Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Lauri Laitinen pitää Euroopan unionin suurimpana ongelmana liittovaltiokehitystä.

– Kansallista päätäntävaltaa ollaan viemässä suomalaisilta meille tärkeissä kysymyksissä koskien etenkin maa- ja metsätalouspolitiikkaa sekä ulkopolitiikkaa. Vallan keskittämisen sijaan sitä pitäisi mieluummin palauttaa jäsenmaille, joiden olosuhteet poikkeavat valtavasti toisistaan, Lauri Laitinen vaatii.

Laitinen on perussuomalaisten ehdokas kesän EU-vaaleissa. Hänen mukaansa EU ei kohtele Suomea ja suomalaisia oikeudenmukaisesti suhteessa muihin jäsenmaihin.

– Meiltä vaaditaan entistä suurempia satsauksia samalla kun taloutemme sakkaa, emmekä juuri saa mitään takaisin vastineena. Tähän on saatava muutos, Laitinen sanoo.

Suomi on pieni maa EU:ssa, mutta Laitisen mielestä Suomen on ajettava rohkeasti omia intressejään EU-tasolla.

– Suomi ei menetä mitään “luottamuspääomaa” tai saa “mainehaittaa” ajamalla omaa etuaan EU-tason neuvotteluissa muiden maiden tapaan.

– Määräenemmistöpäätöksissä Suomen vastustus ei kuitenkaan riitä, vaan Suomen on liittouduttava samanmielisten kansalliskonservatiivisten hallitusten, kuten Ruotsin, Italian ja Hollannin, kanssa päättävissä pöydissä, Laitinen katsoo.

Ei uusia velkavälineitä

Laitinen ei halua EU:lle uutta yhteisvelkaa tai tukipakettia.

– Talouspolitiikassa on ehdottomasti vastustettava uutta yhteisvelkaa, uusia rahastoja tai muita rahoitusvälineitä, joilla pyritään EU-tasolla sosialisoimaan suomalaisten verorahat, Laitinen painottaa.

Hänestä EU-budjettiin voidaan rakentaa taloudellinen puskuri kriisien varalle, mutta sen perustaminen ei vaadi budjetin paisuttamista entisestään.

– Ukrainankin 50 miljardin paketti saatiin nykyisen budjetin sisältä, Laitinen muistuttaa.

Lisäksi hän luopuisi yhteisvaluutta eurosta, jota tekohengitetään ideologista syistä EU-integraation edistämiseksi.

Laiton ihmisvirta pysäytettävä

Laitisen mukaan Eurooppaan tulemisesta pitää tehdä mahdollisimman kannattamatonta laittomille siirtolaisille.

– Tämä tarkoittaa linjausta, ettei yhtäkään laittomasti EU:hun pyrkivää päästetä sisään. Se tarkoittaa myös Välimeren ihmissalakuljettajien veneiden käännyttämistä, Laitinen kertoo.

EU-tason maahanmuuttopolitiikka on Laitisen mielestä oikeansuuntaista, jos se helpottaa kielteisten turvapaikkapäätösten myöntämistä ja karkotusprosessia. Muilta osin Laitinen pitää maahanmuuttopolitiikkaa hyvin nurinkurisena.

– Taakanjaolla pyritään rankaisemaan “solidaarisuuden” nimissä niitä jäsenmaita, joiden rajavalvonta on toiminut ja joiden rajojen yli ei ole päässyt laittomia elintasosiirtolaisia. Eihän tämän näin pitäisi mennä, vaan tänne ei pitäisi ottaa yhtäkään tänne laittomasti pyrkivää sisään.

– Tämän lisäksi EU-tasolla on suojeltava suomalaista ja sitä myötä eurooppalaista työtä halpatyövoiman uhalta, joka nostaa pintaansa aina kun joku avaa suunsa työperäisestä maahanmuutosta, Laitinen sanoo.

Rajaseudun tuntemusta

Laitinen on asunut koko elämänsä Lappeenrannassa itärajan läheisyydessä. 20-vuotias mies on koulutustaustaltaan ensihoitajaopiskelija.

– Minulla on vahva paikallistuntemus Kaakkois- ja Itä-Suomen rajaseudun tilanteesta. Pystyn tarjoamaan näkemystäni alueen rajaturvallisuuden ja elinkeinojen parantamiseksi, Laitinen kertoo.

Hän haluaa, että EU tukee jäsenmaiden sisäistä turvallisuutta aitaamalla ulkorajat fyysisesti ja tukee rajavalvontaa.

Puolustusyhteistyön osalta Laitinen haluaa EU:n keskittyvän puolustusteollisuuden herättämiseen, jotta aseita saataisiin niin kansallisille armeijoille kuin tueksi Ukrainalle sodassa Venäjää vastaan.

Brysseliin pyrkivän Laitisen mielestä suomalaisen mepin tärkein tehtävä on ajaa Suomen ja suomalaisten etua kaikissa asioissa.

– Valitettavasti meillä istuu tälläkin hetkellä europarlamentaarikkoja, joiden mielestä oma kansa ensin on väärin. Kun kukaan ei puhu suomalaisten puolesta, niin muut maat meppeineen kyllä käyttävät päättäjiemme sinisilmäisyyttä hyväksi päätöksenteossa, Laitinen tuumii.

Mika Rinne