Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

EU:ssa kannattaa olla suuri jäsenmaa: Saksalainen komission puheenjohtaja haluton rankaisemaan Saksaa unionin rokoteohjelman rikkomuksista

11.01.2021 |09:47

EU:n solidaarisuusprojektit näyttävät hyödyttävän yksinomaan suuria jäsenmaita. Pienet jäsenmaat käytännössä pääomittivat saksalaiset ja ranskalaiset jättipankit noin kymmenen vuotta sitten – ja EU:n 750 miljardin pelastuspakettikin on kohdistettu Italialle, joka on johtava G7-teollisuusmaa. Nyt Saksa selvinnee seuraamuksitta törkeästä EU:n rokoteohjelman rikkomuksesta, Politico kirjoittaa.

Lehti huomauttaa, että Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julisti viime perjantaina, ettei yksikään EU-maa saa kiilata muita jäsenmaita rokotteiden jakelujonon ohi.

– Yhdelläkään jäsenmaalla ei ole lupaa neuvotella aiheesta rinnakkain, von der Leyen totesi tomerasti.

Muutaman tunti tämän toteamuksen jälkeen Saksan terveysministeriö kertoi rikkoneensa tätä sääntöä tilattuaan kymmeniä miljoonia rokotteita omin päin.

Mitä seuraamuksia tällä on? Luulisihan isojen johtavan esimerkillään? Ei, komissio pitää silmien ummistamista moraalisesti oikeana strategiana.

Saksa neuvotteli omat sopimuksensa salassa

EU lähti rahoittamaan rokotetutkimuksia varmistaakseen sen, etteivät jäsenmaat olisi eriarvoisessa asemassa toimivien rokotteiden saatavuudessa. Toisin on käynyt.

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina, että italialaiset ihmettelivät EU:n sisäisen rokotejakelun vinoumaa: Saksa sai alkuun 150 000 rokotetta. Muille jäsenmaille rokotteita heltisi huomattavasti vähemmän. Suomeenkaan rokotteita ei ole saatu odotettua määrää.

Saksan terveysministeriö painotti, ettei heidän rinnakkaistilauksillaan taklata muita jäsenmaita jonon hännille.

– Yksikään toinen EU-jäsenmaa ei saa rokotteita myöhemmin esimerkiksi BioNTechiltä siitä syystä, että Saksa on tilannut rokotteita täydentävästi, terveysministeriön tiedottaja Hanno Kautz selitti.

Rokotejakelun vinouma nostattaa palaneen käryä. Saksa on tehnyt rokotevalmistajien kanssa sopimuksia salassa jo loppukesästä lähtien. Maa olisi voinut kertoa avoimesti tilaavansa varmuuden vuoksi lisää rokotteita EU:n rokotetoimitusten jälkeen – jos se olisi ollut Saksan aikomus.

“Solidaarisuuden majakka”

Politico kirjoittaa Von der Leyenin julistaneen kesäkuusta asti EU:n rokoteohjelman toimivan solidaarisuuden majakkana. Tuntuisi siltä, että ollakseen tehtäviensä tasalla hän ei voi katsoa Saksan toimintaa läpi sormiensa.

Eurokriisissä solidaarisuus tarkoitti sitä, että muun muassa Suomi valjastettiin suojaamaan noin 20-25 miljoonan euron tappioriskinsä kreikkalaispankeista lapioimalla ensitöikseen noin 1 000 miljoonaa euroa Keski-Euroopan jättipankkien tappiosuojaksi.

Raha on toki tärkeää, mutta nyt solidaarisuuden nimissä leikitään terveydellä ja ihmishengillä.

EU:ssa ja Suomen hallituksessa toistetaan viestiä: Euroopan unioni on arvoyhteisö. Jos tämän arvoyhteisön johtoajatus on isomman oikeudella, niin se loogisesti selittäisi unionin arvomaailman.

Euroopan unionissa kannattaa olla suuri jäsenmaa. Muilta viedään rahat ja heidät tuupataan jonon hännille kerjäämään murusia.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää