

LEHTIKUVA
Eurostat: Ruotsin työttömyys nousussa – työttömyysaste huonompi kuin Suomessa
Avoimia rajoja kannattavat poliitikot ja tutkijat ovat aina jaksaneet muistuttaa siitä, että avoimesta maahanmuuttopolitiikasta huolimatta Ruotsin talous on vahva ja työttömyysluvut ovat alhaisemmat kuin Suomessa. Eurostatin uusimpien tilastojen mukaan tähän on tullut muutos: Ruotsissa työttömyys on nousussa ja työttömyysaste on suurempi kuin Suomessa.
EU:n alaisen Eurostat-tilastotoimiston tuoreimpien tilastojen mukaan EU-maiden keskimääräinen työttömyysaste oli elokuussa 6,2 prosenttia, eli kaikkein alhaisimmillaan vuodesta 2000. Eurovaluuttaan kuuluvien maiden työttömyysaste oli selvästi korkeampi: 7,4 prosenttia.
Kaikkein alhaisimmat työttömyysasteet olivat Tsekin tasavallassa (2,0 %) ja Saksassa (3,1 %).
Ruotsi EU:n pohjasijoilla työttömyydessä
Ruotsalainen Expressen-lehti huomauttaa pääkirjoituksessaan, että Ruotsi on yksi niistä kolmesta EU-maasta, joissa työttömyys on kasvanut edelliseen vuoteen verrattuna (6,3:sta 7,1 prosenttiin). Vieläkin huolestuttavampana Expressen pitää sitä, että Ruotsi on sijalla 24 kaikkiaan 28:n EU-maan joukossa. Toki Ruotsi on vielä kaukana Espanjan (13,8 %) ja Kreikan (17 %) surkeista työttömyysluvuista.
Suomen työttömyysaste (6,8 %) on elokuun tilastossa alhaisempi kuin Ruotsin, vaikka Suomi kuuluu eurovaluuttaan.
Punavihreillä ei ratkaisua maahanmuuton ongelmiin
Pääministeri Stefan Löfvenin hallitus asetti tavoitteekseen, että Ruotsin työttömyys olisi EU:n alhaisin vuonna 2020. Expressen pitää tilastojen osoittamaa työttömyyden nousua valtavana mahalaskuna Löfvenin haaveille. Lehti toteaa, että Ruotsiin kohdistunut poikkeuksellisen suuri maahanmuutto on vaikuttanut ratkaisevasti työttömyyden kehitykseen.
Mutta samalla Expressenin pääkirjoitustoimittaja korostaa, että suuri maahanmuutto on ollut täysin tietoisen politiikan tulos. Punavihreä hallitus on jatkuvasti vakuuttanut, että heiltä löytyvät ratkaisut turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen aiheuttamiin haasteisiin. Mutta ratkaisuja ei löytynytkään.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho otti äskettäin esille Ruotsin maahanmuuttopolitiikan varoittavana esimerkkinä, jota Suomen ei pidä seurata. Ruotsissa on jo pitkään pyritty hämärtämään humanitaarisen ja työperäisen oleskeluluvan välistä rajaa. Tällaisen menettelyn seuraukset julkiselle taloudelle ovat tietenkin tuhoisat.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra torjuu valtiovarainministeri Lintilän esityksen: ”Kestävyysvajetta tai muitakaan julkisen talouden haasteita ei voi korjata työperäisellä maahanmuutolla”

Koskenkylä: Hallituksen työllisyystoimet heikkoja, kommunikointi ristiriitaista – väittää leikkaavansa yritystukia, mutta lisää palkkatukea, joka on yritystukea

Suomalaisten ja muiden eurooppalaisten huolet samansuuntaisia: Huolina on maahanmuutto, terrorismi ja taloustilanne

Halla-aho varoittaa Ruotsin mallin seurauksista: “Arvatkaa, kuka ei voita?”

Perussuomalaiset: Työllisyysaste ei nouse, jos yhtä työssäkäyvää maahanmuuttajaa kohden maahan otetaan kaksi työtöntä maahanmuuttajaa

Vauhti senkun kiihtyy – joka viides Ruotsissa asuva syntynyt ulkomailla
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.