LEHTIKUVA
Google tutki: Korona muuttaa ihmisten liikkuvuutta – suomalaiset suuntaavat luontoon
Google on tutkinut koronaviruksen aiheuttamia muutoksia siihen, missä ihmiset liikkuvat. Eri maissa voidaan havaita erilaisia trendejä: tiukkojen rajoitusten maissa ruokakaupassa käynnit ovat vähentyneet jopa kolmanneksen. Esimerkiksi Suomessa ja Etelä-Koreassa luonnossa ja puistoissa liikkuminen on yli kaksinkertaistunut.
Ohjelmistoyritys Google on jäljittänyt käyttäjiensä liikkumista koronapandemian aikana. Googlen mukaan tietoja on kerätty vain sellaisilta käyttäjiltä, jotka ovat Googlen karttaohjelman asetuksissa sallineet sijaintihistorian tallentamisen. Tiedot on koostettu siten, että niitä ei voida yhdistää kenenkään henkilökohtaisiin sijaintitietoihin tai liikkeisiin.
Eri maita koskevat Googlen liikkuvuusraportit löytyvät netistä. Kunkin maan kohdalla on tarkasteltu ihmisten liikkuvuuden muutoksia eri kohteissa, kuten ostoskeskuksissa ja ravintoloissa, ruokakaupoissa ja apteekeissa, puistoissa, asemilla ja työpaikoilla.
Maiden välillä selviä eroja
Tiukkojen liikkumisrajoitusten maissa, kuten Espanjassa ja Uudessa Seelannissa ruokakaupassa ja apteekissa käynnit ovat vähentyneet jopa kolmanneksen. Ostoskeskuksissa ja ravintoloissa käynnit ovat tietenkin romahtaneet kaikissa niissä maissa, joissa ne on suljettu.
Etelä-Koreassa epidemian leviäminen pantiin kuriin varhaisessa vaiheessa, joten siellä ihmiset ovat liikkuneet ostoskeskuksissa ja ravintoloissa entiseen malliin. Ruokakaupassa ja apteekissa käynnit ovat peräti lisääntyneet lähes kolmanneksen. Töissäkäynti on vähentynyt puolella ihmisten siirryttyä etätöihin.
Taiwanissa ihmisten liikkuvuus ei ole koronapandemian aikana muuttunut juuri mitenkään: yhteiskunta näyttää pyörivän aivan entiseen tapaan.
Metroa vältellään – luonto vetää puoleensa
Juna-, bussi- ja metroasemia vältellään lähes kaikissa maissa. Julkisen liikenteen sijasta ihmiset suuntaavat luontoon. Esimerkiksi Suomessa ja Etelä-Koreassa luonnossa ja puistoissa liikkuminen on yli kaksinkertaistunut. Iltalehti kertoo samaa kuin Googlen tutkimustulokset: eteläisen Suomen kansallispuistoissa on ollut peräti ruuhkaa korona-aikana.
Joissakin maissa koronaviruksen aiheuttamat liikkumisrajoitukset ovat kuitenkin olleet niin tiukat, että edes puistoihin ei pääse: Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa rannoilla ja puistoissa kuljeskelu on vähentynyt yli puolella.
Kännykkäsi kyttää menemisiäsi
Googlen keräämät tiedot kertovat myös siitä, miten helposti kännykkää voidaan käyttää ihmisten jäljittämiseen jopa ilman erillistä “koronasovellusta”. Matkapuhelinten sijaintitietoja on käytetty monilla tavoilla ihmisten jäljittämiseen ja seuraamiseen koronakriisin aikana, kuten esimerkiksi tämä Ylen laaja juttu kertoo.
Jos mobiililaitteen Google-sovelluksen sijaintihistorian tallennus on päällä, laite tallentaa kaikki käyntikohteesi aina kun laite on mukanasi, vaikka et juuri silloin käyttäisi mitään Google-palvelua. Oletuksena Google-tilin sijaintihistoria on pois käytöstä, ja sen saa päälle tai pois näillä ohjeilla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kännykkä liikkumisrajoitukset jäljittäminen karttasovellus mobiiliverkko koronavirus kansallispuistot liikkuminen Google
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Infektiotutkijat varoittavat: Covid-19 jatkuu vielä vuosia – halaukset ja kättelyt ovat pannassa pitkään
Tutkijat ja lääkärit: Koronan tukahduttaminen on paras vaihtoehto – hallituksen tulisi omaksua linja viipymättä
Tavio: Jos tartunnat saataisiin painettua mahdollisimman alas, yhteiskuntaa voitaisiin avata nopeammin – ”Strateginen valinta tulisi olla tukahduttaminen, eikä taudin leviämisen jatkuva hidastaminen”
Perussuomalaiset: 46 asiantuntijan strategia käyttöön
Rantanen: ”Asiantuntijoiden viesti syytä ottaa vakavasti”
Verkkohuijauksilla uskomattomat mittasuhteet – Google poistaa palveluistaan 5 000 mainosta minuutissa
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen: Suomalaiset oikeusoppineet politikoivat asiantuntijaroolissa – ”Vastauksiin yhdistyy omia toiveita siitä, kuinka asioiden pitäisi olla”
Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen arvostelee suomalaisia oikeustieteilijöitä sortumisesta politikointiin. Asetelma oli nähtävissä etenkin viime kesänä eduskunnan säätämästä rajaturvallisuuslaista käydyn julkisen keskustelun yhteydessä. Eduskunta sääti lain, vaikka eräät kansainvälisen oikeuden professorit katsoivat että lain soveltaminen rikkoisi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää