Ote GnS Economicsin ennustepäivityksestä. Tekstin tummennus SU.
GnS Economics: Pandemian taltuttamisnopeus ratkaisee, vajoaako maailmantalous mustaan aukkoon
Talousennusteet ovat menneet viimeisen reilun kuukauden aikana täysin uusiksi. Enää ei puhuta siitä voidaanko taantuma välttää, vaan siitä; kuinka syvä taantumasta tulee. Varsin pessimistisistä skenaarioistaan tunnetun GnS Economicsin ennustepäivitys on pahimmillaan hyytävää luettavaa: Suomen talous puolittuisi kolmen vuoden aikana.
Kotimaisen talouden analyysiyhtiö GnS Economicsin ennustepäivitykset tehdään nyt aiempaa julkaisutahtia tiheämmin pandemian vuoksi. Yhtiö kertoo ennusteen laadinnan olevan ennennäkemättömän epävarmaa lukuisten muuttujien kanssa.
Tuoreessa pikakatsauksessaan GnS on laatinut kolme erilaista mahdollista lopputulemaa, joista todennäköisin on luettavissa suomeksi tämän linkin takaa.
Ennusteessa on listattu kahdeksan erilaista muuttujaa, joista keskeisin on pandemian talttumisnopeus. Todennäköisin skenaario toteutuu noin 60 prosentin todennäköisyydellä ja se on laskettu laajemmasta ennusteesta. Laajempi ennuste sisältää kaksi muuta latua: toivorikkaan vaihtoehdon sekä täysin lohduttoman lopputuleman.
Pandemia nopeasti hallintaan
Optimistisessa vaihtoehdossa maailman valtiot saavat päättäväisillä rajoituksilla pandemian nopeasti hallintaan ja sen huippu osuisi vapun tienoille. Tällöin alkukesästä matkustusrajoituksia voitaisiin hiljalleen purkaa jo alkukesästä.
Keskuspankit onnistuvat estämään rahoitusmarkkinoiden kaatumisen rajattomilla tukitoimillaan, mikä toisaalta johtaa talouden “sosialisointiin”. Keskuspankit ovat jo luvanneet järeitä toimia ja Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve on luvannut rajoittamattoman tuen.
Euroopassa tulee tehdä äärimmäisen vaikeita toimia. Euroopan valtioiden tulee taata pankkien talletukset ja saatavat. Sen lisäksi pankit tulisi pääomittaa tallettajien varoilla ja euroalueelle tulisi yhteiset velkakirjat eli eurobondit.
EKP joutuisi myös tulostamaan rahaa suoraan kansalaisille. Tällä haavaa EU-lait eivät mahdollista tätä.
Talous toipuisi hetkellisesti ja Suomen talous kutistuisi vain hieman reilut kahdeksan prosenttia pääosin alkuvuoden jo ennakoitujen lukujen vuoksi. Ensi vuonna Suomen saattaisi jopa päästä plussan puolelle. Toipumisen hinta on kuitenkin kova.
– Rahoitusmarkkinoiden ja talouden maailmanlaajuinen massiivinen sosialisointi tarkoittaisi myös maailmantalouden seisahtumista, stagnaatiota, katsauksessa todetaan.
Tällainen talouden piiputtaminen johtaisi uuteen finanssikriisiin. Vuonna 2023 Suomen talous sukeltaisi kahdeksan prosenttia.
Kuin globaali Neuvostoliiton luhistuminen
Pessimistisen skenaarion lähtökohtana on se, etteivät maailman valtiot tee heti rajuja pandemian etenemistä rajoittavia toimia. Mitä pidemmälle pandemian annetaan rehottaa, sitä rajummat sulkutoimet aikanaan tarvitaan.
Jos pandemia leviää vielä kesälläkin, maailmantalous joudutaan pysäyttämään poikkeuksellisen voimakkain keinoin. Keskuspankkien elvytystoimet valuvat hiekkaan, koska ihmisten pitää olla tiukasti kotikaranteenissa.
Tällöin taloudellinen toimeliaisuus romahtaa joka paikassa. Euroopan pankkiala ei kestäisi tätä. Se kaatuisi ja veisi eurovaluutan mennessään.
Kiinan vienti haihtuisi ja se kaataisi Kiinan talouden. Kaikkialla nähty mahalasku johtaisi systeemikriisiin. Suomen talous sukeltaisi yli 50 prosentilla tänä aikana. Suomen talouden pohjaan päästäisiin aikaisintaan vuonna 2023.
Tätä voisi kuvailla Neuvostoliiton romahtamisena kuitenkin niin, että valtiot luhistuisivat kautta planeetan. GnS Economics kertoo, että tällaisen tapahtuman talousvaikutuksia ei olla koskaan koettu. Siksi vaikutukset ovat pikemminkin vain valistuneita arvauksia, koska niitä ei voida mallintaa mitenkään.
Lue myös italialaisen Unicredit-pankin talousennuste >
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Keskuspankit varoittaneet vuosia velka-ansasta – nyt ne suorastaan usuttavat velkaantumaan
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.