PS ARKISTO
Eurovaaliehdokas Virén maakuntamallin verotuksesta: Halu lahjoa kansalaisia heidän omilla rahoillaan ohittaa terveen taloudenpidon periaatteen
Taloustieteen professori ja eurovaaliehdokas Matti Virén arvelee hallitustunnusteluissa sovitun maakuntamallin tarkoittavan myös maakuntien verotusoikeutta. Hän ihmettelee mallin hyväksymistä, koska sitä kannattaa ainoastaan eduskuntavaaleissa alle 14 prosenttia äänistä saalistanut keskusta.
Eurovaaliehdokas Matti Virén arvelee maakuntamallin tulleen upotetuksi, mikäli aiheesta olisi laadittu kansanäänestys. Kansanäänestyksissä olisi kaatuneet myös pakkoruotsi ja muut “poliittisen suhmuroinnin” tuotokset.
Hän ei ihmettele kansan laiskaa äänestysintoa, kun vaaleissa käytetty ääni voikin tarkoittaa täysin päinvastaisen politiikan vastaanottoa.
Sikariporrasta sairaanhoitajien sijaan
Uusi väliportainen hallintorakenne merkitsee Virénin mukaan myös byrokratiakoneiston kasvua. Hän kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan, että yleensä tällaiset viritelmät johtavat mahdollisimman kankeaan ja kalliiseen lopputulokseen.
Hän arvelee rahaa palavan hallinto-, rahoitus- ja henkilöstöjohtajien palkkoihin niin paljon, ettei maakunnan palkkalistoille mahdu riittävästi lääkäreitä ja sairaanhoitajia.
Hän tosin myöntää, ettei byrokratian suuruutta voi vielä tietää varmuudella.
Maakuntien verotusoikeus voi poistaa rajoitteet
Valtion sote-budjettirajoituksille voi heittää hyvästit siinä kohtaa, jos maakunnat saavat oman verotusoikeutensa.
– Mikä turvaa kansalaiset siltä, ettei maakuntaverot nousevat pilviin? Virén kysyy.
Politiikoilla voi olla halu säästää rahaa, mutta Virén ei laskisi sen varaan.
– Mutta niin kuin olemme huomanneet Säätytalon neuvotteluista, halu lahjoa kansalaisia heidän omilla rahoillaan voittaa useimmiten terveen taloudenpidon periaatteet, Virén napauttaa.
EU-tason veroille täystyrmäys
Virén huomauttaa, että EU-tason verotusta puuhataan täyttä häkää. Hän viittaa Alma Median vaalikoneen kohtaan, jossa EU:n verotusoikeutta puolsi eniten vihreät, vasemmistoliitto ja sdp tässä järjestyksessä.
Perussuomalaisilla meppiehdokkailla oli EU-verotusoikeuteen yhteneväinen linja: kaikki perussuomalaisten ehdokkaat tyrmäsivät EU:n verotusoikeuden mahdollisimman jyrkästi.
Virén kirjoittaa vihreiden olevan suopeampia myös Suomen EU-maksuosuuksien kasvattamiseen, jos sillä tasoitetaan EU-maiden kilpailukykyeroja. Hän muistuttaa arvioista Kreikan kilpailukykyvajeen olleen jopa 40 prosenttia.
– Se tietää pelottavan suurta tasaustarvetta, Virén huomauttaa.
EU-tason verotuksessa tuskin kuunnellaan kovin paljoa suomalaisten näkemystä verotason suuruudesta.
EU:ssa on halua padota myös EU-maiden verokilpailua, mikä tarkoittaa alemman verotusasteen käyttöä esimerkiksi yritysten houkutteluun. Kaksiteräisen miekan tavoin se tarkoittaa myös samalla sitä, ettei harmonisoidulla EU-verolla ole automaattista kattorajoitusta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Antikainen hallituskuvioista: Suomalaiset, pitäkää kukkaroistanne kiinni
Halla-aho ennakoi erittäin yrittäjä- ja teollisuusvihamielistä hallitusta – luvassa veronkorotuksia, haittamaahanmuuttoa ja Suomen rapauttamista ilmastoposeeraamisella
Perussuomalaiset hallitusneuvotteluista: Valtion omaisuuden jatkuva myyminen on hyvin vastuutonta politiikkaa – “Eikö Caruna-kauppa opettanut vihervasemmistolle mitään?”
Taloustieteen professori ihmettelee autonverotusvimmaa – Miten harvaan asutussa maassa kulkuvälineet voisivat olla ylellisyyttä?
Taloustieteen professori, eurovaaliehdokas Virén huolissaan korkeasta kokonaisveroasteesta
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.