LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Göteborgiin huippuvankila 700 seksuaalirikolliselle – tilavat sellit, virkistyspiha yrttitarhoineen sekä aurinkotuolit kohti etelää
Ruotsiin tarvitaan valtava määrä uusia vankipaikkoja ja seksuaalirikolliset keskitetään yhteen laitokseen Göteborgiin. Uusittavassa laitoksessa on ajateltu sekä vankien että ympäröivän yhteiskunnan turvallisuutta ja kuntouttavaan toimintaan osallistuminen on pakollista. Luksustakin löytyy.
Ruotsi kolminkertaistaa vankipaikkojen määrän ja vuoteen 2034 mennessä maassa on paikat 27 000 vangille. Erityisen suuri tarve lisätiloille on Göteborgin-Malmön seudulla ja sinne on tulossa 11 nykyisen vankilan laajennusta tai kokonaan uutta rangaistuslaitosta.
Ruotsin kaikki seksuaalirikolliset kerätään Hisingeniin, jossa Skogomeanstaltenin laajennuksen jälkeen on yli 700 vankipaikkaa. Nykyisin paikkoja on 200. Laitoksen koosta antaa kuvan se, että pelkästään aluetta ympäröivän muurin pituus on viisi kilometriä.
Olosuhteisiin radikaali muutos
– Kyseessä on stigmatisoitu ryhmä, joka on vaarassa joutua kaltoin kohdelluiksi yleisvankiloissa. Voimme keskittää ryhmän tarvitsevan erikoisavun yhteen paikkaan ja siinä olemme täällä onnistuneetkin, sanoo vankilan johtaja Anna Wallman Göteborgs Postenissa.
Laajennuksen myötä vankilan olosuhteet muuttuvat radikaalisti verrattuna entiseen:
– Vanhat paviljonkimme on rakennettu vuonna 1957 ja ne muistuttavat ehkä enemmänkin amerikkalaista vankilamiljöötä. Sellit ovat pieniä ja katot matalalla. Uudistukset ovat siten tervetulleita sekä asiakkaille että henkilökunnalle.
Yrttejä ja aurinkotuoleja
Seksuaalirikollisia odottaakin jo elokuusta alkaen täysin entisestä poikkeava rangaistuslaitos: kirkkaita värejä, paljon yleistä tilaa ja huomattavasti entistä suuremmat sellit.
Jokaisessa 16 neliömetrin sellissä – laitoksen mukaan asuinhuoneessa – on kirjoituspöytä, hyllyjä sekä suihkulla varustettu vessa. Yhteen selliin majoitetaan kaksi vankia, joiden yhteensopivuus testataan väkivaltaisuuksien välttämiseksi.
Ulkotilat on rakennettu viihtyisyyttä silmällä pitäen. On lentopallo- ja koriskenttää sekä ulkoliikuntasalia. Yrttien viljelykin on mahdollista pienillä lavoilla. Aurinkotuolit on sijoitettu mukavasti kohti etelää ja päivänpaistetta.
Kuntoutus on pakollista
Ulkoiluaika on rajoitettu ja vangit on suljettu selleihinsä klo 19–07 väliseksi ajaksi. Matkapuhelimet on kielletty. Osallistuminen kuntouttavaan toimintaan on pakollista. Johtajan mukaan Skogomeanstalten on psykologiaan suuntautunein rangaistuslaitos koko maassa.
Pakeneminen nykyaikaisesta laitoksesta on lähes mahdotonta ja tässä on ajateltu myös seksuaalirikosten uhrien suojelua.
– Jos rikoksen uhri joutuisi vaaraan oman toimintamme takia, olisi sillä uskomattoman vakavat seuraukset, Anna Wallman toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- seksuaalirikollisten kokoaminen yhteen paikkaan vankilan uudistaminen vankilan laajennus seksuaalirikosten uhrien suojelu vankeinhoidon kriisi kuntouttava toiminta yhteiskunnan turvallisuus Skogomeanstalten Ruotsin rikosseuraamuslaitos Kriminalvården Hisingen rangaistuslaitos seksuaalirikolliset vankila Göteborg
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Oikeusministeri Leena Meri: ”Vankilaan joutuminen on myös valinta, kenenkään ei ole pakko tehdä rikoksia”
Ruotsilta 1,4 miljardin kruunun lisäsatsaus uusiin vankiloihin, paikkojen määrä kolminkertaistuu – Jomshof: “Tärkeintä on saada kaduilta pois henkilöt, jotka ovat uhkana aivan tavallisille ihmisille”
Oikeusministeri Leena Meri: Hallitus uudistaa kriminaalipolitiikkaa ja kiristää rangaistuksia
Vartijoiden mitta täyttyi ja ote työstä kirpoaa – vangit kaappaamassa vallan täpötäysissä ruotsalaisvankiloissa
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.