LEHTIKUVA
FT: Italia menettämässä hermonsa unioniin – tyytymättömyys kasvanut koronakriisin myötä
Italian EU-myönteisimmätkin puolueet puntaroivat unionin jäsenyyden mielekkyyttä. Koronaviruksen runtelemassa saapasmaassa vaaditaan jäsenmailta yhteisiä velkakirjoja. Maan suositut kansallismieliset puolueet kyseenalaistavat EU-jäsenyyden ja kaksi kolmasosaa italialaisista pitää jäsenyyttä haitallisena.
Talouslehti Financial Times analysoi kattavasti italialaisten tuntoja EU:ta kohtaan. 67 prosenttia italialaisista pitää EU-jäsenyyttä epäsuotuisana. Marraskuussa 2018 tätä mieltä oli 47 prosenttia maan kansalaisista.
EU-myönteiset: Jäsenyys on turhaa
EU-myönteisen Toiminta-puolueen puheenjohtaja ja meppi Carlo Calenda setvii puolueensa jäsenten antamaa palautetta: “Miksi me haluamme olla EU-jäseniä. Se on turhaa.”
Calendan puolueen nimi oli aiemmin Olemme eurooppalaisia. Calenda kertoo FT:lle, ettei Italia välttämättä pysy unionin jäsenmaana. Heistä tuntuu, etteivät muut jäsenmaat tue Italiaa tarpeeksi pandemian vuoksi pysäytetyn talouden tukemisessa.
– Italiassa on käynnissä massiivinen mielipidemuutos, Calenda kertoo.
Italian presidentti Sergio Mattarella jakaa huolen EU:n tulevaisuudesta.
– Toivon, että kaikki ymmärtävät Eurooppaa kohtaavan uhan vakavuuden ennen kuin on liian myöhäistä, Mattarella kertoi italialaisille ilta-aikaan lähetetyssä televisio-ohjelmassa.
Eurokriisin hullujen vuosien paluu
Suurin kiista on edelleen euromaiden yhteiset velkakirjat. Viime vuosikymmenen alussa nämä eurobondeiksi kutsutut velkakirjat haudattiin. Nyt ne ovat taas keskusteluissa nimellä koronabondit.
Tälläkin kertaa eteläiset euromaat kannattavat yhteistä velkaa. Pohjoiset euromaat vastustavat niitä edelleen. Koronabondeilla on kuitenkin käytännön ongelma ja se on kiireellisyys.
Pohjoiset euromaat ovat tulleet hieman vastaan. Ne ovat suhtautuneet myötämielisemmin Euroopan vakausmekanismi EVM:n käyttöön. Eurovastaiset puolueet ovat alleviivanneet EVM:n tiukkoja talousehtoja, joskin niistä voidaan luopuakin pandemian vuoksi.
EU on hankalassa asemassa
Maan suosituimman puolueen, Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini on kehottanut harkitsemaan EU-eroa. Myös Liiton kanssa samaan oikeistoblokkiin kuuluvan Italian veljet -puolueen puheenjohtaja Giorgia Meloni kaataa bensiiniä EU-eroliekkeihin.
– EU on muuttunut unionista, joka ei tee yhtään mitään unioniksi, joka yrittää tavoitella voittoa meidän kohtaamista ongelmista, hän sanoi FT:lle.
EU on hankalassa asemassa. Jos yhteiset velkakirjat runnotaan läpi, pohjoisissa euromaissa nousee poliittinen kapina. Jos ne haudataan, kapina syttyy etelässä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Talouden odotetaan supistuvan nopeinta vauhtia rauhan aikana – äkkipysäys niin poikkeuksellinen, että sille vaikeaa löytää riittävää adjektiivia
Saksan AfD: valtioiden itsemääräämisoikeutta vahvistettava – turvapaikkapolitiikka kuuluu kansallisvaltioiden päätösvaltaan
Saksa rakensi strategianuotit koronakriisin hallintaan ja rajoitusten purkamiseen – edellyttävät tilanteen ja vaikutusten jatkuvaa seurantaa
Puisto herättelee hallitusta koronan talousriskeistä: Suomi voi joutua rahoittamaan euroalueen kriisimaita ja pankkeja miljardeilla
Lähes puolet euromaista haikailee yhteistä “koronavelkaa” – EVM:n käytöstä laajempi tuki
Italian epidemia pahenee joka rintamalla – Etelä-Italiassa pelätään tragediaa
Italian pääministeri Conte: Ilman yhteisiä koronavelkakirjoja Eurooppa menettää syyn olemassaoloonsa
Kuinka syvä juopa euromaiden välillä on koronakriisin laskun maksusta? – “Hollanti näyttää keskisormea etelälle”
Perussuomalaisten Junnila, Ranne ja Vähämäki: Suomen ei tule allekirjoittaa numeroimatonta sekkiä Euroopalle
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.