Miesten ja naisten poliittiset kannat eriytyvät toisistaan. Financial Timesin analyysissä puidaan muun muassa Etelä-Korean, Yhdysvaltojen, Saksan ja Englannin eroja. / Financial Times
Financial Times: sukupuolten poliittinen erkaantuminen on globaali ilmiö – nuoret naiset liukuvat vasemmalle, nuoret miehet oikealle
Arvostettu talouslehti Financial Times nostaa esille sukupuolten poliittisen erkaantumisen uutena globaalina ilmiönä. Selvitykset eri puolilta maailmaa kertovat samasta ilmiöstä: vasta viime vuosina nuoret naiset ovat lipuneet poliittisesti vasemmalle, ja nuoret miehet puolestaan oikealle. Aikaisemmin vastaavat erot olivat olemattomia. Merkittävänä lähtölaukauksena tälle kehitykselle pidetään vuosien takaista MeToo-liikettä, joka toi feminismin ja identiteettipolitiikan keskeiseksi osaksi nuorten naisten poliittista kulttuuria. Tätä nykyä sukupuolten väliset jyrkät poliittiset erot näkyvät myös mm. maahanmuuttopolitiikassa ja puoluekannoissa. Älypuhelinten ja sosiaalisen median kaikukammioiden arvioidaan vain kärjistävän tilannetta, sillä ne eristävät nuoret aikuiset omiin todellisuuskupliinsa ja kulttuureihinsa.
Asenneilmapiirin muutoksia on aina ollut tapana tarkastella sukupolvikokemusten kautta. Tämä koskee myös poliittista liikehdintää. Ajatellaan, että yhdessä koetut ja jaetut historialliset käännekohdat muuttavat tiettyjä ikäpolvia.
Vietnamin sodan aikainen hippiliike on kenties tunnetuin esimerkki tällaisesta vasemmistoliikehdinnästä, joka ei ollut jyrkän sukupuolittunutta. Suomessa nuorison poliittisia sukupolvikokemuksia olivat erityisesti taistolaisuus ja Teiniliitto. Myöhemmin vastaavasti kylmän sodan loppuminen avasi nuorison sydämet yleisesti länsimielisemmille virtauksille.
John Burn-Murdoch pohtii arvostetussa talouslehti Financial Timesissä, ovatko nuoria yhtäläisesti muuttavat sukupolvikokemukset historiaa: “Miten tätä vasten tulisi tulkita selvityksiä, joiden mukaan nuorten aikuisten sukupolvi on joissain asioissa hypervasemmalla, mutta toisaalta yllättävän paljon edeltäjiään oikeammalla?”
Maailma on havahtumassa poliittiseen sukupuolijakoon
Stanfordin yliopiston vieraileva tutkija Alice Evans on yksi maailman johtavista asiantuntijoista aiheen tiimoilta. Hänen mukaansa alle 30-vuotiaat aikuiset kokevat parhaillaan jyrkkää sukupuolten välistä erkaantumista toisistaan. Datan pohjalta voisi sanoa, että niin kutsuttu Z-sukupolvi on käytännössä kaksi eri sukupolvea, ei yksi.
Nuoret miehet ja naiset jakautuvat erilleen ideologisesti. Ilmiö on havaittavissa joka mantereella. “Kymmenet miljoonat ihmiset, jotka asuvat samoissa kaupungeissa, viettävät aikaa samoilla työpaikoilla ja samoissa luokkahuoneissa tai jopa kodeissa, eivät kuitenkaan kohtaa toisiaan vanhaan tapaan.”, Burn-Murdoch kirjoittaa.
Yhdysvalloissa gallupien data osoittaa, että vuosikymmeniä sitten poliittinen sukujupolijakauma oli minimaalista. Miehet ja naiset jakautuivat verrattain tasaisesti oikealle ja vasemmalle. Nyt 18-30-vuotiaat naiset ovat 30 prosenttiyksikköä vasemmistolaisempia kuin saman ikäiset miehet. Tämä poikkeama on ilmestynyt vain kuudessa vuodessa.
Vastaava 25-30 prosenttiyksikön ero nuorten miesten ja naisten välisessä ajattelussa löytyy myös Saksasta ja Isosta-Britanniasta. Viime vuonna Puolassa yli puolet 18-21-vuotiaista miehistä kannatti jyrkän oikeistolaista Konfederaation vapaus ja itsenäisyys -puoluetta. Saman ikäisistä naisista vain kuudesosa kannatti samaa puoluetta.
Länsimaiden ulkopuolella jako on jopa jyrkempi. Selvityksissä on saatu vastaavia tuloksia mm. Etelä-Koreasta, Kiinasta ja Tunisiasta. Tunnusomaista on, että jako on jyrkempi alle 30-vuotiaiden parissa kuin vanhempien sukupolvien keskuudessa.
#MeToo oli käännekohta, joka avasi matopurkin
Burn-Murdoch korostaa, että viime vuosikymmenen lopulla nähty kansainvälinen #MeToo-liike oli lähtölaukaus poliittiselle sukupuolijaolle. Se toi räväkän feminismin osaksi nuorten naisten kulttuuria ja yhteiskunnallista ajattelua. MeToo voimaannutti puhumaan koetuista vääryyksistä, ja ilmiö lähti laukalle yleisemmäksi identiteettipolitiikaksi.
Seitsemän vuotta MeToon ryöpsähtämisestä sukupuolten poliittisesta jaosta on tullut Burn-Murdochin mukaan itseään ruokkiva ilmiö. Selvitysten kyselydatasta käy ilmi, että useissa maissa sukupuolten välinen ideologinen jako kattaa tätä nykyä paljon enemmän kuin “MeToo-kysymyksiä”. Miehet ja naiset ovat ryhmittyneet oikeisto- ja vasemmistoleireihin entistä enemmän sukupuolen mukaan.
Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa nuoret naiset edustavat huomattavasti vasemmistolaisempia kantoja maahanmuuttoon ja etnisiin suhteisiin liittyvissä kysymyksissä kuin saman ikäiset miehet. Vastaavasti vanhemmat miehet ja naiset ovat näissä kysymyksissä lähempänä toisiaan.
Vielä aikaisemmin oli pitkään vallalla trendi, jossa nuoret naiset liikkuivat jyrkemmin vasemmalle, kun taas miehet olivat aatteellisesti “paikallaan”. Nyt on havaittavissa selvemmin, että nuoret miehet ovat liikkumassa oikeammalle. Esimerkiksi Saksassa alle 30-vuotiaat miehet suhtautuvat kielteisimmin maahanmuuttoon.
“Olisi helppo sanoa, että tämä on vain vaihe, joka menee ohi. Ideologinen kuilu on kuitenkin vain kasvamaan päin. Data näyttää, että ihmisiä muuttavia poliittisia kokemuksia on mahdotonta ravistella pois.”, Burn-Murdoch kirjoittaa.
Burn-Murdochin mukaan tilannetta jyrkentää se, että älypuhelinten ja sosiaalisen median myötä nuoret miehet ja naiset elävät erillään omissa informaatioympäristöissään. Toisin sanoen, ei ole enää myytti, että nuoret erkaantuvat omiin todellisuuskupliinsa ja kulttuureihinsa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kaikukammiot John Burn-Murdoch Alice Evans sukupuolet Identiteettipolitiikka Miehet ja naiset metoo Puola Financial Times
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Maailmankuulu konsulttijätti väitti pitkään DEI:n lisäävän yritysten kannattavuutta – uusi tutkimus tyrmää väitteen, joka oli woken kovinta ydintä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää