Säädös nykyisessä muodossaan uhkaa sananvapautta, sillä sen nojalla tietynlaisia poliittisia näkemyksiä pyritään tukahduttamaan, perustelee Sebastian Tynkkynen.
– Kukaan ei oikein tiedä tarkkaan, mitä tarkoittaa haitallinen sisältö, jota sosiaalisesta mediasta pitäisi säädöksen velvoittamana siivota. Jo hyvin lyhyessä ajassa säädös on osoittautunut painajaiseksi sananvapauden kannalta.
EU passitti ajatuspoliisit asialle
Tynkkynen muistuttaa entisen sisämarkkinakomissaarin Thierry Bretonin esittäneen uhkauksia Elon Muskia kohtaan tämän X:ssä julkaistun Donald Trumpin haastattelun alla. Äskettäin komissio otti hampaisiinsa Muskin haastattelun Vaihtoehto Saksalle -puolueen puheenjohtaja Alice Weidelin kanssa.
– EU passitti 150 ajatuspoliisia valvomaan Elon Muskin ja Weidelin haastattelua. Ja tämä tapahtui nimenomaan sen takia, että EU-virkamiehet seurasivat, rikotaanko haastattelussa tätä digipalvelusäädöstä. Näinkö suuri uhka yksi haastattelu on eurooppalaisille? Ei todellakaan ole, vaan nyt on otettava takapakkia tämän sananvapautta loukkaavan sääntelyn kanssa, Tynkkynen linjaa.
Tukea monesta suunnasta
Digipalvelusäädös on ollut voimassa 17. helmikuuta 2024 lähtien. Tynkkynen vaatii esityksessään säädöksen sananvapautta loukkaavien säännösten muuttamista tai koko säädöksen kumoamista.
Tynkkysen aloite on lyhyessä ajassa saanut tukea useasta poliittisesta ryhmästä.