Miesten ja naisten poliittiset kannat eriytyvät toisistaan. Financial Timesin analyysissä puidaan muun muassa Etelä-Korean, Yhdysvaltojen, Saksan ja Englannin eroja. / Financial Times
Financial Times: sukupuolten poliittinen erkaantuminen on globaali ilmiö – nuoret naiset liukuvat vasemmalle, nuoret miehet oikealle
Arvostettu talouslehti Financial Times nostaa esille sukupuolten poliittisen erkaantumisen uutena globaalina ilmiönä. Selvitykset eri puolilta maailmaa kertovat samasta ilmiöstä: vasta viime vuosina nuoret naiset ovat lipuneet poliittisesti vasemmalle, ja nuoret miehet puolestaan oikealle. Aikaisemmin vastaavat erot olivat olemattomia. Merkittävänä lähtölaukauksena tälle kehitykselle pidetään vuosien takaista MeToo-liikettä, joka toi feminismin ja identiteettipolitiikan keskeiseksi osaksi nuorten naisten poliittista kulttuuria. Tätä nykyä sukupuolten väliset jyrkät poliittiset erot näkyvät myös mm. maahanmuuttopolitiikassa ja puoluekannoissa. Älypuhelinten ja sosiaalisen median kaikukammioiden arvioidaan vain kärjistävän tilannetta, sillä ne eristävät nuoret aikuiset omiin todellisuuskupliinsa ja kulttuureihinsa.
Asenneilmapiirin muutoksia on aina ollut tapana tarkastella sukupolvikokemusten kautta. Tämä koskee myös poliittista liikehdintää. Ajatellaan, että yhdessä koetut ja jaetut historialliset käännekohdat muuttavat tiettyjä ikäpolvia.
Vietnamin sodan aikainen hippiliike on kenties tunnetuin esimerkki tällaisesta vasemmistoliikehdinnästä, joka ei ollut jyrkän sukupuolittunutta. Suomessa nuorison poliittisia sukupolvikokemuksia olivat erityisesti taistolaisuus ja Teiniliitto. Myöhemmin vastaavasti kylmän sodan loppuminen avasi nuorison sydämet yleisesti länsimielisemmille virtauksille.
John Burn-Murdoch pohtii arvostetussa talouslehti Financial Timesissä, ovatko nuoria yhtäläisesti muuttavat sukupolvikokemukset historiaa: “Miten tätä vasten tulisi tulkita selvityksiä, joiden mukaan nuorten aikuisten sukupolvi on joissain asioissa hypervasemmalla, mutta toisaalta yllättävän paljon edeltäjiään oikeammalla?”
Maailma on havahtumassa poliittiseen sukupuolijakoon
Stanfordin yliopiston vieraileva tutkija Alice Evans on yksi maailman johtavista asiantuntijoista aiheen tiimoilta. Hänen mukaansa alle 30-vuotiaat aikuiset kokevat parhaillaan jyrkkää sukupuolten välistä erkaantumista toisistaan. Datan pohjalta voisi sanoa, että niin kutsuttu Z-sukupolvi on käytännössä kaksi eri sukupolvea, ei yksi.
Nuoret miehet ja naiset jakautuvat erilleen ideologisesti. Ilmiö on havaittavissa joka mantereella. “Kymmenet miljoonat ihmiset, jotka asuvat samoissa kaupungeissa, viettävät aikaa samoilla työpaikoilla ja samoissa luokkahuoneissa tai jopa kodeissa, eivät kuitenkaan kohtaa toisiaan vanhaan tapaan.”, Burn-Murdoch kirjoittaa.
Yhdysvalloissa gallupien data osoittaa, että vuosikymmeniä sitten poliittinen sukujupolijakauma oli minimaalista. Miehet ja naiset jakautuivat verrattain tasaisesti oikealle ja vasemmalle. Nyt 18-30-vuotiaat naiset ovat 30 prosenttiyksikköä vasemmistolaisempia kuin saman ikäiset miehet. Tämä poikkeama on ilmestynyt vain kuudessa vuodessa.
Vastaava 25-30 prosenttiyksikön ero nuorten miesten ja naisten välisessä ajattelussa löytyy myös Saksasta ja Isosta-Britanniasta. Viime vuonna Puolassa yli puolet 18-21-vuotiaista miehistä kannatti jyrkän oikeistolaista Konfederaation vapaus ja itsenäisyys -puoluetta. Saman ikäisistä naisista vain kuudesosa kannatti samaa puoluetta.
Länsimaiden ulkopuolella jako on jopa jyrkempi. Selvityksissä on saatu vastaavia tuloksia mm. Etelä-Koreasta, Kiinasta ja Tunisiasta. Tunnusomaista on, että jako on jyrkempi alle 30-vuotiaiden parissa kuin vanhempien sukupolvien keskuudessa.
#MeToo oli käännekohta, joka avasi matopurkin
Burn-Murdoch korostaa, että viime vuosikymmenen lopulla nähty kansainvälinen #MeToo-liike oli lähtölaukaus poliittiselle sukupuolijaolle. Se toi räväkän feminismin osaksi nuorten naisten kulttuuria ja yhteiskunnallista ajattelua. MeToo voimaannutti puhumaan koetuista vääryyksistä, ja ilmiö lähti laukalle yleisemmäksi identiteettipolitiikaksi.
Seitsemän vuotta MeToon ryöpsähtämisestä sukupuolten poliittisesta jaosta on tullut Burn-Murdochin mukaan itseään ruokkiva ilmiö. Selvitysten kyselydatasta käy ilmi, että useissa maissa sukupuolten välinen ideologinen jako kattaa tätä nykyä paljon enemmän kuin “MeToo-kysymyksiä”. Miehet ja naiset ovat ryhmittyneet oikeisto- ja vasemmistoleireihin entistä enemmän sukupuolen mukaan.
Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa nuoret naiset edustavat huomattavasti vasemmistolaisempia kantoja maahanmuuttoon ja etnisiin suhteisiin liittyvissä kysymyksissä kuin saman ikäiset miehet. Vastaavasti vanhemmat miehet ja naiset ovat näissä kysymyksissä lähempänä toisiaan.
Vielä aikaisemmin oli pitkään vallalla trendi, jossa nuoret naiset liikkuivat jyrkemmin vasemmalle, kun taas miehet olivat aatteellisesti “paikallaan”. Nyt on havaittavissa selvemmin, että nuoret miehet ovat liikkumassa oikeammalle. Esimerkiksi Saksassa alle 30-vuotiaat miehet suhtautuvat kielteisimmin maahanmuuttoon.
“Olisi helppo sanoa, että tämä on vain vaihe, joka menee ohi. Ideologinen kuilu on kuitenkin vain kasvamaan päin. Data näyttää, että ihmisiä muuttavia poliittisia kokemuksia on mahdotonta ravistella pois.”, Burn-Murdoch kirjoittaa.
Burn-Murdochin mukaan tilannetta jyrkentää se, että älypuhelinten ja sosiaalisen median myötä nuoret miehet ja naiset elävät erillään omissa informaatioympäristöissään. Toisin sanoen, ei ole enää myytti, että nuoret erkaantuvat omiin todellisuuskupliinsa ja kulttuureihinsa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kaikukammiot John Burn-Murdoch Alice Evans sukupuolet Identiteettipolitiikka Miehet ja naiset metoo Puola Financial Times
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Maailmankuulu konsulttijätti väitti pitkään DEI:n lisäävän yritysten kannattavuutta – uusi tutkimus tyrmää väitteen, joka oli woken kovinta ydintä
Viikon suosituimmat
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Sadistinen ja täysin mielenvikainen väkivalta yleistyy Ruotsissa – asialla saatananpalvojilta vaikutteita saaneet lapset
Tammikuun alussa koiraansa ulkoiluttanut 55-vuotias nainen yritettiin murhata veitseniskuilla Boråsissa. Kyseessä oli lyhyessä ajassa jo toinen törkeä väkivallanteko, joka on yhdistetty verkon pimeimmässä nurkassa majaansa pitämään natsihenkiseen saatananpalvojayhteisöön. Jäljet johtavat myös sylttytehtaisiin Venäjällä.
Espoon Miilukorven vastaanottokeskus lopettaa toimintansa perussuomalaisten esityksestä
Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta päätti kokouksessaan perussuomalaisten esityksestä määrätä Espoon Miilukorvessa toimivan vastaanottokeskuksen toiminnan lopetettavaksi uhkasakon uhalla äänin 8-5.
Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja
Miljardööri Mark Zuckerberg on äskettäin luvannut vähentää sensuuria ja edistää sananvapautta omistamissaan sosiaalisen median sovelluksissa. A-studiossa keskiviikkona vieraana olleet europarlamentaarikot Sebastian Tynkkyen ja Ville Niinistö olivat täysin eri linjoilla sananvapauden käytöstä sähköisillä alustoilla. Tynkkynen huomauttikin Niinistölle, että vihervasemmistolaiset ovat kiivaasti puolustaneet sosiaalisen median faktantarkistajia, koska toimet eivät ole kajonneet vihervasemmiston sisältöihin.
Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön
Paikallishallintojen alueet, joilla brittiläis-pakistanilaiset miehet raiskasivat nuoria vaaleaihoisia tyttöjä, ovat hyväksyneet Iso-Britannian työväenpuolue Labour Partyn virallisesti hyväksymän islamofobian määritelmän, joka pitää ilmausta "aasialaiset raiskausringit” rasistisena.