

LEHTIKUVA
Fillon valahtanut kolmanneksi Ranskan presidenttiehdokkaiden joukossa skandaalin vuoksi
Ranskan konservatiivipuolueen presidenttiehdokas François Fillon on tipahtanut tuoreissa mielipidekyselyissä kansallisen rintaman Marine Le Penin ja sosialisteista irtautuneen ehdokkaan Emmanuel Macronin taakse. Syynä on Fillonin korruptioskandaali.
Jotkut konservatiivipuolueen edustajat ovat painostaneet Fillonia perumaan ehdokkuutensa, mutta suurpuolueen asemaan tottunut konservatiivipuolue on silti heikoilla jäillä. Mikäli Macron ja Le Pen yltäisivät toiselle kierrokselle, ei lohtua näy toisen suurpuolueenkaan eli sosialistien riveissä.
Palkkasi oman vaimonsa
Fillon on itse suostunut hylkäämään ehdokkuutensa, mikäli hänen toimiaan aletaan tutkia virallisesti. Hänen väitetään palkanneen vaimonsa avustajakseen ilman varsinaisia töitä. Palkan väitetään olleen suuri.
Ranskan lait eivät kiellä palkkaamasta omaisia avustaviin tehtäviin, mutta “tekaistuista töistä” maksaminen voi johtaa syytteeseen julkisten varojen väärinkäytöstä. Kohu on joka tapauksessa käymässä Fillonille taisteluksi tuulimyllyjä vastaan.
Peräti 69 prosenttia ranskalaisista haluaa Fillonin luopuvan ehdokkuudestaan, uutistoimisto Reuters kertoo.
Fillon voitti ehdokkuutensa selkein luvuin
Konservatiivien ehdokkuus sinetöityi marraskuussa, kun Fillon päihitti ex-presidentti Nicolas Sarkozyn ja Alain Juppén puolueen ehdokasvaaleissa. Mikäli Fillon jättäytyy pois kisasta tai hänet sysätään alas, puolueen ongelmaksi muodostuu vaihtoehdon esittäminen.
Esivaalien jälkeen Sarkozy ja Juppé saatetaan nähdä toisen asteen kandidaattina, Politico-lehti kirjoittaa. Sarkozyn puoluetoveri kertoi, ettei Sarkozy halua edes mittauttaa heikoksi jäänyttä suosiotaan uudelleen.
Kovan nimikavalkadin puuttuessa puolue voisi keskittyä nuorempiin politiikkoihinsa. Aika ei kuitenkaan suosi tuoretta ehdokasta, sillä presidentinvaalien ensimmäinen kierros käydään jo huhtikuussa.
Konservatiivien kannattajat omalaatuisessa tilanteessa
Konservatiivipuolueen kannattajille tilanne on vaikea. Kannatuskyselyiden valossa heidän pitäisi valita laitaoikeistolaisen Le Penin tai ex-sosialisti Macronin välillä vaalien toisella kierroksella. Kovan linjan konservatiivien voisi olettaa asettuvan Le Penin taakse. Toisaalta maltillisemmat konservatiivit voisivat siirtyä Macronin taakse.
Politicon mukaan Fillonia on vaikea savustaakaan ulos, jos hän pitää kynsin ja hampain kiinni ehdokkuudestaan. Mielipidetiedustelut eivät ole ottaneet huomioon Fillonin mahdollista vetäytymistä. Konservatiivikannattajien äänet voivat siksi ratkaista presidenttiyden täysin ennalta-arvaamattomasti.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.