteeseen käsitelty punavihreä kupla käsittää suurin piirtein samat äänestysalueet vaaleista toiseen. Ensimmäisen kerran punavihreä kupla määriteltiin niiden äänestysalueiden joukoksi, joissa vuoden 2012 kunnallisvaaleissa vihreiden, vasemmistoliiton ja pienten kommunistipuolueiden yhteiskannatus ylitti 50 prosenttia.
Samanlainen muusta Helsingistä poikkeava läiskä syntyi äänestyskartalle eurovaaleissa 2014, kun tarkasteltiin, kuka oli eniten ääniä saanut ehdokas. Tuolloin punavihreän kuplan suosikki oli Vasemmistoliiton turkulainen ehdokas Li Andersson.
Myös Berliinissä on punavihreä kupla
Helsingin punavihreä kupla ei ole kansainvälisessä tarkastelussa mikään erikoisuus. Esimerkiksi Berliinissä viime syksyn liittopäivävaaleissa Saksan Vihreät voittivat koko maassa vain yhden alueen, Kreuzberg-Friedrichshainin äänestysalueen Berliinin ytimen kupeessa. Vasemmistopuolue Linke oli suurin tämän alueen vieressä vanhan Itä-Berliinin alueella.
Berliinin äänestyskarttaa voi tutkia lähes korttelin tarkkuudella Berliner Zeitungin sivuilla. Havainnollisemmin Berliinin punavihreä kupla näkyy pienemmällä kartalla. Lännessä hallitsevat kristillisdemokraatit (musta) ja sosiaalidemokraatit (punainen).
Kuten jokainen Berliinissä matkaillut tietää, juuri Kreuzbergin ja Friedrichshainin kaupunginosat lukuisine baareineen, klubeineen ja gallerioineen ovat myös suomalaisten hipsterien ja kulttuuriväen suosiossa.
Ihmiset, jotka omasta mielestään ovat hyvinkin kansainvälisiä, suvaitsevaisia ja uusille asioille alttiita, saattavat siis elää varsin pitkälti itselleen vierailta vaikutteilta suojattua elämää niin kotona kuin ulkomaanmatkoillaan.
Huhtasaari hätyytteli Haavistoa Vantaalla
Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari sai ääniä varsin tasapuolisesti eri puolilta maata. Huhtasaari oli kakkonen kahdessa vaalipiirissä: kotonaan Satakunnassa sekä Vaasan vaalipiirissä.
Pääkaupunkiseudulla ei tarvitse ajaa kuin muutaman minuutin verran ulos kantakaupungista, kun vihreiden kannatus alkaa laskea ja perussuomalaisten nousta. Punavihreä kupla päättyy melko tarkkaan siihen, missä Käpylän puutaloalue lakkaa ja moottoritie lentokentän suuntaan alkaa.
Jo Vantaalla oli äänestysalueita, joissa Huhtasaari sai melkein saman äänimäärän kuin Haavisto. Vantaan Sanomien mukaan Huhtasaari sai suhteellisesti eniten Mikkolan äänestysalueella, jossa hänen kannustusprosenttinsa oli 11,5. Kyseisellä äänestysalueella Huhtasaari hävisi Haavistolle vain kymmenellä äänellä.
Punavihreän kuplan sydämessäkin asuu Huhtasaaren kannattajia. Esimerkiksi äänestysalueella Vallila A Huhtasaari sai 3,9 prosenttia äänistä ja nelossijan. Tuolla äänestysalueella Haavisto oli ylivoimainen ykkönen 49 prosentin kannatuksella. Kolmonen oli Vasemmistoliiton Merja Kyllönen 7,4 prosentin kannatuksella.
Perussuomalaisille vihamielisimpiin alueisiin Helsingissä kuuluu Ullanlinnan yläluokkainen kupla. Esimerkiksi äänestysalueella Ullanlinna A jäi Huhtasaari seitsemänneksi 1,7 prosentin kannatuksella.