

MATTI MATIKAINEN
Eurovaaliehdokas Nieminen: ”Kansalliset sisärajat saatava omaan hallintaan”
Suomessa on monenlaisia sisäisiä turvallisuusuhkia. Haitallisen maahanmuuton lisäksi yleinen turvattomuudentunne, työttömyys, ihmisten sosiaaliset ja moninaiset elämänhallintaongelmat sekä yhteiskunnan eriarvoistumiskehitys aiheuttavat epäoikeudenmukaisuuden kokemusta ja vahingoittavat kansallista eheyttä, huomauttaa perussuomalaisten eurovaaliehdokas Mira Nieminen.
Ongelmia ei paranna se, että Suomessa myös turvallisuuden resurssit ovat heikoissa kantimissa. Poliisin, hätäkeskusten, ensihoidon sekä rajan puutteelliset ja alueellisesti epätasa-arvoisesti jakautuvat resurssit tekevät yhä monimutkaisempiin turvallisuusuhkiin vastaamisen haasteelliseksi.
– Ajan haasteita luovat kyber- ja hyberturvallisuusuhat, terrorismi sekä lähiö- ja jengiytymisongelmat, joihin pitäisi pystyä vastaamaan ohenevilla resursseilla jatkossakin, sanoo eurovaaliehdokas, rikoskomisario Mira Nieminen.
Papereiden tarkistaminen ei ole matkustamisen este
EU:n tasolla on viimeisten vuosien aikana vähennetty esimerkiksi turvallisuuteen ohjattuja tukia. Suomenkin pitää olla EU:n nettomaksajana valppaana sen suhteen, että unionin budjetista kohdennetaan tukia myös kasvavalle turvallisuussektorille.
Turvapaikanhakijoihin ja maahanmuuttajiin kohdistuvilla yhteisillä päätöksillä on Niemisen mielestä pyrittävä auttamaan ihmisiä näiden lähtömaissa. Myös rajaturvallisuutta on parannettava sekä huolehdittava EU:n ulkorajojen tehokkaammasta valvonnasta.
– Monenlaisen kansainvälisen ja liikkuvan rikollisuuden ehkäisemiseksi olisi parannettava lisäksi sisäturvarajoja ja pidettävä kansalliset sisärajat paremmin omassa ohjauksessa. Tätä mieltä olen ollut jo kauan ennen taannoista maahanmuuttokriisiäkin. En oikein näe, että liikkuminen vähenisi, vaikka paperit tarkastetaan rajoilla vähän paremmin.
– Tällä hetkellä EU:n sisällä pääsee liikkumaan helposti ilman asiakirjatarkistusta, ja tämä luo mahdollisuuksien pohjan monenlaiselle rikolliselle toiminnalle, Nieminen huomauttaa.
Kehitysapu nykyisellään vanhentunut järjestelmä
Perussuomalaisten agendalla on pitkään ollut myös kehitysapuun kohdistuvat leikkaukset. Siitä puolue on saanut välillä kritiikkiäkin, että miten ihmisiä voidaan auttaa lähtömaissaan, jos kehitysavustakin leikataan.
Apua kehittyville maille voidaan antaa, mutta paljon parantamisen varaa on siinä, miten taloudelliset resurssit kohdennetaan ja etenkin, kuinka niiden käyttöä ja vaikuttavuutta valvotaan.
– Kehitysapu nykymuodossaan on vanhentunut apujärjestelmä ja taloudelliset resurssit ohjautuvat jopa vääriin kohteisiin kuten korruptoituneille hallituksille, jolloin sillä ei edistetä kehitysmaiden ja niiden kansalaisten hyvinvointia, Nieminen pohtii.
Kansainvälinen rikollisuus hallintaan
EU:n rajojen tilkitseminen edellyttää ensisijaisesti niiden valtioiden tukemista, jotka valvovat ulkorajoja. Nyt on kehitetty EU:n yhteistä valvontaa Välimerelle raja- ja merivartioston voimin, joka vaatii yhteisiä talous- ja henkilöresursseja.
Se jää vielä nähtäväksi, miten resurssit rajavalvontaan kanavoidaan, mutta taloudellinen yhteistyö ja ulkorajoja valvovien EU-maiden tukeminen rajavalvonnan tehtävissä on tärkeää maahanmuuttokriisien ja järjestäytyneen rikollisuuden ehkäisemiseksi.
– Kansainvälinen rikollisuus kuten ihmiskauppa, salakuljetus, laittoman maahanmuuton järjestäminen ja muu rajat ylittävä rikollisuus on saatava valvottua entistä paremmin. Koulutusta ja toimintojen kehittämistä näiden asioiden torjunnassa on jatkettava, sanoo Nieminen.
Turvapaikanhakijoiden motiivit selvitettävä
Kaikki ennusmerkit viittaavat siihen, ettei yhteiskunnallinen turvallisuustilanne sen enempää Suomessa kuin muuallakaan maailmalla ole suinkaan parantunut.
Terrori-iskuihin ja muihin levottomuuksiin on Suomessa ja Euroopassa varauduttu betoniesteillä, panssariautoilla ja aseellisella voimalla lentokentillä ja muissa yleisökohteissa, joka näkyy katukuvassa yhä näkyvämmin.
– Meillekin tulee pakolaisia ja turvapaikanhakijoita hyvin erilaisilla taustoilla ja maakohtaisista tilanteista sekä useilla motiiveilla. On mietittävä, tuleeko osa heistä vain vetovoimatekijöiden houkuttamina tai onko joukossa myös heitä, jotka tulevat tänne tarkoituksella horjuttamaan yhteiskuntarauhaa ja tekemään rikoksia.
– Nyt unionin jäsenmaat Euroopassa ovat alkaneet tehdä yhä enemmän yksilöllisempiä toimenpiteitä vastatakseen näihin kysymyksiin kansallisesti, milloin tulijat ovat oikeasti hädässä ja avun tarpeessa ja milloin heillä on toisenlaiset motiivit. Niin kauan kuin meillä Suomessa on sosiaaliturvaan liittyviä houkuttavuustekijöitä, uskon tulijoita riittävän, Nieminen sanoo.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
- terroriuhka rajatarkastukset vapaa liikkuvuus haittamaahanmuutto Mira Nieminen Turvapaikanhakijat Turvallisuus perussuomalaiset Poliisi Eurovaalit Rikollisuus kehitysapu EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Meri: Haetaan Suomi ja Suomen itsemääräämisoikeus takaisin myös EU-tasolla

Perussuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtaja: Suomi on palautettava järjen tielle

Antti Rinteeltä käsittämätön möläytys Ylen vaalitentissä: Laittaisi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet nuoret miehet kielikoulutukseen ja töihin

Halla-aholta kysyttiin, miten hän estäisi turvapaikanhakijoiden pääsyn Suomeen turvallisesta maasta: ”Siihen on olemassa sellainen muinaisina aikoina keksitty keino kuin rajavalvonta”

Suomalaisten ja muiden eurooppalaisten huolet samansuuntaisia: Huolina on maahanmuutto, terrorismi ja taloustilanne

Eurovaaliehdokas Reijonen: ”Suomen pidettävä parempaa huolta omista kansallisista eduistaan”

Eurovaaliehdokas Kinnunen: Rajakontrolli on palautettava

Sipiläkin joutui myöntämään, että Halla-aho on ollut oikeassa: ”Turvapaikanhakijoiden taakanjako EU:ssa ei vain toimi”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää