Artikkeli kuva

Googlen sisäpiiriläinen paljastusvideolla: isot teknologiayhtiöt ovat vaarallisia ja puolueellisia

30.07.2019 |20:34

Yhdysvaltalainen, korruptionvastainen Project Veritas -organisaatio on haastatellut Googlen vanhempaa tutkijaa, joka puhuu videolla suunsa puhtaaksi työnantajansa käytännöistä. Viisi vuotta Googlella työskennellyt Greg Coppola ei usko alkuunkaan väitettä, jonka mukaan teknologiajätit olisivat poliittisesti neutraaleja.

– On aika päättää, hallitsemmeko me teknologiaa, vai hallitseeko teknologia meitä. Aiommeko vain antaa isojen teknologiayhtiöiden päättää, kuka voittaa vaalit jatkossa, Coppola kysyy videohaastattelussa.

– Katson hakua ja katson Google Newsiä ja näen, mitä se telee. Näen myös Googlen johtoportaan menevän kongressiin vakuuttamaan, että hakuja ei ole manipuloitu. Että se ei ole poliittista. Ja olen niin varma siitä, että tuo ei ole totta.

“Tiedän mitä algoritmit tekevät”

Minulla on tohtorin paperit, minulla on viiden vuoden työkokemus Googlella ja minä vain tiedän miten algoritmit toimivat. Ne eivät kirjoita itse itseään. Me kirjoitamme ne tekemään mitä me haluamme niiden tekevän.

Project Veritas julkaisi videohaastattelun Googlen sisäpiiriläisestä Greg Coppolasta osana sarjaa Googlen sisäpiiriläisten raporteista ja sisäisistä muistioista. Sarjassa on paljastunut poliittista vinouma, “algoritminen epäreiluus” ja mustien listojen käyttö Youtubessa. Google omistaa videopalvelu Youtuben.

Coppola on vanhempi ohjelmistoinsinööri, joka on työskennellyt tekoälyn ja Google Assistantin parissa. Hän osallistui Project Veritasin sisäpiiriläisten haastatteluihin, koska hän haluaa ihmisten olevan tietoisia niistä huolestuttavista mahdollisuuksista, joita teknologiayhtiöillä on politiikkaan vaikuttamiseksi.

– Mielestäni olemme juuri hyvin tärkeän historiallisen hetken äärellä. Meillä oli jonkin aikaa teknologia, joka oli poliittisesti neutraali. Nyt meillä on teknologia, joka todella ensinnäkin valitsee puolensa poliittisessa kilpailussa, ja minusta suuryhtiöiden valta sulautuessaan yhteen poliittisten puolueiden kanssa voi olla vaarallista.

– Ja yleisemmin ottaen meidän vain tulee nyt ymmärtää että teknologiaa käytetään ihmisten manipuloimiseen. On aika päättää, hallitsemmeko me teknologiaa, vai hallitseeko teknologia meitä.

Coppola uskoo, että Googlen poliittiset pyrkimykset ovat vaarantaneet yhtiön haku- ja uutispalveluiden luotettavuuden.

– Meillä oli pitkä ajanjakso, kymmenisen vuotta, jolloin meillä oli hakukoneita ja sosiaalista mediaa, joka ei ollut poliittisesti vinoutunutta, ja me tavallaan totuimme ajatukseen siitä, että Google-haun ylimmät tulokset olivat todennäköisesti oikea vastaus.

Go Vote – jos olet liberaali

Coppola viittaa Kalifornian yliopiston psykologian professori Robert Epsteiniin, joka on hiljattain esittänyt Yhdysvaltain kongressille ehdotuksen Googlen maailmanlaajuisen hakukonemonopolin murtamiseksi. Epstein on tutkimuksissaan osoittanut, että suuri enemmistö ihmisistä ajattelee, että jos jokin sivu saa Googlen hakutuloksessa korkeamman aseman kuin joku toinen, sen täytyy olla tärkeämpi ja enemmän oikeassa.

Toisin kuin Coppola, Epstein kannattaa demokraatteja. Hän on kuitenkin huolissaan siitä, että Googlen hakutulokset suosivat demokraattipuoluetta.

Vuonna 2016 Googlen algoritmien tuottamat puolueelliset hakutulokset todennäköisesti vaikuttivat kahden ehdokkaan välillä harkitseviin äänestäjiin lisäämällä 2,6 miljoonaa ääntä Hillary Clintonille, Epstein väittää.

Vuoden 2018 välivaaleissa Google antoi vaalipäivänä äänestysmuistutuksen “Go Vote” kotisivullaan – muttei kaikille käyttäjilleen. Tämä tuki demokraatteja mahdollisesti miljoonilla äänillä Epsteinin tutkimuksen mukaan.

Epstein pitää erityisen huolestuttavana sitä, että teknojättien vallankäyttö on näkymätöntä eikä sitä vastaan oikein voi kilpailla. Valeuutisista jää kiinni ja niitä vastaan voi taistella faktantarkistuksella, mutta algoritmit toimivat katveessa.

Teknoyhtiöiden poliittinen agenda on vielä vieras ajatus

– Ja tiedäthän, meillä ei ole vielä ollut aikaa hahmottaa sitä tosiasiaa, että teknologiafirmoilla saattaisi olla agenda. Tarkoitan, että se on jotakin, josta olemme vasta alkamassa käydä keskustelua, Coppola sanoo.

Coppolan mukaan Google politisoitui juuri ennen Yhdysvaltain edellisiä presidentinvaaleja.

– Aloitin 2014. Vuosi 2014 oli upeaa aikaa olla Googlella. Me emme puhuneet politiikasta. Kukaan ei puhunut politiikasta. Se oli yksinkertaisesti mahdollisuus työskennellä maailman parhaiden tietotekniikan asiantuntijoiden kanssa, parhaissa olosuhteissa, parhailla tietokoneilla ja ilmaisella ruoalla.

Muutos tapahtui, kun vaaleista alettiin puhua. Media ja demokraattipuolue katsoi että jokainen joka piti Donald Trumpista oli rasisti. Coppolan mukaan jokainen teknologiayritys ja koko tietotekniikka-ala omaksui tämän ajattelun. Pieni joukko ihmisiä työskentelee varmistaakseen, että tietyt, liberaalit uutissaitit saavat näkyvyyttä.

Coppola ei usko, että useimmat Googlen työntekijät olisivat töissään poliittisesti suuntautuneita.

– Siellä on valtava määrä järjestelmiä, ja useimmilla niistä ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa – esimerkiksi luonnollisen kielen prosessointi.

Yhdysvaltain oikeusministeriö laittaa digijätit suurennuslasin alle

Google ja muut teknojätit saatetaan pakottaa kilpailuun, mikä voi myös tarkoittaa konservatiivisesti painottuneiden hakukoneiden ja sosiaalisen median alustojen tuloa markkinoille.

Yhdysvaltain oikeusministeriö käynnistää laajan kartelliselvityksen koskien suurimpia teknologia-alan yrityksiä, kirjoittaa Markkinointi & Mainonta (M&M).

Tutkinnassa kartoitetaan muun muassa Facebookin, Googlen emoyhtiö Alphabetin, Amazonin ja Applen toimintatapoja. Viranomaiset selvittävät, tukahduttavatko kyseiset suuryritykset kilpailua lainvastaisesti. Facebook, Google ja Amazon olivat jo heinäkuussa edustajainhuoneen kilpailukomitean ristikuulustelussa siitä, onko yhtiöillä liian vahva asema digimarkkinoinnissa, verkkokaupassa ja pilvipalveluissa.

Huolenaiheena on M&M:n mukaan se, että nämä suuryritykset ovat yhdessä liian suuria ja tukahduttavat pienempiä toimijoita, mikä ei ole kuluttajien edun mukaista.

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

9.
Suomen uutiset logo

Pahimmillaan yli puolet tutkintavankeudessa olevista on ulkomaalaisia – Lehtinen sijoittaisi EU:n ulkopuolisia vankeja ostopalveluna muihin maihin

18.12.2024 |12:23
10.
Suomen uutiset logo

Riikka Purraa puukotetaan uudessa graffitissa – Vigelius: “Tällainen väkivallalla ja veriteoilla uhkailu ylittää rajan”

19.12.2024 |16:09

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää