

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Europarlamentti selvitti kansalaisille tärkeitä asioita: Suomalaiset haluavat rikolliset kuriin – muualla Euroopassa vallitsee ilmastoahdistus
Ilmastomuutoksen vastaiset toimet ovat tärkeitä. Myös taistelu köyhyyttä ja syrjäytymistä vastaan on kannatettavaa. Näin ajattelee enemmistö EU:n kansalaisista. Suomalaiset pistävät asiat toiseen järjestykseen, kertoo Euroopan parlamentin selvitys.
Suomalaisten mielestä EU:n tärkein tehtävä on kamppailla järjestäytynyttä rikollisuutta ja terrorismia vastaan. Suomalaiset pitävät erityisenä huolenaiheena myös maahanmuuttoa ja pakolaisuutta. Saman huolen jakavat lähes poikkeuksetta kaikki EU:n reunavaltiot sekä ymmärrettävistä syistä myös ruotsalaiset.
Suurin yhteinen huoli EU:n kansalaisilla on ilmasto, sitä pitää tärkeimpänä 43 prosenttia vastaajista. Toiseksi tärkeintä olisi estää syrjäytymistä ja poistaa köyhyyttä, näin ajattelee 32 prosenttia unionin asukkaista. Kolmanneksi tärkeintä olisi luoda työpaikkoja ja taistella terrorismia vastaan, kannattajia kummallakin 31 prosenttia mielipiteensä ilmaisseista.
Köyhyys ja syrjäytyminen huolettavat
Markkinatutkimusyhtiö Ipsos selvitti 17.–25. elokuuta Euroopan parlamentin toimeksiannosta 27 unionin jäsenmaassa sitä, mitkä olisivat tärkeimmät asiat, joihin europarlamentaarikkojen tulisi keskittyä työssään. Vastaajia oli kaikkiaan 26 500.
Suomalaisten 1 000 kyselyyn vastanneen tärkeysjärjestyksessä rikollisuuden ehkäisemisen jälkeen ovat ilmastokysymykset, sitten seuraavat köyhyyden ja syrjäytymisen poistaminen, maahanmuuton ja pakolaisuuden ongelmat sekä talouden vahvistaminen ja työpaikkojen luominen.
Euroopan tulevaisuus kiinnostaa niukalti
Haastattelututkimuksessa paljastui selkeitä eroja eri maiden asukkaiden välillä ja ne liittyivät useimmiten selkeisiin syy-seuraussuhteisiin. Kuten maan sijainnin ja hallitsemattoman maahanmuuton seurausten muodostamaan yhtälöön. Toisaalta vaikkapa ihmisoikeuksia arvostettiin aika lailla samalla tavalla kaikkialla.
Demokratia ja lainkuuliaisuus kiinnostavat enemmälti ainoastaan unkarilaisia ja puolalaisia. Toisaalta irlantilaiset eivät voisi asiasta juuri vähempää välittää. Euroopan tulevaisuus kiinnostaa keskimäärin vain 19 prosenttia kyselyyn vastaneista. Kyproksen asukkaista enää 8 prosenttia pitää sitä tärkeänä asiana.
Virolaiset kestävän maatalouden puolella
Reilu ja kestävä maatalous kiinnostaa vähiten Euroopan unionin asukkaita. Sitä pitää tärkeänä 15 prosenttia EU:n parlamentin kyselyyn vastaajista. Toisaalta lähes neljännes slovakeista ja virolaisista piti sitä tärkeänä EU:n panostusten kohteena.
EU-parlamentin kyselyssä selvitettiin monia muitakin asioita, liittyen muun muassa pandemia-avustusten jakoon oikeusvaltion perusteiden mukaisesti sekä kansalaisten luottamukseen oman maansa hallitukseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- painopistealueet prioriteetit markkinatutkimuslaitos mielipidetutkimus Ipsos työpaikat Euroopan unioni kansanedustaja Ilmastonmuutos Euroopan parlamentti Ilmasto europarlamentti pakolaiset Terrorismi talous Rikollisuus EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus haluton puhumaan maahanmuuttajien aiheuttamasta turvallisuusuhasta – PS: ”Me puhumme maahanmuuttajien rikollisuudesta ja jengeistä, te vastaatte koronalla ja kokoomuksella”

Immonen: Lapsiin kohdistuva seksuaalirikollisuus kuriin – EU:lta huomautus Suomelle löperöstä linjasta

Demarikansanedustaja vähätteli huonon maahanmuuttopolitiikan osuutta jengiväkivaltaan – Purra: ”Humanitaarinen maahanmuutto lopetettava kokonaan”

Halla-aho Helsingin katuväkivallasta: Tilanteen paheneminen lopetettava heti – ”Voidaan vaikuttaa maahanmuuttopolitiikan keinoilla”

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Hallitus houkuttelee toimillaan siirtolaisvyöryä – kokonaiskustannukset vuodessa ovat miljardeja

Rantanen budjettiriihessä päätetystä poliisien rahoituksesta: ”Pitääkö ministeri Ohisalo poliiseja pilkkanaan?”

Pariisin terroristi: “Ei mitään henkilökohtaista” – Bataclanin terrori-iskua puidaan nyt oikeudessa

Hallitus edistää ruuhkamaksuja ja suunnittelee työpysäköinnin verottamista – ”Kaikkia autoilijoita koskeva työntekemisen sakkovero, joka erityisesti kohdistuisi pieni- ja keskituloisiin”

Puolan ja EU:n välinen oikeuslaitoskiista sai lisäkierroksia – uhkana EU-ero
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää