
LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Europol yrittää kaivaa konnat jäsenmaiden oikeuslaitosten sisältä – lahjonta ja mafian lonkerot tutkaimessa
EU-maiden poliisiorganisaatioiden yhteinen Europol etsii pian rikollisia myös jäsenmaiden poliisiorganisaatioiden ja oikeuslaitosten sisältä. Uuden erikoisosaston tarkoituksena on jakaa tietoja trendeistä ja riskeistä, nyt salattuja kanavia pitkin. Lahjottuihin virkamiehiin kun ei voi luottaa.
Etelä-Euroopassa mafian lonkerot ylettyvät lähes kaikkialle ja jonkin sorttinen korruptio valtionhallinnon sisällä lienee tuttua kaikissa Euroopan maissa. Sisäisten tarkastajien turvalliset tiedonjakokanavat ovat tähän asti olleet kortilla ja jäsenmaiden tiedonvaihto onkin tyssännyt siihen.
Virkamiesten luotettavuus puntariin
– Monta kertaa on käynyt ilmi, että järjestäytynyt rikollisuus lahjoo virkamiehiä ja näiden vaitiolovelvollisuus on saman tien mennyttä, kuvailee Ruotsin poliisin sisäisen tarkastuksen tiedusteluyksikön päällikkö Stefan Andersson.
Uuden ”ohranan” avulla sisäiset tarkastajat eri maissa voivat pitää toisensa ajan tasalla riskeistä, trendeistä ja keinoista, jotka ovat avuksi, kun tutkitaan virkamiesten tekemiä rikoksia. Samaan syssyyn verkoston jäsenet voivat keskenään rakentaa mahdollisimman tehokkaan organisaatiomallin.
Ruotsi taas kaapin päällä
Ruotsi on jälleen unionin kaapin päällä järjestämisvastuussa ja kutsuu jäsenmaiden poliisit yhteisen pöydän ääreen. Hanke on osallisten mukaan herättänyt suurta kiinnostusta ja siltä on syytä odottaa tuloksia. Varsinkin nyt, kun EU:n satojen miljardien korona-avustukset ovat tulossa jakoon.
– Laatua nostamalla ja riippumattomuutta vahvistamalla havaitsemme rikokset ja saatamme rikolliset vastuuseen, vakuuttaa Ruotsin poliisin sisäisen tarkastuksen päällikkö Ebba Sverne Arvill.
Poliisin sisäisen tarkastajan työ on jo nyt luottamuksellista ja ilmeisen riskialtista Suomessakin. Esimerkiksi tutkijoiden henkilötiedot saatikka käytännön toimet on pääosin siivottu pois julkisuudesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- virkamiesten luotettavuus Ruotsin poliisi sisäinen tarkastus oikeusviranomaiset Korona-avustukset pandemia epidemia Mafia järjestäytynyt rikollisuus lahjonta Euroopan unioni virkamiehet Europol EU korruptio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


No nyt on mistä valita: Rikollisella 15 eri henkilöllisyyttä!

Europol: Seuraavaksi tulevat koronapakolaiset – ei taudin vaan talouden takia

EU:n tukimiljardit jättipotti Etelä-Euroopan järjestäytyneelle rikollisuudelle – mafialla edessään kissanpäivät

Tutkimus: Klaanirikollisuus on saksalaisten suurin pelko
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää