

LEHTIKUVA
Eurovaaliehdokas Simo Grönroos: Euroopan elinvoima kumpuaa itsenäisten valtioiden kilpailusta ja hajautetusta vallasta
Sitra julkaisi muutamia vuosia sitten Aasian taloutta hyvin tuntevan Teppo Turkin kirjoittaman analyysin (2015), jossa hän tuumi syitä Kiinan taloudelliseen nousuun. Yhtenä merkittävä selityksenä analyysissä nostettiin esiin se, miten Kiina oli löysännyt keskusjohtoisuutta siirtämällä valtaa Pekingistä maakunnille ja paikalliselle tasolle, mikä oli edistänyt talouden dynaamisuutta, kirjoittaa perussuomalaisten eurovaaliehdokas Simo Grönroos.
– Kiinan vuosisatoja kestänyttä taantumista Turkki taas selitti 1600-luvulla kiristyneellä keskusjohtoisuudella ja ylisääntelyllä, jossa ”Maan elinolot standardisoitiin ja reguloitiin. Mm. ihmisten käyttämä vaatetus, värit ja muodot säädettiin, talojen rakenteiden, ovien ja ikkunoiden koot ja muodot standardoitiin, sallittu taide, musiikki ja kuvataide määriteltiin.”
– Kuulostaako tutulta? Simo Grönroos kysyy.
EU päättää liian monista asioista
Kuntaliitto julkaisi hiljattain selvityksen, jonka mukaan 45 % kunnissa käsiteltävistä asioista juontaa juurensa suoraan tai välillisesti EU:ssa tehtyihin päätöksiin. Tämä luku alleviivaa hyvin EU:n kantavaa ongelmaa.
– Euroopan dynaamisuus on perustunut historiassa siihen, että maanosa on ollut lukuisten kilpailevien valtioiden pelikenttä, jossa kilpailu on sparrannut valtioita kehittämään hallintojaan, kopioimaan toimivat järjestelmät ja hylkäämään huonoksi todetut talousmallit.
– Vallan keskittäminen Brysseliin näivettää Euroopan samalla tavalla kuin se näivetti keisarillisen Kiinan. Euroopan idea on vallan hajauttaminen ja kilpailu – ei keskusjohtoisuus ja suunnitelmatalous, Grönroos muistuttaa.
Kirjoitus on julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 5.6.2024
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eurovaaliehdokas Simo Grönroos: Turvapaikanhakijoiden taakanjako heitettävä romukoppaan – ”Ruanda-malli käyttöön EU-maissa”

Vaaleissa on kysymys EU:n suunnasta – osa suomalaismepeistä kannatti huomattavaa kansallisen päätösvallan luovuttamista EU:lle

SDP kylvää pelkoa, koska pelkää keskustaoikeiston yhteistyötä ja asemansa menettämistä – Purra höykytti sosialisteja, jotka eivät ymmärrä, että eurooppalaiset ovat saaneet kerta kaikkiaan tarpeekseen

Kolumni: Euroopan parlamentissa tarvitaan vallan uusjako
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää