

Lehtikuva Markku Ulander
Talousprofessori: “Euroalueen talouspolitiikka on tuhonnut yritysten vientimarkkinat”
Kansantaloustieteen professori Pertti Haaparanta (kuvassa oikealla) väittää maailmantalouden laman olevan jo syvempi kuin 1930-luvulla. Hän vierittää syytä EU:n lamasta komission harteille ja varoittaa “paastopolitiikasta”. Haaparanta puhui tiistaina valtiovarainvaliokunnan järjestämässä tilaisuudessa Suomen talouden tilasta.
Haaparannan mukaan EU:n komission harjoittama kiristävä talouspolitiikka vastaa vääriin oireisiin.
– Paastopolitiikka romauttaa Saksan ja koko EU:n talouden. Jos komissio olisi oikeassa, meillä olisi kova inflaatio. Kun sellaista ei näy, komissiolla on väärä näkemys, Haaparanta syyttää.
– Paastopolitiikka on luonut pysyvän kysynnän puutteen. Korkojen pitäisi olla negatiivisia – säästämisestä pitäisi maksaa! Näin miinuskorot vähentäisivät säästämisastetta ja lisäisivät inflaatiota.
Haaparanta pitää velkaelvytystä tehokkaana keinona korjata tilannetta: se vähentää säästämisastetta. Nollakorkotilanteessa tämä ei edes nostaisi valtion korkoja: teho on tällöin vielä suurempi, kun korko ei nouse.
– Velkaelvytys voi jopa alentaa velkaantumisastetta: se pienentää julkisen velan suuruutta BKT:hen nähden. Pienikin elvytys voi alentaa sitä. Kysynnän lisääminen on nyt oikeaa politiikkaa. Valitettavasti Saksa on Suomen tukemana esittänyt päinvastaista talouspolitiikkaa EU:ssa monen maan vastaväitteistä huolimatta, Haaparanta harmittelee.
Reformien viivyttäminen voi olla nyt viisasta
Haaparannan mukaan kannattavien rakenneuudistusten lykkääminen laman oloissa voi olla hyödyllistä, koska lyhyellä aikavälillä kiristävät säännökset heikentäisivät tilannetta.
– Laman oloissa työmarkkinat toimivat päinvastoin kuin yleensä: tavallisesti työvoiman tarjonnan lisääminen on hyvää politiikkaa, mutta lamassa se on huonoa politiikkaa, Haaparanta tähdentää.
Laman aikana ongelma on kysyntäpuolella: työvoima ei työllisty, kun sitä ei markkinoilla kaivata.
– Lama luo mekanismeja, jotka alentavat työllisyysastetta. Se on laman pitkä käsi, jonka vuoksi Suomi ei ole vieläkään saavuttanut työllisyysastetta, joka oli 1990-luvun lopussa. Ero on noin neljä prosenttiyksikköä. USA:ssa on havaittu sama ilmiö lamojen yhteydessä, Haaparanta sanoo.
– Työllisyysasteen kasvattaminen on laman keskellä mahdotonta, Haaparanta tiivistää.
Hän jopa kyseenalaistaa työllisyysasteen kasvattamisen hyödyn: IMF:n mukaan työvoiman tarjonnan lisääminen alentaa kokonaistuottavuutta ja kumoaa pitkän aikavälin kasvumahdollisuuksia.
Paasto voi romauttaa koko talouden
– Paastopolitiikan kiristäminen on nyt pahinta, mitä Suomi tai EU voisi tehdä. Se voisi romauttaa velat valtion syliin alentamalla asuntojen hintoja, Haaparanta varoittaa.
Kokonaisvelkaantumisaste on kolme kertaa valtionvelkaa suurempi. EU toimii säästöpolitiikassaan toisin kuin USA – huonoin tuloksin. Yksityinen sektori lisää säästöastetta, mutta velkaisuus ei kuitenkaan alene kun BKT syöksyy.
Kuinka käy Saksan?
– Euroalueen talouspolitiikka on tuhonnut yritysten vientimarkkinat; ne ovat alentuneet 16,5 prosenttia seitsemässä vuodessa, Haaparanta sanoo.
– Kun kaikki maat kiristävät talouspolitiikkaansa, kaikki kärsivät: Saksa yskii nyt, kun Espanja on vallannut sen markkinoita Espanjan hintakilpailukyvyn parannuttua. Jos Ranska ja italia pakotetaan paastopolitiikkaan, Saksa saattaa romahtaa, Haaparanta kertoo.
Talouspolitiikka on ristiriitaista: reseptit hyvään vientimenestykseen ovat erilaiset kuin ne, mitä tarvitaan hyvään hintakilpailukykyyn.
– Luottoluokituksen lasku ei ole vaikuttanut Suomeen juuri mitään. Laskun rakenteelliset tekijät ovat pysyneet samoina, ne johtuvat EU:n politiikasta ja johtuvat vain osittain Suomesta itsestään.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Financial Times: Euro on suuremmassa vaarassa nyt kuin vuonna 2012

Luottoluokittajat huolissaan euroalueen taloudesta

PS: Teollisuuspolitiikaan täyskäännös, kohonnutta poliittista maariskiä vähennettävä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää