

so-Britannian 20 punnan seteleitä.
Toimitus suosittelee
Kuinka Gordon Brown pelasti Iso-Britannian euron painajaiselta
Suuryritykset ja osa tiedotusvälineistä lobbasivat 2000-luvun alussa voimakkaasti sen puolesta, että Britannia olisi liittynyt eurovaluuttaan. Maa selvitti eurojäsenyyden hyötyjä ja haittoja perusteellisesti, mutta lopulta maan valuutan tulevaisuus lepäsi valtionvarainministeri Gordon Brownin päätöksen varassa. Yhdysvaltain ja Britannian poliittiseen historiaan erikoistunut toimittaja Matti Hukari palauttaa mieliin punnan kohtalonhetket.
Eurovaluuttaa luotaessa sille tehtiin tiukat kriteerit. Maastrichtin sopimuksessa 1992 kukin EU valtio pääsi mukaan EMU:iin kun budjettialijäämä oli alle 3 % ja valtion velka alle 60 % bruttokansantuotteesta (tai laskemassa pysyvästi siihen). Iso-Britannia suhtautui euron kriteereihin vakavasti. 1990-luvulla valtaa pitänyt John Majorin johtama konservatiivihallitus ei innostunut luopumaan punnasta ja omasta keskuspankista.
Valta vaihtui kesällä 1997, kun Tony Blair johdatti Labourin suurimpaan vaalivoittoon sitten Clement Attleen vaalivoiton vuonna 1945. Lähes yhtä suuri äänivyöry siivitti Blairin voittoon myös kesäkuussa 2001 kun Labour sai 412 kaikkiaan 659 parlamenttipaikasta. Vaalien alla Blair oli käynyt kovimmat taistot oman valtiovarainministerinsä Gordon Brownin kanssa. Vaalivoitto oli paljolti hyvän talouspolitiikan ansiota, minkä juuri Brown oli pitänyt ohjaksissaan hyvällä yhteistyöllä englannin keskuspankin kanssa, ja sivuuttaen työväenpuolueen parlamentaarikkojen toivelistat valtion menokohteista.
Gordon Brown pohti, mitä eurovaluutta tarkoittaa työläisen ja veronmaksajan kannalta. Blair puolestaan näki ensisijaisesti sen positiiviset vaikutukset yläluokalle ja suuryrityksille.
Pääministeri Tony Blair olisi liittänyt maansa euroon, mutta valtiovarainministeri Gordon Brown suhtautui yhteisvaluuttaan analyyttisen viileästi. Brown oli Iso-Britannian parhaiten informoitu henkilö, joka oli poliittisen uransa aikana tottunut paneutumaan huolella asioihin. Brown pohti, mitä eurovaluutta tarkoittaa työläisen ja veronmaksajan kannalta. Blair puolestaan näki ensisijaisesti sen positiiviset vaikutukset yläluokalle ja suuryrityksille.
Pääministeri Blairin neuvonantajat (erityisesti Peter Mandelson, Jonathan Powell, Sally Morgan ja Alastair Campbell) kehottivat häntä vaihtamaan valtiovarainministeriä vaalien jälkeen, syynä lähinnä poliittinen peli ja kateus puoluetoveria kohtaan. Kohdatessaan Brownin vaalien jälkeisellä viikolla Blair ei kuitenkaan uskaltanut ehdottaa tällaista. Sen sijaan ulkoministeri vaihtui ja Robin Cookin tilalle tuli EU-skeptikko Jack Straw.
Kolmen suuryrityksen johtajat yrittivät antaa julkisuudessa sellaisen vaikutelman, että koko liike-elämä oli yksimielisesti euroon liittymisen kannalla.
Kysymys yhteisvaluuttaan liittymisestä kuumeni kesän 2001 vaalien jälkeen. Kolmen suuryrityksen johtajat David Simon (British Petroleum), Niall Fitzgerald (Unilever) ja Colin Marshall (British Airways) yrittivät antaa julkisuudessa sellaisen vaikutelman, että koko liike-elämä oli yksimielisesti euroon liittymisen kannalla. Todellisuudessa jako oli käytännössä tasainen. Puolet elinkeinoelämän napamiehistä vastusti eurojäsenyyttä. Ammattiliitoista varsinkin julkisen sektorin liitot olivat euron puolesta. Ammattiliittojen keskusjärjestön puheenjohtaja John Monks vaati Labouria yhteisvaluutan tielle.
Euron vastustajat leimattiin valtalehdistön taholta mitättömiksi luusereiksi, jotka eivät erota burgundin viinejä bordeaun viineistä – hädin tuskin siideristä.
Kevään 2003 aikana valtalehdistä The Guardian, The Independent, Daily Mirror ja The Observer vaativat briteille eurojäsenyyttä ja pelottelivat hirmuisilla työttömyysluvuilla, jos britit pitäisivät oman valuuttansa. Euron tukijat olivat mainittujen lehtien mielestä ihmisiä, jotka tukivat taidetta, nauttivat shamppanjasta, kävivät kuninkaallisessa oopperassa ja lomailivat Toscanassa, sekä olivat viinien tuntijoita. Euron vastustajat leimattiin valtalehdistön taholta mitättömiksi luusereiksi, jotka eivät erota burgundin viinejä bordeaun viineistä – hädin tuskin siideristä.
Mutta valtiovarainministeri Brown pohti asiaa objektiivisesti. Hänen itsetuntonsa kesti puutteellisen viinituntemuksenkin. Konservatiivien puheenjohtaja Iain Duncan Smith analysoi parlamentissa, että rahaliitto ei tule toimimaan ilman poliittista unionia (seikka, minkä nykyään tunnustaa enemmistö suomalaisista taloustieteilijöistäkin, HS 30.12.2016). Brown ei tyrmännyt poliittisen vastustajansa puhetta, vaan lupasi katsovansa yhdessä keskuspankin pääjohtajan kanssa loppuun ns. viiden testin ohjelman, jolla simuloitaisiin eurojäsenyyden hyötyjä ja haittoja. Tämän lupauksen johdosta Brown leimattiin ”menneisyyden mieheksi”.
Iso-Britannia ja Etelä-Euroopan maat eivät voisi koskaan muodostaa optimaalista valuutta-aluetta Saksan ja Ranskan kanssa.
Vuonna 1990 Brown kuului Labourin uudistajiin eli ns. kolmannen tien sosialisteihin. Varjohallituksen elinkeinoministerinä Brown kannatti brittien mukanaoloa Euroopan rahajärjestelmässä (EMS) ja valuuttakurssimekanismissa (ERM) sekä myöhemmin Maastrichtin sopimuksen viitoittamaa polkua yhteisvaluuttaan. Mikä muutti Brownin mielen vuosituhannen vaihteessa? Ensinnäkin kahden vuoden huonot kokemukset valuuttakurssimekanismista. Toiseksi Brown uskoi, että hänen valtiovarainministerinä 1997-2001 tekemänsä reformit antoivat Iso-Britannialle paremmat mahdollisuudet hallita raha- ja finanssipolitiikkaansa kuin eurojäsenyys. Keskuspankin itsenäisyys olisi tehokkaampi väline kuin euroalueen kasvu- ja vakaussopimus. Kolmanneksi Brownin lähin neuvonantaja ja entinen Financial Times -lehden taloustoimittaja Ed Balls ymmärsi ja analysoi, että Iso-Britannia ja Etelä-Euroopan maat eivät voisi koskaan muodostaa optimaalista valuutta-aluetta Saksan ja Ranskan kanssa. Balls päätyi laskelmissaan myös sellaiseen johtopäätökseen, että Etelä-Euroopan maat eivät voineet täyttää eurokriteerejä. Brown puolestaan teki tästä sellaisen johtopäätöksen, että ko. maat eivät tulevaisuudessa kestäisi eurojäsenyyttä poliittisesti, koska valuutan sijaan niissä maissa joustaisi työttömyys.
Samaan analyysiin päätyi Ronald Reaganin talousneuvontajana toiminut Milton Friedman Project Syndicate -lehden 8.10.1997 julkaistussa artikkelissaan The Euro: Monetary Unity To Political Disunity?
Kesällä 1997 uunituore valtiovarainministeri Brown kertoi eurohuumaisille hallitustovereilleen, että brittien historiassa oli jo tarpeeksi esimerkkejä typeristä talouspoliittisista ratkaisuista, joihin oli jouduttu poliittisista syistä. Brownin mukaan näitä olivat paluu kultastandardiin 1925, devalvoinnin estäminen vuosina 1945 ja 1964, sekä liittyminen Euroopan valuuttakurssimekanismiin 1990. Loppuvuodesta 1997 Brown suunnitteli ns. viiden testiin ohjelman, joiden tuloksen perusteella hän tekisi päätöksen liittymisestä. Testi annettiin Dave Ramsdenin vastuulle, 5 miljoonan punnan budjetilla.
Mitä työkaluja Britannialle jäisi siinä vaiheessa, kun talous lamaantuu euroalueella.
Vuonna 2002 nuo testit oli käyty läpi. Tuloksena oli 18 opinnäytettä sisältänyt 246-sivuinen raportti: UK membership of the single currency: An assessment of the Five Economic Test. Aiheina oli muiden muassa optimaalinen valuutta-alue ja Britannian kiinteistömarkkinoiden tilanne. Ensimmäinen testi koski Britannian ja euroalueen välistä konvergenssia. Oliko siis sama korkotaso samaan aikaan optimaalista Britanniassa ja muulla euroalueella. Toinen testi selvitti mitä työkaluja Britannialle jäisi siinä vaiheessa, kun talous lamaantuu euroalueella. Kolmannessa testissä analysoitiin lisäisikö eurojäsenyys teollisia investointeja Britanniaan. Neljännessä testissä simuloitiin kuinka yhteisvaluutta vaikuttaisi Lontoon Cityn pankkisektorin toimintaan. Ja viidenneksi arvioitiin euron vaikutus työllisyyteen ja kansalaisten varallisuuden kehittymiseen. Lopputuloksena vain yksi viidestä eli neljäs testi puolsi eurojäsenyyttä.
Saksa pääsi eurokriteereihin sosiaalidemokraattien (pääministeri Gerhard Schröder) hallituskaudella 1998-2005, Volkswagenin johtaja Peter Hartzin räätälöimillä talousuudistuksilla. Näihin kuuluivat matalapalkkatyöt sekä epätyypillisten työsuhteiden lisääminen niin sanotun ”minijob”-järjestelmän avulla ja työttömyysturvan leikkaus pitkäaikaistyöttömiltä. Työttömyys laski uudistusten vaikutuksesta, hieman jälkijättöisesti, vuosina 2005-2008 11,5 %:sta 7,5 %:iin, ja valtiontalous muuttui ylijäämäiseksi. Mainitut muutokset ovat Saksassa tehneet vientiteollisuudesta erittäin kilpailukykyistä. Varjopuolena tosin mainittakoon, että Jorma Mattilan Maaseudun Tulevaisuudessa 18.1.2013 esittämän arvion mukaan matalapalkkojen seurauksena alle 500 €/kk tasoiset matalaeläkkeet ja niiden tuoma vanhuusköyhyys uhkaavat Saksassa lähivuosina 8 miljoonaa palkansaajaa. Ajatusleikkinä voimme pohtia, pystyisikö Suomessa vaikkapa Antti Rinteen johtama vasemmistohallitus tällaiseen uudistukseen?
Brownille tarjottiin pääministeriyttä, mikäli tämä olisi muuttanut mieltään, ja tehnyt eurojäsenyyttä puoltavan tulkinnan raportista.
Vuodesta 1997 Brown oli saanut Brittien työmarkkinoille joustavuutta, mutta ei silti tarpeeksi, jotta olisi voitu siirtyä euroon. Brownilla oli tarpeeksi itsetuntoa nojautua faktoihin ja olla pelkäämättä ”juntiksi” leimautumista. Joku toinen valtiovarainministeri olisi saman raportin perusteella todennut, että Britannian talous on saatu tarpeeksi joustavaksi eurojäsenyydelle. Pääministeri Blair oli masentunut raportin tuloksista ja Brownin johtopäätöksestä. Hän tarjosi Brownille pääministeriyttä, mikäli tämä olisi muuttanut mieltään, ja tehnyt eurojäsenyyttä puoltavan tulkinnan raportista. Brownin elämäkerran Brown’s Britain: How Gordon Runs the show, 2005, mukaan Brown vastasi, että historia ei koskaan antaisi hänelle anteeksi sellaista petosta. Raportti käsiteltiin parlamentissa ja julkaistiin kesäkuussa 2003. Blairin ja Brownin henkinen ja moraalinen kamppailu oli käyty jo kuukausia aiemmin. Älymystöksi itseään kutsuneet eurouskovaiset poliitikot, ammattiliittojohtajat ja lehtien toimittajat olivat raivoissaan.
Raportin vaatiman tutkimustyön sivujuonteena Brownille selvisi, että Iso-Britannia oli silti paljon paremmin eurojäsenyyteen valmis kuin Kreikka ja Italia, jotka eivät todellisuudessa täyttäneet edes ns. eurokriteerejä. Brown siis ymmärsi koko eurovaluutan rakentuvan huijaukselle, joka tulevaisuudessa kostautuisi kaikille siinä mukanaoleville. Blairin elämäkerran kirjoittaja Anthony Seldon tunnusti, että jo vuosi 2003 osoitti Brownin tehneen historiallisen viisaan päätöksen pysyessään euron ulkopuolella.
Keskustavasemmistolaisena laatulehtenä tunnetun The Guardianin talousosaston päätoimittaja Larry Elliot ja saman lehden taloustoimittaja Dan Atkinson arvioivat Europe isn’t working, 2016 -kirjassaan brittien toteutumatta jäänyttä eurotaivalta. Irlanti on malliesimerkki siitä, mitä tapahtui kun luonnottoman matala korkotaso ohjaa taloutta. Muutaman vuoden ajan maan talous elpyi ja kiinteistöjen hinnat nousivat pilviin. Kun kupla puhkesi, tarvittiin EKP:n tukipakettia, kuten kävi myös Kreikassa ja Portugalissa. Iso-Britannian punnan kurssi oli euron syntyhetkillä 2001 historiallisesti korkealla, ja suhde Saksan D-markkaan oli 2,95. Sillä kurssilla euroon liittyminen olisi merkinnyt itsemurhaa teollisille yrityksille. 2000-luvun alussa talous ylikuumeni briteissä ja kun finanssikriisin putous yllätti 2007, Englannin itsenäinen keskuspankki pystyi reagoimaan tilanteeseen nopeammin kuin EKP ja tukirahoitti pankkeja ajoissa. Mikäli Iso-Britannia olisi ollut samassa euroveneessä, eivät EKP:n rahkeet olisi riittäneet muiden tukipakettien lisäksi brittien pelastamiseen, ja euro olisi romahtanut hallitsemattomasti. Elliot ja Atkinson siis toteavat Brownin pelastaneen sekä Iso-Britannian että euron. Tosin jälkimmäisen vain jatkoajalle.
Muutos 23.2.2017 klo 18:36 Täsmennetty Milton Friedmanin roolia.
Matti Hukari
Kirjoittaja on kansainvälisiin luonnonvarakysymyksiin sekä Yhdysvaltain ja Iso-Britannian poliittiseen historiaan erikoistunut vapaa artikkelitoimittaja. Tässä artikkelissa esitetyt näkemykset ovat henkilökohtaisia.
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Margaret Thatcherkin epäili, onko EU hyväksi eurooppalaisille

Brexit-tulos yllätti Suomen valtamedian, mutta briteillä oli erinomaiset syyt irtautumiseen

Tervettä isänmaallisuutta ilman kansallisuhoa – brittikonservatiivi Theresa Mayn linjaukset lähellä Nixonin politiikkaa

Missä punalippu, siellä inhimillinen katastrofi – sosialismi nujersi ennen niin vauraan Venezuelan
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

Tynkkynen: “On vain ajan kysymys, milloin Li Anderssonin EU-varojen käyttö menee tutkintaan”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) oudoksuu oikeuden langettamaa kieltoa, joka estää Marine Le Penin osallistumisen Ranskan presidentinvaaleihin 2027. Le Pen menetti vaalikelpoisuutensa EU-varoihin liittyvien epäselvyyksien takia. EU-avustajien palkkaamiseen tarkoitettuja varoja oli tuomioistuimen mukaan käytetty Le Penin puolueen toimintaan, mikä on kiellettyä. Samalla Tynkkynen huomauttaa, että europarlamentaarikko Li Andersson järjesti alkuvuonna Suomessa festivaalin, jonka rahoitukseen hän käytti mepin viestintäavustustaan.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Purra avasi Saabin puolustustarviketehtaan Tampereella: Suomen puolustusteollisuudella on suuri kasvupotentiaali
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sai kunnian avata puolustusteollisuusyhtiö Saab Finlandin uuden tuotantolaitoksen Tampereella.

Tuhannet palestiinalaiset Gazassa vaativat mielenosoituksissa Hamasia ulos Gazasta
Tuhannet palestiinalaiset osoittivat tiistaina mieltään Gazassa Hamasin terroristeja vastaan Pohjois-Gazassa Beit Lahian kaduilla. Mielenosoittajat vaativat sodan lopettamista ja israelilaisten panttivankien vapauttamista.

Saksan armeijaa halutaan varustaa sodan varalta – 1 000 miljardilla saa aseita ja ammuksia, mutta mistä sotilaita?
Saksan armeijan komentajan mukaan Saksaan ja Eurooppaan kohdistuu todellinen sotilaallinen uhka. Venäjä olisi hyökkäyskykyinen saksalaisarvioiden mukaan vuonna 2029. Saksa aikoo panostaa puolustukseensa jopa yli 1 000 miljardia euroa ja laskee kuluja myös siltä varalta, jos USA jättää puolustusliiton.

Antikainen: Elokapina tulee lakkauttaa
Keskiviikkona eduskunnassa käsiteltiin kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan ympäristöjärjestö Elokapinan lakkauttamista sekä sitä rahoittavan Elonvaalijat ry:n toiminnan kieltämistä. Kansalaisaloitteessa esitetään myös, että tuomioistuin määrittelisi Elokapinan rikollisryhmäksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen antoi aloitteelle vahvan tukensa ja korosti puheenvuoroissaan Elokapinan aiheuttamaa haittaa suomalaiselle yhteiskunnalle.

Purra Ylen puheenjohtajatentissä: Tärkeintä on turvallinen Suomi – ”Maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ratkaistaan kiristämällä maahanmuuttopolitiikkaa”
Ylen alue- ja kuntavaalien kolmannessa puheenjohtajatentissä kohtasivat torstai-iltana perussuomalaisten Riikka Purra, vihreiden Sofia Virta ja Liike Nytin Harry Harkimo.