Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Feministipoliitikon perustamaa Silakkaliikettä yritetään brändätä humanismin, ihmisoikeuksien ja suvaitsevaisuuden kylkeen – keskittyy lähinnä mätkimään perussuomalaisia somessa

05.02.2020 |19:52

Viime vuoden lopussa Facebookissa alkunsa saanut poliittinen someilmiö Silakkaliike on saanut laajaa huomiota eri kanavissa, vaikka monille on edelleen epäselvää, mihin liike on pyrkimässä. Silakoiden verkkosivulla kerrotaan, että silakkaliike toimii jakamattoman ihmisarvon, tieteen, luonnon, yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden puolesta. Silakoiden väitetään myös olevan puoluepoliittisesti sitoutumaton ja vastustavan syrjintää, fasismia, rasismia ja ilmastodenialismia.

Silakkaliikkeellä on useita sosiaalisen median kanavia. Silakkaliike-nimisessä Facebook-ryhmässä on jo 28 000 jäsentä. Tosin äskettäin on perustettu myös ”Silakkaliike ja kusetuksen sivumaku” -niminen foorumi, silakkaliikkeestä poistuneille henkilöille.

Silakkaliikettä onkin moitittu siitä, että lähes mikä tahansa vastustaminen tai kyseenalaistaminen voi johtaa silakkaryhmästä erottamiseen. Tämän sai äskettäin kokea muun muassa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi, joka erotettiin silakoiden ryhmästä sen jälkeen, kun Romakkaniemi oli todennut, että fasistisia piirteitä esiintyy sitä enemmän, mitä kauemmas mennään maltillisesta, liberaalista keskustasta ja ettei silmiä saa ummistaa myöskään vasemmistolaisiksi leimatuilta, fasistisia piirteitä sisältäviltä liikkeiltä.

Perustaja inhoaa perussuomalaisia

Silakkaliikkeen esikuvana pidetään Italiassa toimivaa Sardiiniliikettä, joka vastustaa Matteo Salvinin La Lega -puoluetta. Yksi liikkeen perustajista, tekoäly-yrittäjä Katriina Valli kertoi joulukuun lopussa Helsingin Sanomille, että Silakkaliikkeen takana on ”parinkymmenen aktivistin joukko”.

Silakkaliikkeen perustajana pidetään Johannes Koskea, jonka julistuksenomaisesta blogitekstistä liikkeen kerrotaan saaneen alkunsa. Koski väittää liikkeen olevan rauhanomainen, ruohonjuuritason ryhmä.

Koski on ammatiltaan käyttöliittymäsuunnittelija. Hän oli myös feministisen puolueen eduskuntavaaliehdokas viime keväänä. Kosken Twitter-tililtä selviää, että hän haluaa usein mätkiä perussuomalaisia omien käsityksiensä pohjalta.

– Kuvitellaanpa hetki, Suomessa syntyisi oma Sardiini-liike, joka toimisi vastavoimana nationalistiselle, populistiselle ja äärioikeistolaiselle politiikalle – eli erityisesti Halla-ahon PS:lle, Koski kirjoitti Twitterissa joulun aikaan.

Kosken mukaan myös Silakkaliikkeen pitäisi haastaa perussuomalainen politiikka.

Kosken puoluesidonnainen tausta sekä hänen someavauksensa eivät siis ainakaan tue käsitystä, että Silakkaliike olisi puoluepoliittisesti sitoutumaton. Päinvastoin: jää vaikutelma, että pyrkimys on ensisijaisesti mätkiä perussuomalaisia, joka on toiseksi suurin eduskuntapuolue ja gallup-kannatukseltaan Suomen ylivoimaisesti suosituin puolue.

Fasismi- ja rasismiväitteitä

Perussuomalaiset herättää kiihkeitä tunteita myös Silakoiden Facebook-ryhmässä, jossa monet kirjoittajat käyvät kovilla kierroksilla. Irrationaalinen pelko ja todellisuudesta loitollaan olevat väitelauseet toistuvat melkein jokaisessa postauksessa.

Silakkaryhmän kirjoittajien mielestä perussuomalaiset ovat yleensä joko fasisteja, rasisteja tai molempia, ja monet ovat löytävinään nykyajasta pelottavia yhtäläisyyksiä 1930-luvun tapahtumiin. Julkaisujen kommentoijat ja peukuttajat ovat jyrkästi samanmielisiä, eikä edes kaikkien älyttömimpiä väitteitä tohdita kyseenalaistaa.

Silakkaryhmässä on julkaistu myös useita pidempiä kirjoituksia, joissa pyritään eräänlaiseen yhteenkuuluvuuden ja ryhmähengen tunteen vahvistamiseen, jopa liioitellen ja hurmiohenkeä tavoitellen.

– Silakkaliike näyttää voimaantuvan omasta lukumäärästään ja moninaisuudestaan. Liike on jo ylittänyt yhden kynnyksen, eli saavuttanut niin suuren kriittisen massan, että media ei voi ohittaa tätä. Eikä haluakaan, eräs kirjoittaja väittää.

Mielenosoitus lässähti

Viime sunnuntaina Silakkaliike järjesti ensimmäisen kerran toimintaa sosiaalisen median ulkopuolella, kun ryhmän mielenosoitus kokoontui Helsingin Kansalaistorille. Paikalla olijoiden mukaan tilaisuuden tunnelma vaikutti lässähtäneeltä, eikä hyinen sade nostanut tunnelmaa. Osalla oli sentään mukanaan erilaisia kylttejä. Kaiken kaikkiaan mielenosoittajia nähtiin paikalla vain noin tuhat.

Yksi paikallaolijoista oli perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen, joka kertoo tilaisuudesta omalla Facebook-sivullaan jakamassaan videossa.

– Silakkaliike on kertonut olevansa koko kansan liike, joka ei syrji ketään ja joka vastustaa rasismia. Huomasin kuitenkin täällä, että mukaan on tullut vähän erilaista porukkaa, ja tilaisuuden perusteella silakka-aktivismiin liittyy myös ilmastoagenda, Tynkkynen kertoo videolla.

Tynkkynen kertoo, että useat mielenosoittajat pyrkivät tilaisuudessa estämään Tynkkysen valokuvauksen tunkemalla sateenvarjoja kameran eteen.

– Kun yritin siirtyä paikasta toiseen, sateenvarjot seurasivat perässä.

Epämääräistä huutelua

Tynkkynen kertoo videolla myös, että eräät silakka-aktivistit ryhtyivät roiskimaan sateenvarjoihin kertynyttä vettä Tynkkysen päälle. Tynkkynen kiittelee, ettei hän ottanut tilaisuuteen mukaan kalliimpaa kuvauskalustoaan vaan ainoastaan kännykkäkameran.

– Mielenosoituksen jälkeen kaiken kaikkiaan minulle jäi se käsitys, että silakkaliike ei ole sitä, mitä se väittää olevansa. Yhdessä lavalta kuullussa puheenvuorossa väitettiin, että Eduskuntatalossa olisi yksi puolue, joka edistää rasismia. Hyvin selkeästi kävi ilmi, että silakkaliike toimii nimenomaan perussuomalaisia vastaan.

– Lavalta järjestäjän toimesta myös huudettiin: ”Tämä on meidän Suomi, ei teidän Suomi.” Sama toistui useita kertoja, Tynkkynen ihmettelee.


Korjaus 6.2.2020 klo 16:05 – Jutussa todettiin aikaisemmin virheellisesti: “Kosken mukaan myös Silakkaliikkeessä on nimenomaan ‘tärkeää olla erityisesti joka neljättä Suomen kansalaista vastaan’ “. Kyseinen kohta on poistettu.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
4.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
6.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
8.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää