LEHTIKUVA
FT: Suomen talous vaikeuksissa
Talouslehti Financial Times käy kattavassa artikkelissaan läpi Suomen talousvaikeuksia. Lehti jalkautui Helsinginkadun ruoanjakelupisteeseen. Iäkkäämpi nainen sanoi jonottaneensa kaksi ja puoli tuntia ruokaa.
Ruokajakelupisteen johtaja Heikki Hursti kertoo leipäjonojen kaksinkertaistuneen sitten vuoden 2012. Kansalaisilla ei riitä rahaa ruokaan ja vuokraan työttömyyden vuoksi.
Eurokriisi ei ole vain etelän vitsaus
Euroalueen talouskriisi näkyy myös Suomessa, joskaan ei yhtä synkästi kuin Etelä-Euroopassa. Suomen talous on ollut kolme vuotta taantumassa. Politiikot kertovat nykyisen kriisin olevan jopa pahempi kuin 90-luvun alun lama.
Suomi näytti selviytyvän kriisistä lähes kuivin jaloin vielä vuosina 2010-11. Sen jälkeen on alkanut uusi laskukausi. 90-luvun laman korjanneet elementit puuttuvat: Suomella ei ole omaa kelluvaa valuuttaa, eikä vetoapua tule muistakaan maista vientiä piristämään.
Ruotsin ex-valtiovarainministeri Anders Borg kertoi eilen Suomen olevan hyvin vakavissa ongelmissa.
Euron pakkopaidassa on vaihtoehdot vähissä
Lehti huomauttaa, että nykyinen kurimus johtuu kilpailijamaihin nähden Suomen ylimitoitetuista palkankorotuksista. Se on romuttanut kilpailukykyä. Lisäksi väestö vanhenee nopeasti.
Suomen julkinen talous on paremmassa kunnossa kuin Etelä-Euroopan mailla. Ahdinko kuitenkin jatkuu ja pahenee, jollei Suomi lähde parantamaan kilpailukykyään Etelä-Euroopan maiden tavoin. Esimerkiksi Kreikassa on minimipalkkoja laskettu kolme vuotta sitten jo yli 20 prosentilla, ja nuorilla yli 30 prosentilla.
Palkkaleikkauksia ei kuitenkaan kukaan halua ehdottaa. Äärimaltillisilla palkkaratkaisuilla kilpailukyvyn kurominen umpeen on kuitenkin hitaampaa.
– Rakenteellisen kriisin ongelma on, ettei siihen ole helppoja ratkaisuja. Olemme juuttuneet työmarkkinoihin, jotka ovat tottuneet pakotiehen – valuutan devalvoitumiseen. Mutta nyt tuo hätäventtiili on kiinni ja seuraukset ovat katastrofaaliset, pankkiiri Björn Wahlroos kertoo FT:lle.
Riittääkö tahto “kipeisiin uudistuksiin”?
Tulevien eduskuntavaalien alla näyttää olevan laaja näkemys siitä, että Suomea pitää uudistaa. Työmarkkinat, terveydenhuolto, kuntien tehtävät ja veroratkaisut ovat muutospaineen alla. FT miettii löytyykö näihin uudistuksiin riittävää tahtoa.
Suomella on suhteellisen vähän velkaa, ja tavanomaisin ratkaisu olisi tällöin elvyttää. Suomi on kuitenkin esiintynyt eurokriisin aiempina vuosina tiukkaa menokuuria kannattavana valtiona. Tällöin on luonnollisempaa valita talouden matokuuri.
FT esittelee myös puolueiden puheenjohtajia. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä aikoisi leikata julkistaloudesta 2 miljardia euroa vuodessa. Kokoomuksen puheenjohtaja ja pääministeri Alexander Stubb myöntää reilusti hallituksen epäonnistuneen syöksykierteen katkaisemisessa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini moittii neljän viimeisen vuoden huonoa politiikkaa, sekä yhteisvaluutan toimimattomuutta.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää