LEHTIKUVA
Greta Thunberg yhdistää tuoreella videollaan Gazan, ilmastonmuutoksen ja yhdysvaltalaisyritys Chevronin – tutkijoiden mukaan äärivasemmiston tavoitteena on vallankumous
Greta Thunberg julkaisi videon ilmastonmuutoksesta ja Gazasta. Hän liittää aiheeseen myös yhdysvaltalaisyritys Chevronin.
Tuoreella videollaan ilmastoaktivisti Greta Thunberg sanoo:
– Palestiinassa ja muualla maailmassa taistellaan kolonialismia ja korporatismia vastaan. Katsokaa Chevronia. Kaikki tietävät, että se on maailman suurimpia ilmastorikollisia. Se antaa Israelille polttoainetta kansanmurhaan Palestiinassa.
Videon väitettä kommentoi tuoreeltaan UNWatchin toiminnanjohtaja, ihmisoikeusjuristi Hillel Neuer viestipalvelu X:ssä:
– Ajattelin aiemmin, että edustit vain 15-vuotiaan ilmaisutaitoja. Nyt olet 21-vuotias antesemitistinen psykopaatti.
Kyse on vallankumouksesta
Suomen Uutiset kirjoitti keväällä Thunbergin “ilmastoaktivismista” Ruotsissa pidettyjen Euroviisujen yhteydessä. Häiriökäyttäytynyt Thunberg otettiin kiinni konserttipaikan edessä.
Ilmiöllä on nimi: “Issue is never the issue” (suom: käsillä oleva asia ei koskaan ole varsinainen asia”). Sen konseptoi amerikkalainen politiikan tutkija David Horowitz. Hän lausui:
– Kyse ei ole siitä, mistä nyt puhutaan. Kyse on aina vallankumouksesta. Toisin sanoen, olipa kyse kaupunkien mustasta väestöstä tai naisten asemasta, se ei ole varsinainen huolenaihe. Se on vain keino edistää varsinaista päämäärää, eli vallan tavoittelua ja vallankumousta. Tämä kiteytys tunnetaan suuressa maailmassa nykyään nykyään “Issue is never the issue” -periaatteena.
Fanatismi uusvasemmiston strategiana
Lähihistoriassa nähdyt yhden asian joukkoliikkeet, kuten Black Lives Matter ja ilmastoaktivistit, ovat kieltäytyneet tavoittelemasta mahdollisimman laajaa kannattajapohjaa aaterajojen yli. Sen sijaan liikkeet nojaavat vahvasti äärivasemmalle ja havittelevat radikaalia ainesta.
Tunnetun brittiläisen ajatushautomo Institute of Economic Affairsin tutkija Kristian Niemietz analysoi fanatismin roolia uusvasemmiston strategiana. Hänen mukaansa syvän vasemmistolainen maailmankuva antaa aktivisteille suuremman mission, herättää intohimoja ja tuo enemmän poliittista vaikutuspotentiaalia. Yhden asian liikkeet kiinnostavat vain, jos ne voidaan valjastaa suurempiin poliittisiin päämääriin.
Jos esimerkiksi Black Lives Matter, Elokapina ja valtavirtaisempi ilmastoliike olisivat oikeasti sitä, miltä ne näyttävät päältä päin eli yhden asian liikkeitä, olisi Black Lives Matter silloin puhtaasti pelkkä rasismin vastainen liike. Se ei kurottaisi mihinkään muuhun aatteelliseen suuntaan, kuten äärivasemmistolaiseen antikapitalismiin. Elokapina ja ilmastoaktivistit Greta Thunbergin johdolla olisivat puhtaasti ympäristöliikkeitä vailla kiisteltyä äärivasemmistolaista agendaa.
Äärivasemmistolta tukea terroristeille
Tuolloin nämä liikkeet olisivat laajoja, perinteisiä poliittisia rajoja ylittäviä liittoumia. Ne pyrkisivät rakentamaan siltoja ja olemaan aatteellisesti mukaan ottavia, inklusiivisia. Tämä edellyttäisi muiden poliittisten näkökulmien siirtämistä taka-alalle. Äärivasemmistolaiset toki saattaisivat yhä olla niissä yliedustettuina. Liikkeiden riveistä löytyisi kuitenkin lisäksi laaja kirjo poliittista keskikenttää ja oikeistolaisia, konservatiiveiksi ja liberaaleiksi itseään luonnehtivia kannattajia – sekä tietysti aivan epäpoliittisia ihmisiä.
Kuten on huomattu, näin ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi Elokapinan perustaja Roger Hallam hekumoi yritysjohtajien tappamisella ja Black Lives Matterin Chicagon jaosto osoitti tuoreeltaan tukea Hamasin terroristeille.
Edellä mainitut liikkeet eivät ole mahdollisimman laajoja, aaterajoja ylittäviä yhden asian liittoumia, vaan ne ovat väkevästi politisoituneita.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- antikapitalismi Chevron Kristian Niemietz David Horowitz Hillel Neuer fanatismi Uusvasemmisto vallankumous Roger Hallam Gaza Elokapina ilmastoaktivistit Greta Thunberg Hamas Black Lives Matter Ilmastonmuutos Äärivasemmisto Terrorismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Miksi yhden asian fanaattiset joukkoliikkeet paljastuvat aina lopulta äärivasemmistolaisiksi puuhakerhoiksi?
Mikki tempaistiin Gretan kädestä – palestiinalaisten asia oli liikaa lavalla
Tekoälytohtori: “Elokapinan mielenosoituksen symboliikka viittaa verilöylyyn”
Fysiikan tohtori Kari Hirvi (ps.) oudoksuu Elokapinan verisymboliikkaa. Parlamentarismin kaatamista tavoitteieva, rajua vallankumousretoriikkaa käyttävä Elokapina töhri Eduskuntatalon keskiviikkona punaisella värillä.
PS-Nuoriso vaatii Elokapinan lakkauttamista – “Rikollisuutta ei pidä normalisoida”
Perussuomalainen Nuoriso vaatii Elokapinan lakkauttamista laittomana järjestönä.
Päivän pointti: Eduskuntatalon töhrinyt Elokapina sai Koneen Säätiöltä 200 000 euron apurahan – rahat luvattiin käyttää vain laillisiin tarkoituksiin
PÄIVÄN POINTTI | Elokapina näyttää rikkoneen lupauksensa käyttää sille myönnettyä apurahaa vain lailliseen toimintaan. Koneen Säätiö, joka myönsi Elokapinalle 200 000 euroa, ei voi käytännössä valvoa, mihin raha hupenee.
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää