– Katujengit ovat vakava ja paheneva ongelma. Tätä me perussuomalaiset olemme yrittäneet kertoa jo vuosia. Nämä lainsäädäntömuutokset ovat tärkeä askel kohti turvallisempaa yhteiskuntaa, Kaisa Garedew sanoo.
Garedew kertoo, että katujengien jäsenet voivat käyttää nuoria apunaan rikoksissaan, mikä voi johtaa nuorten varhaiseen rikoskierteeseen ja vakaviin elämänvaikeuksiin.
– Emme halua, että jopa alakouluikäiset lapset joutuvat jengien vaikutuspiiriin. On äärimmäisen huolestuttavaa miten paljon nuorten tekemät huume- ja väkivaltarikokset ovat lisääntyneet. Osa näistä rikoksista on tapauksia, joissa vanhempi henkilö on painostanut, pakottanut tai lahjonut alle 15-vuotiaan lapsen tekemään rikoksen puolestaan, ettei itse joutuisi vastuuseen. Tähän tullaan nyt puuttumaan ankarammin, Garedew painottaa.
Julmuutta ei katsota enää sormien läpi
Garedew nostaa esiin myös nöyryytysväkivallan, joka ei liity ainoastaan katujengeihin, vaan usein myös kiusaamiseen. Nöyryyttämiseen liittyvät teot, kuten pahoinpitelyiden kuvaaminen ja videon jakaminen sosiaalisessa mediassa, saavat nyt lakimuutoksissa ankarammat rangaistukset.
– Nöyryytys yhdistettynä väkivaltaan on erityisen julmaa ja haitallista. Kenenkään ei tulisi joutua sen uhriksi. Toivon, että nuoret ymmärtävät, mitä nämä lakimuutokset tarkoittavat. Tällaista julmuutta ei enää katsota sormien läpi, vaan siitä seuraa kova rangaistus, Garedew korostaa.
Pehmeät keinot eivät riitä
Lakimuutosten lisäksi hallitus on käynnistänyt nuoriso- ja jengirikollisuuden ehkäisemisen ja torjumisen toimenpideohjelman.
– Nuoriso- ja jengirikollisuuden kitkemiseen tarvitaan monialaisia toimia, ennalta estävää työtä ja esimerkiksi ankkuritoimintaa. Pelkät pehmeät keinot eivät kuitenkaan riitä. Nämä rangaistusten kiristämiset ovat välttämätön osa työkalupakkia, Garedew toteaa.
– Peliä ei onneksi ole vielä menetetty, ja hallituksen työ turvallisemman isänmaan hyväksi jatkuu tämänkin rikoslain muutoksen jälkeen.