

Europarlamentin jäsenet äänestivät Unkarin kurinpitomenettelyn aloittamisen puolesta
Europarlamentin jäsenet äänestivät keskiviikkona luvuin 448-197 Unkarin kurinpitotoimien aloittamisen puolesta. 48 meppiä äänesti tyhjää. Menettelyn aloittamiseksi tarvittiin 2/3 enemmistö, mutta tyhjää äänestäneiden ääniä ei huomioida.
Kurinpitomenettely voi johtaa jopa siihen, ettei Unkari saa äänestää Eurooppa-neuvostossa. Tähän tarvitaan lopulta EU-maiden yksimielinen päätös, jossa kohdemaa Unkarilla ei ole äänestysoikeutta.
Yksimielinen päätös jäänee toteutumatta. Kurinpitomenettely vesittynee, koska Puola tuskin äänestää Unkaria vastaan. EU on aikeissa rangaista Puolaakin. Nämä toimet käynnistettiin viime joulukuussa. Unkari on kertonut, ettei se aio puoltaa Puolan rankaisemista.
Vaiherikas ja todennäköisesti turha menettely
Ennen kuin lopulliset sanktiot astuvat voimaan, tulee Eurooppa-neuvoston äänestää 4/5 enemmistöllä, jos EU-maat uskovat Unkarin rikkovan perusteellisesti EU:n lakeja tai arvoja.
Vaiherikas menettelytapa johtaisi tämän jälkeen “vakavaan ja pitkäkestoiseen” EU:n arvojen rikkomisen arviointiin. Joko kolmasosa EU-maista tai Euroopan komissio voi käynnistää tämän vaiheen. Tämän jälkeen kohdemaa – tässä tapauksessa Unkari – saa tilaisuuden tulla kuulluksi.
Mikäli Euroopan parlamentti ei ole tyytyväinen Unkarin vastaukseen, tulee sen saada 2/3 enemmistö taakseen toistamiseen jatkotoimenpiteitä silmällä pitäen. Tämän jälkeen Eurooppa-neuvoston tulee yksimielisesti puoltaa sanktioita Unkarille.
Tähän vaiheeseen menettely mitä ilmeisimmin pysähtyy. Menettely toki tarjoaa oivan apajan poliittisten irtopisteiden napsintaan.
Mikäli kurinpitomenettely etenisi tästä, tulee Eurooppa-neuvoston puoltaa vielä kertaalleen sanktioita. Tässä kohtaa riittää 55 prosentin maiden enemmistö, kunhan se kattaa 65 prosenttia koko EU:n kansalaisista. Laskutoimitukset tehdään edelleen siten, ettei kohdemaa Unkaria huomioida laskennassa.
Komission puheenjohtaja Juncker kehotti yhtenäisyyteen
Euroopan parlamentin juopa Unkarin suhtautumiseen ilmeni vain hetkiä sen jälkeen, kun Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti Unionin tila -puheensa.
Junckerin puhe oli totuttuun tapaan federalistinen, jossa hän halusi muun muassa haastaa eurolla Yhdysvaltain dollarin aseman maailman tärkeimpänä reservivaluuttana.
Juncker halusi EU:lle yhteneväistä ulkopolitiikkaa ja Euroopan pankkivalvoja EBA:lle lisää muskeleita, koska viime aikoina EU-maiden pankeissa on ilmennyt rahanpesuskandaaleja.
Junckerin puhe kehotti EU-maita tiivistämään rivejään ja unohtamaan railot etelän ja pohjoisen sekä idän ja lännen välillä. Kehotus unohtui hetkessä, kun mepit päästettiin äänestämään Unkarin kohtalosta unionissa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tutkimus vahvistaa: eurooppalaiset naiset ovat löytäneet maahanmuuttokriittiset puolueet

Unkarin pääministeri Viktor Orbán saksalaisen Bild-lehden haastattelussa: Jos olisin harjoittanut Merkelin politiikkaa, minut olisi jo ajettu virastani

Unkarin ukaasi EU-budjettiin: ei senttiäkään maahanmuuttajille
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää