KUVAKAAPPAUS/ALFATV
Ex-toimittajan mielestä Yleisradiossa ei ole agendajournalismia – Leena Meri moittii Yleä yksipuolisista sisällöistä: ”Puututaan enimmäkseen tietyntyyppisiin asioihin”
Kansalaiskeskustelu Yleisradion politisoitumisesta ja puolueellisuudesta on käynyt jälleen kiivaana viime päivinä. Ylen toimittajista suuri osa on punavihreitä, eikä puolueaktiivisuus voi olla näkymättä Ylen sisällöissä. Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri huomautti eilen AlfaTV:n ajankohtaisohjelmassa, että asiasta löytyy myös tutkittua tietoa.
Yle-keskustelu lähti taas liikkeelle viime viikolla, kun Yleisradio tekijänoikeuksiin vedoten vaati Tampereen kaupunginvaltuutettua ja Perussuomalaisen Nuorison varapuheenjohtajaa Joakim Vigeliusta poistamaan koostamaansa videota, jossa Ylen Jälkiviisaiden panelistit paljastavat puolueellisuutensa Elokapina- ja Convoy-mielenosoitusten suhteen.
Ylen asemasta keskustelivat eilen AlfaTV:llä MustRead-verkkojulkaisun politiikan asiantuntija Erkka Railo, entinen Ylen toimittaja Riikka Uosukainen sekä perussuomalaisten kansanedustaja, Ylen hallintoneuvoston jäsen Leena Meri.
Ylellä yksipuoliset lempiaiheet
Viime viikolla Meri ja toinen Ylen hallintoneuvostoon kuuluva ps-kansanedustaja Jari Ronkainen moittivat Yleä puolueellisuudesta.
AlfaTV:llä Meri tarkensi, että Ylen ongelmana on myös sisältöjen yksipuolisuus.
– Tuntuu, että Ylessä puututaan enimmäkseen tietyntyyppisiin asioihin. Olen itse huomannut, ja monet muutkin kenen kanssa olen keskustellut, ovat huomanneet, että Yle tykkää pitää esillä tiettyjä aihealueita, kuten intersektionaalinen feminismi ja ilmastonmuutos, ja jopa sitä, että ilmaston pelastamiseksi ei pitäisi hankkia lapsia. Perinteinen suomalainen elämä, kuten vaikka maaseudulla eläminen, tuntuu jäävän Ylen ohjelmistossa vähemmälle.
Toimittajista suuri osa on punavihreitä
Tutkitusti toimittajista suuri osa on punavihreitä, eikä toimittajakunnan puolueaktiivisuus voi olla näkymättä Ylen sisällöissä. Meri huomautti, että asiasta löytyy myös tutkittua tietoa, esimerkiksi tutkija Markku Jokisipilän viime vuonna ilmestyneessä kirjassa.
Puolueellisuus näkyy Ylellä paitsi tiettyjen aiheiden preferoimisessa ja ylikorostamisessa, myös joidenkin toisten aiheiden sivuuttamisena tai väheksymisenä.
Perussuomalaiset jätti viime viikolla hallituksen vastattavaksi välikysymyksen rajusti nousseiden polttoaineiden ja sähkön hintojen vuoksi. Välikysymyksessä ovat oppositiopuolueista mukana myös KD ja Liike Nyt.
Yleisradio ei saapunut paikalle välikysymystä koskevaan tiedotustilaisuuteen, missä olivat läsnä useimmat muut Suomen suurimmat mediat.
– Tavallisesti Yle käy kaikkien isoimpien puolueiden tiedotustilaisuuksissa, mutta viime viikon tiistaina Yle ei saapunut paikalle perussuomalaisten tiedotustilaisuuteen, jossa aiheena oli välikysymys. Aiemminkaan Yle ei ole ollut paikalla monissa perussuomalaisten tiedotustilaisuuksissa, Meri ihmetteli.
Vyöryttää sisältöjä polygamiasta
Pitkän uran Ylellä tehnyt Uosukainen esitti, että puolueellisuus ei näkyisi Ylen toimituksellisissa valinnoissa. Vastaustaan Uosukainen perusteli sillä, että esimerkiksi ilmastonmuutos on tällä hetkellä muutenkin tärkeä puheenaihe joka puolella.
– Mielestäni agendajournalismia ei ole Ylessä. Esimerkiksi ilmastokysymykset ovat tämän hetken puheenaihe, josta keskustellaan kaikissa medioissa, Uosukainen sanoi.
Ilmastonmuutosuutiset ovat esillä joka päivä kaikissa medioissa, mutta entäpä vaikka monisuhteisuus eli polygamia? Viime aikoina Yle on vyöryttänyt eri alustoilla paljon juttuja, kolumneja ja jopa tv-sarjan polygamiasta. Voidaan hyvin kysyä, onko Yle aloittanut mediakampanjoinnin polygamian ja polyamorian puolesta.
Keskusteluohjelmissa yksimielistä hymistelyä
Uosukaiselta kysyttiin, onko Yle-kritiikissä hänen mielestään mitään pohjaa, mutta Uosukainen väisti kysymyksen.
– Minusta kaikilla on oikeus kritisoida Yleä, kritiikki on hyvä myös Ylen kannalta. Uutistoimituksissa ei ole vain jonkin tietyn ajattelumaailman ihmisiä, Uosukainen tyytyi sanomaan.
Meri huomautti Uosukaiselle, että puolueellisuus näkyy esimerkiksi Ylen keskusteluohjelmiin kutsuttujen vieraiden kokoonpanoissa, jotka usein ovat keskenään samanmielisten hymistelyä.
Myös perussuomalaisten viimeviikkoiseen välikysymykseen Yle reagoi erikoisella tavalla: julkaisemalla artikkelin, jossa Yle tarkasti valitsemiensa ”asiantuntijoiden” suulla vihjailee, että polttoaineveron alentaminen ei kannata, koska se ”hyödyttäisi etenkin hyvätuloisia”.
Asiantuntijoilla vihreä yhteys
Kommentteja ei voinut pitää yllättävinä, koska toinen Ylen käyttämistä asiantuntijoista oli vihreiden ex-kansanedustaja Oras Tynkkynen ja toinen vihreästä ajattelustaan tuttu tutkija Marita Laukkanen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta Vattista.
Kummankaan ”asiantuntijan” sidoksia vihreisiin Yle ei kertonut lukijoille.
– Olisi hyvä, jos Ylen keskusteluohjelmissa olisi edes välillä keskenään eri mieltä olevia. Yle saisi olla tasapuolisempi vieraiden kutsumisessa, Meri sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Riikka Uosukainen Marita Laukkanen punavihreä ideologia sisällöntuotanto Joakim Vigelius agendajournalismi uskottavuus ilmastovouhotus veronmaksajat toimittajat puolueellisuus ideologia Ylen hallintoneuvosto Markku Jokisipilä Erkka Railo Leena Meri Oras Tynkkynen Jari Ronkainen Yle vihreät perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ylen poistovimman uhriksi joutuvat myös sen omat uutiset – Tynkkynen vaatii vastausta ministeriltä
Elokapina saa toisinajattelijan kysymään: Aiheutammeko lapsillemme turhaa kuolemanpelkoa hysteerisellä ilmastoahdistuksella?
Verotuksen alentaminen Saksassa laski bensan litrahintaa yli 20 senttiä, USA:n presidentti samoilla linjoilla – Yle haki agendaa puhuvat taloustieteilijät kertomaan, miksi veroale ei kannata
Ylen aamuohjelmassa taas sakea väite: ”Perussuomalaiset vihaa taidetta”
Yle käyttää veronmaksajien rahaa musiikkigaalaan osallistumiseen – hallintoneuvoston perussuomalaiset jäsenet moittivat
Päivän woke-pläjäys: Yleisradion jälkiviisas pahoitti mielensä hallituskokoonpanosta – ”Me ollaan sokeita sille, miten valkoiselta virallinen Suomi näyttää”
Elomaa: Av-tuotantokannustin on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää