

KUVAKAAPPAUS/YLE
Eurovaaliehdokas Vilhelm Junnila EU:n ilmastopolitiikasta: ”Meidän on huolehdittava logistisesta kilpailukyvystämme”
Päästökauppa ohjaa teollisuutta kohti hiilineutraalia huomista, mutta tarvitaanko sen päälle vielä vihreiden ajamaa lisäsääntelyä? Euroopan ilmastopolitiikan suunnasta väittelivät maanantain A-studiossa osin kovaäänisestikin perussuomalaisten kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Vilhelm Junnila sekä vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö, joka on uudelleen ehdolla EU-parlamenttiin.
– Kysymyshän on siitä, että esimerkiksi päästökaupalla on hyvin vahva ohjaava vaikutus, painotti Vilhelm Junnila keskustelun aluksi.
– Ei ole mitään perustetta tehdä tämän päälle lisäsääntelyä, Junnila linjasi perussuomalaista politiikkaa.
Ville Niinistö perusteli vihreiden sääntelymyönteisyyttä sillä, että teollisuus haluaa vihreää siirtymää ja päästöille hintaa, koska edelläkävijäteollisuudelle on edullista, että ”sääntely kannustaa vähäpäästöisyyteen”.
Päästökauppa ohjaa teollisuutta
Junnilan mukaan päästökauppa itsessään ohjaa hyvin vahvasti sitä, miten teollisuuden haarat ja tuotantomallit toimivat.
– Ongelmamme on nimenomaan tämän päälle tehtävä sääntely, jolla määritetään vaikkapa kattoraja, kuinka paljon energiaa saa käyttää tai tehdään intensiivisyyteen liittyviä toimia.
Junnila otti esimerkiksi pienydinvoimalat ja hänen mukaansa niillä ei ole samoja pelisääntöjä kuin muilla päästöttömillä malleilla. Poliitikot ovat luoneet ylimääräistä sääntelyä, joka ”heikentää tällaisten mahdollisuuksien käyttöönottoa”.
Tavoitteet ja keinot sekaisin
– Pienydinvoima ei saa minkäännäköistä merkityksellistä tukea, eikä samoja sääntöjä kuin vaikkapa tuulivoima tässä yhteydessä, Junnila jatkoi.
Niinistö sai keskustelun tuoksinassa yhä enemmän tuulta purjeisiinsa ja väitti Junnilan puhuvan ”mielikuvitusenergiasta” sekä ”identiteettipolitiikasta”. Niinistön mukaan EU ei estä investointeja pienydinvoimaloihin.
Junnila totesi Niinistöllä ”tavoitteiden ja keinojen menevän sekaisin”.
Logistisesta kilpailukyvystä huolehdittava
EU on hyväksynyt Ylen juontaja mukaan tieliikenteen päästökaupan alkamisen viiden vuoden sisällä. Junnilalta tiedusteltiin, ajaako perussuomalaiset ylipäänsä muualle tiukempia normeja kuin suomalaiseen liikenteeseen.
– Meriliikenteen päästökaupan alkaessa sillä on meille aika suuriakin vaikutuksia. Kaikkihan tietävät, että Suomi on logistisesti kuin saari. Olemme aika erilaisessa asemassa kuin vaikkapa Saksa tässä suhteessa, Junnila muistutti ja huomautti samalla ammattidieselin käyttöönotosta.
– Kyllähän meidän on huolehdittava logistisesta kilpailukyvystämme.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tieliikenteen päästökauppa logistinen kilpailukyky lisäsääntely EU:n ilmastopolitiikka EU-vaalit 2024 energiaintensiivisyys Hiilineutraalisuus pienydinvoima vihreä siirtymä Päästökauppa Vilhelm Junnila Ville Niinistö vihreät perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Politico-lehti: Kamppailu “tiedostavaa kapitalismia” vastaan on alkamassa EU:ssa

Koskenkylä: Vihreästä siirtymästä tuskin tulee Suomelle kultakaivosta

Demarit uskoo, että vihreä siirtymä toisi mukanaan talouskasvua – Purra pyysi saada näyttöjä: ”Vihreällä etuliitteellä veronmaksajan raha on aina halpaa”

Purra: Suomen on korkea aika karistaa EU-mallioppilaan rippeet pois

Ranska peruuttaa tuulivoimalupia – asukkaita ei ole kuultu lain edellyttämällä tavalla

Valtiovarainministeri Purra: Tarvitsemme yksityisiä investointeja tukevan kilpailullisen toimintaympäristön – ”EU:n pitää olla yrityksille houkutteleva investointikohde”

Ruohonen-Lerner valaisee todellisuutta meppien aktiivisuusvertailun takana – varapuhemies Hautalalle kertynyt “touhupisteitä” vähäisellä vaivalla

Eurovaaliehdokas Arto Luukkanen: ”Nyt rahaa pitää saada Brysselistä Suomeen”

Eurovaaliehdokas Joonas Kiviranta: ”Byrokraattinen asenne ja ylisääntely näivettävät Eurooppaa”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää