LEHTIKUVA
Ex-päätoimittaja Atte Jääskeläinen tyrmää ministeri Harakan hankkeen harkinnanvaraisesta tuesta medialle: ”Median ei tule olla riippuvainen hallitusten poliittisista voimasuhteista”
Ylen entisen päätoimittajan Atte Jääskeläisen mukaan koronakriisi tulee muuttamaan pysyvästi mediatalojen rahoitusta, joten kriisi koskee myös julkisen palvelun mediaa. – En usko, että voidaan välttää keskusteluja, joissa julkiselta medialta odotetaan säästöjä, koska myös muu julkinen sektori tulevaisuudessa säästää, Jääskeläinen sanoi AlfaTV:n KoronaLive-ohjelmassa.
Työelämäprofessori, Yleisradion entinen päätoimittaja Atte Jääskeläinen kertoi maanantaina AlfaTV:n KoronaLive-ohjelmassa näkemyksiään koronan vaikutuksesta talouteen ja mediaan.
Jääskeläinen tekee itse tällä hetkellä tutkimusta koronakriisin vaikutuksesta mediaan. Jääskeläisen mukaan Ilmeisin muutos on se, että koronakriisi tulee vaikuttamaan median rahoitukseen.
– Mainosmarkkinat ovat romahtaneet kriisin aikana. Se saattaa tarkoittaa myös pysyvää pudotusta, rakenteellista muutosta, jossa mainosrahat siirtyvät pysyvämmin digitaaliseen todellisuuteen, joka taas tarkoittaa, että mediayhtiöiden todellisuus on pienempi kuin perinteisessä mediassa. Myös tilattavassa mediassa tapahtuu rakenteellisia muutoksia.
Suuret mediatalot pärjäävät jatkossa
Jääskeläinen arvioi, että julkisen palvelun media tulee kohtaamaan julkisen palvelun hurjan kriisin.
– En usko, että voidaan välttää keskusteluja, joissa julkisen palvelun medialta odotetaan säästöjä, koska myös muu julkinen sektori tulevaisuudessa säästää.
Jääskeläinen arvioi, että jatkossa nähdään suuria muutoksia niin mediassa, median tekemisen tavassa kuin yritysrakenteissakin.
– Tämä kaikki kiihdyttää muutosta, joka olisi tapahtunut muutenkin, eli yrityskoot kasvavat. Suomeen jää harvempia toimijoita, jolloin suuret tulevat hyötymään vaikka kaikki tulevat jotain menettämään.
Vapaassa yhteiskunnassa mediankin tulisi olla vapaata
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) valmistelee parhaillaan tukipakettia medialle. Pakettiin kuuluisi harkinnanvaraista tukea medialle.
Jääskeläinen sanoo, ettei ole tutustunut Harakan esitykseen, mutta Ylen ex-päätoimittaja sanoo yleisellä tasolla vierastavansa malleja, joissa hallitus ryhtyy määrittelemään, millaista median pitäisi olla ja sillä perusteella alkaa jakaa tukea medialle.
– Isossa kuvassa kyse on siitä, että jos uskomme vapaaseen yhteiskuntaan, niin kyllä mediankin tulisi sitten olla vapaata. Median ei tulisi olla riippuvainen kulloisenkin hallituksen poliittisista voimasuhteista.
Harakan hankkeeseen liittyy erityinen tukilautakunta tai työryhmä, joka myöntäisi hakemuksien perusteella avustuksia erilaisiin journalistisiin, ”laadukkaiksi” katsottuihin hankkeisiin. Jääskeläisen mukaan asia on hankala.
– Todennäköisesti olemme Suomessa siirtymässä kauteen, jossa politiikalla tulee olemaan merkittävästi suurempi rooli kuin mitä tähän mennessä sillä on ollut, näin siis myös muilla talouden lohkoilla kuin mediassa.
– Todennäköisesti nähdään paljon tilanteita, joissa hallitus joutuu päättämään, mitkä Suomen yritykset pelastetaan ja minkä annetaan kaatua. Vastaavasti muistutan, että olisi hankala tilanne, jos hallitus joutuu päättämään, minkä aatesuunnan edustaja on se media, joka hallituksen tuen saa ja mikä ei saa.
Media ja yhteiskunta polarisoituvat yhdessä
Jääskeläinen arvelee, että Suomessa alkaa ennen pitkää keskustelu siitä, mikä on yhteiskunnallisesti toivottava mediaympäristö ja minkälaista mediaa demokratia tarvitsee.
– Demokratialla on tällä hetkellä muitakin ongelmia, ja media on aina heijastuma yhteiskunnan arvomaailmasta. Polarisoituva yhteiskunta on liberaalille medialle pidemmän päälle huono paikka.
– Joidenkin mielestä polarisaatio voi olla jopa liiketaloudellisesti hyvä asia, koska liberaali, vanhaan maailmaan kiinnittynyt lehdistö on hyötynyt aatteellisesta kytköksestä siihen ajatukseen, jonka mukaan liberaali demokratia on hyvä asia, kun taas esimerkiksi perussuomalaiset haastavat tätä mallia. Suomalaisen mediamallin kannalta ei olisi hyvä, jos me menisimme polarisoituvaan yhteiskuntaan, Jääskeläinen sanoo.
Yhdysvalloissa media tunnetusti on voimakkaasti polarisoitunut liberaaliin mediaan ja sen vastapooliin, Fox Newsiin. Jääskeläisen mukaan yhteiskunta ja media polarisoituvat käsi kädessä.
– Ne ovat toistensa peilejä. Media voi kiihdyttää polarisoitumisen prosessia, vaikka pohjimmiltaan on kyse syvemmistä asioista kuin yksinomaan median muutoksesta.
Viranomaisten avoimuudessa parantamisen varaa
Koronakriisin aikana on puhuttu paljon myös viranomaistoiminnan avoimuudesta. Muun muassa THL ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat kuitenkin salanneet eräitä taustamuistioita ja asiakirjoja.
Jääskeläinen arvioi, että taustalla lienee ollut epävarmuutta.
– Kriisin yllätyksellisyys, pelottavuus ja se, kuinka vähäisen tiedon varassa päätöksiä on jouduttu tekemään, on ehkä ollut se asia jota on ehkä hieman ryhdytty häpeämään. Sen takia ei ole ehkä haluttu, että kukaan näkisi, kuinka suttuisia ovat olleet ne paperit joiden kulmiin päätöksiä on piirrelty.
– Toisaalta, peittely kertoo ehkä myös siitä, että avoimuus ei olekaan Suomessa kovin syvälle juurtunut ilmiö. Kun ollaan valtakunnallisten, dramaattisten päätösten äärellä, niin päällimmäisenä ei näytä olevan mielessä se, että näidenkin papereiden pitäisi olla julkisia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tukilautakunta polarisoituminen koronaepidemia viranomaistoiminta rahoitus riippumattomuus puolueettomuus Timo HArakka Atte Jääskeläinen politiikka valtion tuki Yle SDP hallitus media
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Media, kirkko ja yliopistot politisoituvat vauhdilla – O’Sullivanin laki ennusti jo 30 vuotta sitten, että kaikki organisaatiot jotka eivät ole oikeistolaisia, muuttuvat ajan myötä vasemmistolaisiksi
Immonen: Hallitus ei saa sitoa päätöksillään mediaa poliittiseen ohjaukseen – tukiselvitys nyt vahvasti vihervasemmiston käsissä
Kirjailija Jarkko Tontti moittii sekavaa koronaviestintää: ”Median olisi pitänyt puuttua voimakkaammin Ohisalon toimintaan”
Tynkkynen esittää arvion tekemistä siitä, minkälaista sisältöä Yle onnistunut tuottamaan – “Selvästi nähtävissä nopeasti vahvistuva feministinen ja vasemmistolainen talouspoliittinen trendi”
Kyselytutkimus: Journalismin opiskelijat kannattavat punavihreitä aatteita
Teemu Keskisarjan sensurointitapaus katkaisi kamelin selän – PS vie asian hallintoneuvostoon, vaatii Yleltä selvitystä siitä, mitä yhtiössä oikein tapahtuu
Rakel Liekin rekrytoinnit Yle-kolumnisteiksi: Feministipoliitikko, feministiaktiivi, vihreä poliitikko, transaktivisti, vasemmistoaktiivi, feministiaktivisti, feministi, vasemmistoaktiivi..
Junnila ministeri Harakan kaavailemasta mediatuesta: “Ilmaista rahaa kavereille ja suopeasti hallituksesta kirjoittaville shampanjasosialisteille”
Halla-aho Suomeen saapuvista pakolaislapsista: Median kuvissa taaperoita, todellisuudessa lähes kaikki ovat täysi-ikäisyyttä lähestyviä nuoria miehiä
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.