LEHTIKUVA
Expressen vaatii pääkirjoituksessaan: ”Lopeta turvapaikkapelleily, pääministeri Löfven – tai menetät kansan luottamuksen”
Luottamus pääministeri Stefan Löfvenin demarivetoiseen hallitukseen on noussut koronapandemian myötä. Kuten lähes kaikkien hallitusten joka maassa. Jos Ruotsin poliittinen johto aikoo säilyttää kansan kasvaneen luottamuksen, sen on tehtävä loppu turvapaikkaoikeuden väärinkäytöksistä. Näin vaatii Expressen pääkirjoituksessaan.
Ruotsissa on voimassa maahantulokielto Euroopan unionin ulkopuolelta, mutta sillä ei ole vaikutusta oikeuteen hakea turvapaikkaa. Monet maat ovat sulkeneet rajojaan EU:n sisällä ja tämä yhdessä rajusti vähentyneen lentomatkustamisen kanssa on toki vaikuttanut vähentävästi turvapaikkahakemusten määrään Ruotsissakin.
Turvapaikanhakijat pimeissä töissä
Maahanmuuttoviraston viikkoseurannasta näkyy, että turvapaikkahakemusten määrät ovat puolittuneet edelliseen vuoteen verrattuna. Viraston pääjohtaja Mikael Ribbenvik totesi huhtikuun puolivälissä yleisradion Ekot-ohjelmassa, että ”vain murto-osa” hakemuksista on peräisin ihmisiltä, jotka ovat saapuneet Ruotsiin muualta.
Hakemuksia tulee Expressenin mukaan sen sijaan henkilöiltä, jotka olivat Ruotsissa jo maahantulokiellon astuessa voimaan. Ei liene vaikeata arvata, että osa nyt turvapaikkaa hakeneista on työskennellyt Ruotsissa pimeästi ja jäänyt sittemmin työttömäksi rajoitustoimenpiteiden iskettyä voimalla maan talouteen.
Ilmainen asunto ja päälle päivärahaa
Turvapaikanhakija saa valtiolta sekä asunnon että päivärahaa. Täysin riippumatta siitä, onko hänellä perusteita hakemukselleen vai ei. Ruotsi tarjoaa tämän edun ja samalla mahdollisuuden väärinkäytöksiin, koska Maahanmuuttovirastolla ei ole oikeuttaa poistaa maasta ketään nopeutetulla menettelyllä.
EU-mailla on jo vuodesta 2013 ollut mahdollista listata maat, joihin karkotettavat voidaan palauttaa nopeutetusti. Ruotsalaiset poliitikot ovat tosin kieltäytyneet kunniasta.
– Tästä syystä maahanmuuttajat ovat voineet tehtailla perusteettomia hakemuksiaan työskennelläkseen maassa pimeästi tai tehtaillakseen rikoksia, kuten georgialaiset varasliigat ovat tehneet, kirjoittaa Expressen.
Hätä keksii keinot
Tammikuussa maahanmuuttoministeri Morgan Johansson vihdoin ilmoitti, että hallitus valmistelee listan turvallisista maista, joihin ilman oleskelulupaa jääneet voitaisiin palauttaa joskus vuodesta 2021 alkaen. Tämä ei tosin ratkaise kaikkia ongelmia, sillä esimerkiksi Uzbekistaniin on lähes mahdotonta palauttaa ketään edes pakolla.
Vanhoista itäblokin maista voi edelleen tulla EU:n alueelle täysin laillisesti jäsenvaltion myöntämällä turistiviisumilla. Näin tekevät esimerkiksi Latviaan ja Liettuaan saapuvat uzbekit. Ja sieltä matka jatkuu vaikkapa Ruotsiin pimeisiin töihin.
”Maahanmuuttopolitiikkaan tultava muutos”
Dublinin sopimus antaa jäsenvaltiolle oikeuden palauttaa henkilö siihen maahan, joka on myöntänyt hänelle viisumin EU:n alueelle. Expressen antaakin pääministerille vakavan neuvon:
– Jos Ruotsi toimisi edellä kuvatulla tavalla ja palauttaisi turvapaikkaoikeuden väärinkäyttäjät välittömästi viisumin myöntäneeseen EU-maahan, Liettua ja Puola varmasti miettisivät politiikkansa uusiksi. Luottamus Löfvenin hallitukseen on juuri nyt korkealla. Jotta luottamus olisi ylhäällä vielä pandemian jälkeenkin, on maahanmuuttopolitiikkaan tultava muutos”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- turistiviisumi Uzbekistan Löfvenin hallitus pimeä työ Mikael Ribbenvik Liettua pandemia koronavirus Morgan Johansson karkotukset pakkopalautukset oleskelulupa Maahanmuuttopolitiikka Puola Stefan Löfven Turvapaikanhakijat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruotsidemokraattien keinot selvitä koronakriisistä: ”Tärkeintä on aina asettaa oma kansa etusijalle”
Ruotsin viranomaiset vahvistavat: Somalit, turkkilaiset ja irakilaiset sairastuvat muita useammin koronaan – myös suomalaiset mainittu
Tukholman ongelmalähiöiden edustaja lukuisten koronatartuntojen taustoista: ”Tarvitsemme parempia töitä ja lisää liksaa”
Korona näkyy Ruotsin mediassa – sunnuntain sanomalehdessä yhdeksän sivua kuolinilmoituksia
Ruotsalaisyritysten toimitusjohtajat yhtä mieltä kahdesta asiasta: ”Epävarmuus on totaalista ja pahin vasta edessä”
RO-luku painui Ruotsissa alle yhden – koronapandemia hiipuu
Ruotsissa nyt 4 000 koronaan kuollutta – tästäkin selvitään selittämällä
Ruotsi kulkee kohti kaaosta – “työnantajat ja jopa poliitikot saattavat joutua vielä oikeuden eteen puuttuvien suojavarusteiden takia”
Jimmie Åkesson pääministerin erosta: ”Löfvenin lähtö on merkki hajoavan poliittisen liikkeen epätoivosta”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää