FT: Puola ei alistu EU:n uhkailuille, mutta lupaa hajoittaa tuomarien kurinpitoelimen

27.10.2021 |08:08

Puolan pääministeri Mateusz Morawieckin mukaan EU on vaarassa aloittaa “kolmannen maailmansodan” hylkäämällä Puolan koronaelvytys- ja koheesiorahat. Hän kertoi talouslehti Financial Timesille, että Puola on purkamassa tuomarien kurinpitoelimen, jonka EU-tuomioistuin on todennut laittomaksi.

Mateusz Morawieckin mukaan Puola aikoo turvautua kaikkiin puolustuskeinoihin komission painostuksen alla.

– Me emme aio puhua toisillemme komission uhatessa päätämme aseella. Tämä asetelma vie halumme toteuttaa lisätoimenpiteitä, Morawiecki kertoi viitaten kurinpitoelimen lakkauttamiseen.

Lakituvat ruuhkautumassa

Jotkut EU-maat haluavat kieltää Puolalta kaikki rahat oikeusvaltiokiistan vuoksi. Euroopan parlamentti haluaa viedä komission oikeuteen, mikäli se ei kovistele Puolaa uusilla oikeustoimilla.

Puola on valmis haastamaan Saksan oikeuteen. Puolan mukaan Saksan poliittiset päättäjät nimeävät yhtä lailla tuomareita tehtäväänsä.

– EU:ssa me kaikki olemme yhdenvertaisia. Me voimme käyttää veto-oikeuttamme kaikkeen, kunnes tämä kiristäminen loppuu, Puolan apulaisoikeusministeri Sebastian Kaleta sanoi aiemmin.

Oikeussaleissa puidaan jo Puolan ja EU:n välistä kiistaa. Puola on nostanut kanteen elvytysvarojen jäädyttämisen vuoksi. Saksan tehtävästään luopuva liittokansleri Angela Merkel on vedonnut osapuoliin, etteivät nämä lähtisi ratkomaan jokaista kysymystä oikeustoimin.

Huonoja vaihtoehtoja

Kiistassa ei ole oikeastaan mitään hyvää lopputulemaa. Molemmat osapuolet ovat pikemminkin vain lisänneet kierroksia ja se vaikeuttaa sovinnon saavuttamista.

EU pelkää kahta asiaa: Puola voi asettua poikkiteloin monissa tärkeissä Eurooppa-neuvoston kysymyksissä ja EU:n ilmasto-ohjelma kaatuu, jos joku jäsenmaista hylkää sen.

Toiseksi Puola saattaa livetä vankasta EU-kannatuksesta huolimatta EU-eroon. Nokittelun siloittama noidankehä sisältää riskinsä. BBC:n diplomaattilähde kertoi, ettei unioni selviäisi enää brexitin jälkeen toisen jäsenmaan erosta.

EU:n kannalta kiistassa on vain yksi toive, jossa Puolan ja Unkarin hallitukset vaihtuvat vaalien myötä myötäsukaisemmiksi.

Puola hakee rahoitusta markkinoilta

Morawieckin mukaan EU:n rahalla painostaminen ei onnistu. Hän kertoo Puolan hakevan rahoituksensa markkinoilta, kunnes EU:n lupaamat varat on taas käytettävissä.

– Emme aio antautua. Me emme aio luovuttaa itsemäärämisoikeuttamme tämän painostuksen edessä, hän totesi.

– Mutta mitä kauemmin varojen lukitseminen kestää, sitä selvemmäksi komission harjoittama syrjintä ja sanelupolitiikka tulevat ilmi.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää