Euroryhmän kokouksesta tuli pannukakku
Euromaiden valtiovarainministereistä koottu euroryhmä ei juuri edennyt Kreikan lainaohjelman selvittämisessä. Kreikan tilanteesta keskusteltiin vain vähäm reilun tunnin ajan. Kreikka ei esittänyt yksityiskohtaisempia toimenpiteitä tai laskelmia, joita euroryhmä tarvitsee voidakseen arvioida Kreikan tukiohjelman jatkosta.
Kreikkalaislehti Kathimerini kertoo, että valtiovarainministereiden välit ovat tulehtuneet. Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakisia on alettu nimittää “ajanhukkaajaksi”, “uhkapeluriksi” ja “amatööriksi”.
Tutut lausahdukset
Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Djisselbloem ja talouskomissaari Pierre Moscovici kertoivat, että Kreikan aika on käymässä vähiin. Tämän tutuksi tulleen sanoman ohella molemmat hoputtivat Kreikkaa laatimaan tarkemmat ja yksityiskohtaisemmat laskelmat maan taloustilanteen kehittymisestä.
Tuskastuminen paikallaan junnaavista neuvotteluista alkaa nousta pintaan. Slovenian valtiovarainministeri kävi ehdottamaan jo muun euroalueen varautumista Kreikan maksuhäiriöön. Kreikan kassavarojen riittävyydestä ei tosin ole tarkkaa tietoa. Arviot rahavarojen riittävyydestä vaihtelevat toukokuun puolivälistä kesäkuun loppuun.
Varoufakis tiedusteli jälleen kerran mahdollisuutta saada pilkottua toisen tukipaketin viimeinen maksuerä pienempiin osasiin. Ajatus torjuttiin kuitenkin nopeasti. Kreikan kolmannestakaan tukipaketista ei keskusteltu. Djisselbloemin mukaan ennen kolmatta pakettia pitäisi suorittaa loppuun meneillään oleva toinen ohjelma.
EKP varautumassa Kreikan euroeroonkin
Uutistoimisto Reutersin mukaan Euroopan keskuspankki on varautumassa Kreikan maksuhäiriöön ja rinnakkaisvaluuttaan. Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras on ilmoittanut, että jos Kreikan varat riittävät vain joko virkamiesten palkkoihin tai lainanlyhennyksiin, tulevat palkat etusijalle.
Rinnakkaisvaluutta tarkoittaisi maan hallituksen laskevan virkamiehille velkatositteita. Tositteiden omistajille luvattaisiin maksaa euroina valtion tulevista verotuloista.
Rinnakkaisvaluuttaa on Kreikalle ehdotettu aiemminkin. Rinnakkaisvaluutta jakaa kuitenkin mielipiteitä. Yksi ongelma on, että rinnakkaista valuuttaa saisivat ainoastaan julkisen puolen työntekijät. On epävarmaa, hyväksyivätkö esimerkiksi kaupat tällaista valuuttaa maksuvälineeksi.
Toinen ongelma on, että rinnakkaisvaluuttaa saavat voisivat joutua elämään mahdollisilla säästöillään, mikä tietäisi talletuspaon lisääntymistä. Pankit eivät voisi kuitenkaan käyttää rinnakkaisvaluuttaa maan rajojen ulkopuolella. Kreikkalaispankit eivät siten voisi tallettaa hallituksen velkatositteita esimerkiksi EKP:lle tai käyttää niitä vakuutena EKP:lle saadakseen tilalle euroja.
Tämän vuoksi rinnakkaisvaluutta olisi hyvin lähellä tilannetta, jossa Kreikka on teknisesti jo eronnut yhteisvaluutasta.
Perussuomalaisten linjalle kannattajia
Perussuomalaisten linja eurokriisin alkumetreillä oli, että Kreikan toivottomat velat tulee järjestää uudelleen. Viisi vuotta myöhemmin linjaa aletaan myöntää oikeaksi. Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n Euroopan osaston ex-varajohtaja Ashoka Mody kirjoittaa uutistoimisto Bloombergin näkökulma-artikkelissa, miten IMF:n tulisi myöntää virheensä siitä, ettei Kreikan velkoja saneerattu heti alussa.
Modyn näkemys kumpuaa aitiopaikalta eurokriisin puhjettua. Mody kirjoittaa, että monet tahot katsoivat parhaimmaksi ratkaisuksi huhtikuussa 2010 Kreikan velkasaneerauksen. Tuolloin yksityiset pankit olisivat kantaneet luottotappioriskit.
Velkasaneerausta ei kuitenkaan tehty, koska tappioita ei haluttu sälyttää ranskalaisille ja saksalaisille pankeille. Mody toteaa, että europäättäjät vain siirsivät ongelmaa eteenpäin ja yksityisiltä pankeilta euromaiden veronmaksajille.
Mody kirjoittaa, että nykyisin lähes jokainen ymmärtää tuolloisen tukipakettiratkaisun olleen suuri virhe.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää