

LEHTIKUVA
Grönroos: Ei ole esitetty mitään järkevää syytä kuntavaalien siirtämiseen – ”Suomen viranomaisilla ollut vuosi aikaa valmistautua”
Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos sanoo, että kuntavaalien siirtämisen tueksi esitetyt perustelut ovat heikkoja, kuten THL:n tartuntamääriä koskeva malli, jota kutsutaan ”laskuharjoitukseksi”. Grönroos myös huomauttaa, että vaalien siirtäminen on ongelmallista demokratian toteutumisen kannalta, ja se antaa mahdollisuuksia väärinkäytöksille.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tiedotti lauantaina kuntavaalien siirtämisestä. Henriksson ilmoitti päätyneensä ratkaisuun keskusteltuaan asiasta puoluesihteerien kanssa.
Perussuomalaiset ainoana eduskuntapuolueena ei hyväksy kuntavaalien siirtoa kesäkuulle.
Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos sanoo, että päätös on huono ja kyseenalainen. Grönroos huomauttaa, että useissa maissa, kuten Yhdysvalloissa ja Espanjassa, vaalit on järjestetty huonosta koronatilanteesta huolimatta. Myös esimerkiksi Hollannissa ja Israelissa lähiaikoina äänestetään vaaleissa.
– Suomen viranomaisilla on ollut jo vuosi aikaa valmistautua, joten ei oikein ole mitään järkevää syytä vaalien siirtämiseen. Jos tahtoa on, vaalit voidaan kyllä järjestää, Grönroos sanoi tänään MTV:n Uutisaamu-ohjelmassa.
Demarien puoluesihteeri vetoaa uuteen tilannetietoon
SDP kannattaa vaalien siirtämistä. Demarien puoluesihteeri Anton Rönnholm vetosi Uutisaamussa terveysturvallisuuteen ja uuteen tilannetietoon, jotka hänen mukaansa puoltavat vaalien lykkäämistä.
– Meille voisi myös tulla ongelmia, että karanteenissa oleville ei voitaisi järjestää kotiäänestystä, Rönnholm sanoi, tosin jättäen mainitsematta, että kotiäänestyksen järjestämiseen ja muihinkin toimenpiteisiin on ollut vuosi aikaa valmistautua.
Kuntavaalien ajankohta ei tule yllätyksenä kenellekään.
Riskien kasvamisella spekulointi ei riitä perusteluksi
Grönroos sanoo, että vaalien siirtämisen perustelut ovat olleet heikkoja. Siirtämisen syyksi puoluesihteerien ja oikeusministerin kokouksessa esitettiin esimerkiksi THL:n tartuntamääriä koskeva malli, jota kutsutaan ”laskuharjoitukseksi”.
– Mallia suuremmassa osassa oli vielä THL:n Markku Tervahaudan lausunto, jonka mukaan kesäkuussa on todennäköisesti parempi aika vaaleille kuin huhtikuussa. THL:n Mika Salminen puolestaan vakavalla äänellä sanoi, että riskit ovat kasvaneet. Tämä sai monet kokouksessa ajattelemaan, että tilanne on nyt muuttunut ja vaalit pitää siksi perua. Itse totesin, että ei se kelpaa syyksi vaalien siirtämiseen, jos vain spekuloidaan, että riskit ovat kasvaneet, Grönroos sanoo.
Nukkuvien puolue kiittää
Grönroos huomauttaa, että vaalien siirtäminen on ongelmallista ensinnäkin demokratian toteutumisen kannalta. Samalla se antaa mahdollisuuksia monille väärinkäytöksille.
– Kun vaaleja lähdetään siirtämään puolitoista kuukautta ennen vaalipäivää, se avaa spekulaatiot sille, onko taustalla eräiden puolueiden tavoite pelata tilannetta heille edulliseen suuntaan. Entä uskaltavatko seuraavissa vaaleissa ehdokkaat enää valmistautua vaaleihin, jos on olemassa se vaara, että vaalit siirtyvät? Tilanne on vähän samanlainen kuin jos jääkiekko-ottelussa ei olisi tiedossa, kuinka monta erää pelataan.
Grönroos arvioi, että vaalien siirtäminen saattaa vaikuttaa negatiivisesti myös äänestysaktiivisuuteen.
– Nukkuvien puolue varmasti ainakin hyötyy, sillä kyllä tämä syö demokratian uskottavuutta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- nukkuvien puolue valmistautuminen vaalien siirtäminen Mika Salminen Markku Tervahauta korona uskottavuus Antton Rönnholm viranomaiset THL Kuntavaalit Demokratia perussuomalaiset SDP Simo Grönroos hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tynkkynen julkaisi paljonpuhuvan kuvan – “Pähkähulluista luvuista tehtiin tekosyy kuntavaalien siirrolle”

Hallituksen ministereillä 65 erityisavustajaa – Suomen Uutiset selvitti palkkoja: Jopa lähes 8 000 euroa kuukaudessa

Perussuomalaisten kannatus vahvistuu kunnissa – keskustan alamäestä puhuminen tuottaa tuskaa edustaja Kurviselle

Kuntavaalit siirtyvät, epäonnistuneen oikeusministerin toiminta nostattaa rajua kritiikkiä – “Vaalien turvallinen järjestäminen sitten jäikin vähän puolitiehen”

Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piiri vastustaa kuntavaalien siirtämistä: “Onko kyse puhtaasti politikoinnista?”

Antikainen vaatii hallitukselta vastausta: “Kuinka esitys vaalien siirtämisestä syntyi?”

Antikainen: Kuka maata johtaa ja miksi pääministeri ei suostu kommentoimaan vaalien siirtoa?

Ranne kuntavaalien siirrosta: ”Poliitikon pitää tunnistaa pajunköysi, kun hänelle sitä syötetään”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.