

KUVAKAAPPAUS/ALFATV
Ex-toimittajan mielestä Yleisradiossa ei ole agendajournalismia – Leena Meri moittii Yleä yksipuolisista sisällöistä: ”Puututaan enimmäkseen tietyntyyppisiin asioihin”
Kansalaiskeskustelu Yleisradion politisoitumisesta ja puolueellisuudesta on käynyt jälleen kiivaana viime päivinä. Ylen toimittajista suuri osa on punavihreitä, eikä puolueaktiivisuus voi olla näkymättä Ylen sisällöissä. Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri huomautti eilen AlfaTV:n ajankohtaisohjelmassa, että asiasta löytyy myös tutkittua tietoa.
Yle-keskustelu lähti taas liikkeelle viime viikolla, kun Yleisradio tekijänoikeuksiin vedoten vaati Tampereen kaupunginvaltuutettua ja Perussuomalaisen Nuorison varapuheenjohtajaa Joakim Vigeliusta poistamaan koostamaansa videota, jossa Ylen Jälkiviisaiden panelistit paljastavat puolueellisuutensa Elokapina- ja Convoy-mielenosoitusten suhteen.
Ylen asemasta keskustelivat eilen AlfaTV:llä MustRead-verkkojulkaisun politiikan asiantuntija Erkka Railo, entinen Ylen toimittaja Riikka Uosukainen sekä perussuomalaisten kansanedustaja, Ylen hallintoneuvoston jäsen Leena Meri.
Ylellä yksipuoliset lempiaiheet
Viime viikolla Meri ja toinen Ylen hallintoneuvostoon kuuluva ps-kansanedustaja Jari Ronkainen moittivat Yleä puolueellisuudesta.
AlfaTV:llä Meri tarkensi, että Ylen ongelmana on myös sisältöjen yksipuolisuus.
– Tuntuu, että Ylessä puututaan enimmäkseen tietyntyyppisiin asioihin. Olen itse huomannut, ja monet muutkin kenen kanssa olen keskustellut, ovat huomanneet, että Yle tykkää pitää esillä tiettyjä aihealueita, kuten intersektionaalinen feminismi ja ilmastonmuutos, ja jopa sitä, että ilmaston pelastamiseksi ei pitäisi hankkia lapsia. Perinteinen suomalainen elämä, kuten vaikka maaseudulla eläminen, tuntuu jäävän Ylen ohjelmistossa vähemmälle.
Toimittajista suuri osa on punavihreitä
Tutkitusti toimittajista suuri osa on punavihreitä, eikä toimittajakunnan puolueaktiivisuus voi olla näkymättä Ylen sisällöissä. Meri huomautti, että asiasta löytyy myös tutkittua tietoa, esimerkiksi tutkija Markku Jokisipilän viime vuonna ilmestyneessä kirjassa.
Puolueellisuus näkyy Ylellä paitsi tiettyjen aiheiden preferoimisessa ja ylikorostamisessa, myös joidenkin toisten aiheiden sivuuttamisena tai väheksymisenä.
Perussuomalaiset jätti viime viikolla hallituksen vastattavaksi välikysymyksen rajusti nousseiden polttoaineiden ja sähkön hintojen vuoksi. Välikysymyksessä ovat oppositiopuolueista mukana myös KD ja Liike Nyt.
Yleisradio ei saapunut paikalle välikysymystä koskevaan tiedotustilaisuuteen, missä olivat läsnä useimmat muut Suomen suurimmat mediat.
– Tavallisesti Yle käy kaikkien isoimpien puolueiden tiedotustilaisuuksissa, mutta viime viikon tiistaina Yle ei saapunut paikalle perussuomalaisten tiedotustilaisuuteen, jossa aiheena oli välikysymys. Aiemminkaan Yle ei ole ollut paikalla monissa perussuomalaisten tiedotustilaisuuksissa, Meri ihmetteli.
Vyöryttää sisältöjä polygamiasta
Pitkän uran Ylellä tehnyt Uosukainen esitti, että puolueellisuus ei näkyisi Ylen toimituksellisissa valinnoissa. Vastaustaan Uosukainen perusteli sillä, että esimerkiksi ilmastonmuutos on tällä hetkellä muutenkin tärkeä puheenaihe joka puolella.
– Mielestäni agendajournalismia ei ole Ylessä. Esimerkiksi ilmastokysymykset ovat tämän hetken puheenaihe, josta keskustellaan kaikissa medioissa, Uosukainen sanoi.
Ilmastonmuutosuutiset ovat esillä joka päivä kaikissa medioissa, mutta entäpä vaikka monisuhteisuus eli polygamia? Viime aikoina Yle on vyöryttänyt eri alustoilla paljon juttuja, kolumneja ja jopa tv-sarjan polygamiasta. Voidaan hyvin kysyä, onko Yle aloittanut mediakampanjoinnin polygamian ja polyamorian puolesta.
Keskusteluohjelmissa yksimielistä hymistelyä
Uosukaiselta kysyttiin, onko Yle-kritiikissä hänen mielestään mitään pohjaa, mutta Uosukainen väisti kysymyksen.
– Minusta kaikilla on oikeus kritisoida Yleä, kritiikki on hyvä myös Ylen kannalta. Uutistoimituksissa ei ole vain jonkin tietyn ajattelumaailman ihmisiä, Uosukainen tyytyi sanomaan.
Meri huomautti Uosukaiselle, että puolueellisuus näkyy esimerkiksi Ylen keskusteluohjelmiin kutsuttujen vieraiden kokoonpanoissa, jotka usein ovat keskenään samanmielisten hymistelyä.
Myös perussuomalaisten viimeviikkoiseen välikysymykseen Yle reagoi erikoisella tavalla: julkaisemalla artikkelin, jossa Yle tarkasti valitsemiensa ”asiantuntijoiden” suulla vihjailee, että polttoaineveron alentaminen ei kannata, koska se ”hyödyttäisi etenkin hyvätuloisia”.
Asiantuntijoilla vihreä yhteys
Kommentteja ei voinut pitää yllättävinä, koska toinen Ylen käyttämistä asiantuntijoista oli vihreiden ex-kansanedustaja Oras Tynkkynen ja toinen vihreästä ajattelustaan tuttu tutkija Marita Laukkanen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta Vattista.
Kummankaan ”asiantuntijan” sidoksia vihreisiin Yle ei kertonut lukijoille.
– Olisi hyvä, jos Ylen keskusteluohjelmissa olisi edes välillä keskenään eri mieltä olevia. Yle saisi olla tasapuolisempi vieraiden kutsumisessa, Meri sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Riikka Uosukainen Marita Laukkanen punavihreä ideologia sisällöntuotanto Joakim Vigelius agendajournalismi uskottavuus ilmastovouhotus veronmaksajat toimittajat puolueellisuus ideologia Ylen hallintoneuvosto Markku Jokisipilä Erkka Railo Leena Meri Oras Tynkkynen Jari Ronkainen Yle vihreät perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ylen poistovimman uhriksi joutuvat myös sen omat uutiset – Tynkkynen vaatii vastausta ministeriltä

Elokapina saa toisinajattelijan kysymään: Aiheutammeko lapsillemme turhaa kuolemanpelkoa hysteerisellä ilmastoahdistuksella?

Verotuksen alentaminen Saksassa laski bensan litrahintaa yli 20 senttiä, USA:n presidentti samoilla linjoilla – Yle haki agendaa puhuvat taloustieteilijät kertomaan, miksi veroale ei kannata

Ylen aamuohjelmassa taas sakea väite: ”Perussuomalaiset vihaa taidetta”

Yle käyttää veronmaksajien rahaa musiikkigaalaan osallistumiseen – hallintoneuvoston perussuomalaiset jäsenet moittivat

Päivän woke-pläjäys: Yleisradion jälkiviisas pahoitti mielensä hallituskokoonpanosta – ”Me ollaan sokeita sille, miten valkoiselta virallinen Suomi näyttää”

Elomaa: Av-tuotantokannustin on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää