LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Europarlamentti selvitti kansalaisille tärkeitä asioita: Suomalaiset haluavat rikolliset kuriin – muualla Euroopassa vallitsee ilmastoahdistus
Ilmastomuutoksen vastaiset toimet ovat tärkeitä. Myös taistelu köyhyyttä ja syrjäytymistä vastaan on kannatettavaa. Näin ajattelee enemmistö EU:n kansalaisista. Suomalaiset pistävät asiat toiseen järjestykseen, kertoo Euroopan parlamentin selvitys.
Suomalaisten mielestä EU:n tärkein tehtävä on kamppailla järjestäytynyttä rikollisuutta ja terrorismia vastaan. Suomalaiset pitävät erityisenä huolenaiheena myös maahanmuuttoa ja pakolaisuutta. Saman huolen jakavat lähes poikkeuksetta kaikki EU:n reunavaltiot sekä ymmärrettävistä syistä myös ruotsalaiset.
Suurin yhteinen huoli EU:n kansalaisilla on ilmasto, sitä pitää tärkeimpänä 43 prosenttia vastaajista. Toiseksi tärkeintä olisi estää syrjäytymistä ja poistaa köyhyyttä, näin ajattelee 32 prosenttia unionin asukkaista. Kolmanneksi tärkeintä olisi luoda työpaikkoja ja taistella terrorismia vastaan, kannattajia kummallakin 31 prosenttia mielipiteensä ilmaisseista.
Köyhyys ja syrjäytyminen huolettavat
Markkinatutkimusyhtiö Ipsos selvitti 17.–25. elokuuta Euroopan parlamentin toimeksiannosta 27 unionin jäsenmaassa sitä, mitkä olisivat tärkeimmät asiat, joihin europarlamentaarikkojen tulisi keskittyä työssään. Vastaajia oli kaikkiaan 26 500.
Suomalaisten 1 000 kyselyyn vastanneen tärkeysjärjestyksessä rikollisuuden ehkäisemisen jälkeen ovat ilmastokysymykset, sitten seuraavat köyhyyden ja syrjäytymisen poistaminen, maahanmuuton ja pakolaisuuden ongelmat sekä talouden vahvistaminen ja työpaikkojen luominen.
Euroopan tulevaisuus kiinnostaa niukalti
Haastattelututkimuksessa paljastui selkeitä eroja eri maiden asukkaiden välillä ja ne liittyivät useimmiten selkeisiin syy-seuraussuhteisiin. Kuten maan sijainnin ja hallitsemattoman maahanmuuton seurausten muodostamaan yhtälöön. Toisaalta vaikkapa ihmisoikeuksia arvostettiin aika lailla samalla tavalla kaikkialla.
Demokratia ja lainkuuliaisuus kiinnostavat enemmälti ainoastaan unkarilaisia ja puolalaisia. Toisaalta irlantilaiset eivät voisi asiasta juuri vähempää välittää. Euroopan tulevaisuus kiinnostaa keskimäärin vain 19 prosenttia kyselyyn vastaneista. Kyproksen asukkaista enää 8 prosenttia pitää sitä tärkeänä asiana.
Virolaiset kestävän maatalouden puolella
Reilu ja kestävä maatalous kiinnostaa vähiten Euroopan unionin asukkaita. Sitä pitää tärkeänä 15 prosenttia EU:n parlamentin kyselyyn vastaajista. Toisaalta lähes neljännes slovakeista ja virolaisista piti sitä tärkeänä EU:n panostusten kohteena.
EU-parlamentin kyselyssä selvitettiin monia muitakin asioita, liittyen muun muassa pandemia-avustusten jakoon oikeusvaltion perusteiden mukaisesti sekä kansalaisten luottamukseen oman maansa hallitukseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- painopistealueet prioriteetit markkinatutkimuslaitos mielipidetutkimus Ipsos työpaikat Euroopan unioni kansanedustaja Ilmastonmuutos Euroopan parlamentti Ilmasto europarlamentti pakolaiset Terrorismi talous Rikollisuus EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hallitus haluton puhumaan maahanmuuttajien aiheuttamasta turvallisuusuhasta – PS: ”Me puhumme maahanmuuttajien rikollisuudesta ja jengeistä, te vastaatte koronalla ja kokoomuksella”
Immonen: Lapsiin kohdistuva seksuaalirikollisuus kuriin – EU:lta huomautus Suomelle löperöstä linjasta
Demarikansanedustaja vähätteli huonon maahanmuuttopolitiikan osuutta jengiväkivaltaan – Purra: ”Humanitaarinen maahanmuutto lopetettava kokonaan”
Halla-aho Helsingin katuväkivallasta: Tilanteen paheneminen lopetettava heti – ”Voidaan vaikuttaa maahanmuuttopolitiikan keinoilla”
Perussuomalaiset kyselytunnilla: Hallitus houkuttelee toimillaan siirtolaisvyöryä – kokonaiskustannukset vuodessa ovat miljardeja
Rantanen budjettiriihessä päätetystä poliisien rahoituksesta: ”Pitääkö ministeri Ohisalo poliiseja pilkkanaan?”
Pariisin terroristi: “Ei mitään henkilökohtaista” – Bataclanin terrori-iskua puidaan nyt oikeudessa
Hallitus edistää ruuhkamaksuja ja suunnittelee työpysäköinnin verottamista – ”Kaikkia autoilijoita koskeva työntekemisen sakkovero, joka erityisesti kohdistuisi pieni- ja keskituloisiin”
Puolan ja EU:n välinen oikeuslaitoskiista sai lisäkierroksia – uhkana EU-ero
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.