
Europäättäjien talouspolitiikka ruokkii populistipuolueita
Eurooppalaisten päättäjien epäilemättä suurin murhe on populistipuolueiden voittomarssi läpi Euroopan. Kansalaiset äänestävät vihaisina populisteja huomattuaan elintasonsa jämähtäneen paikalleen. Pieni- ja keskituloisten elämä on jatkuvaa taloudellista taistelua.
Financial Timesin vakiokolumnisti Wolfgang Münchau pohtii kirjoituksessaan eurooppalaisten päättäjien tarvitsevan uuden strategian. Euromaiden tulisi tarkastaa uudelleen Maastrichtin sopimuksen talouskurisäännöt. Nämä säännöt ja EU:n politiikka johtavat yhdessä suhdanteita voimistavaan tilaan. Laskukausina se merkitsee siten yhä kivuliaampia lamoja.
Hän muistuttaa siitä, miten Italiassa kävi kun EU-myönteinen Mario Monti nimitettiin pääministeriksi. Hän sai puserrettua maan budjettivajeen alle kolmeen prosenttiin. Hinta oli kova. Lähellä poliittista keskustaa olleet suurpuolueet ovat kutistuneet rajusti.
Saksan perustuslain velkajarru tuottaa ongelmia
Münchau kertoo ihmetelleensä, miksi muut euromaat eivät älähtäneet lainkaan, kun Saksassa puserrettiin kymmen vuotta sitten perustuslakiin tiukkaan talouden pitoon tähdännyt velkajarrulaki.
Tämä onnistui, kun suuri koalitio oli vielä riittävän suuri saadakseen kahden kolmasosan enemmistön Saksan valtiopäivillä.
Nyt tämän lain kumoaminen on likimain mahdotonta, koska puoluekenttä on pirstaloituneempi.
Tätä nykyä lain vaikutuksia ymmärretään paremmin. Jopa saksalaisekonomistit ovat myöntäneet lain tuovan ongelmia. Saksan budjettialijäämien laittomuus merkitsee suhdanteiden tasaamisen olevan likimain mahdotonta. Samalla se syö muiden euromaiden mahdollisuuksia saada kirjanpitojaan kuntoon kehittämällä vientiä Saksaan.
Syntipukeiksi Venäjä ja Facebook
Münchaun mielestä eurooppalaisten päättäjien tulisi ennen kaikkea miettiä talouspolitiikkansa kokonaan uudelleen. Jos he ovat hampaat irvessä valmiita häviämään koitoksen populisteille, niin heidän tulee jatkaa Venäjän ja Facebookin syyttelyä epätoivottujen vaalitulosten jälkeen.
Päättäjät voivat myös kieltää yhteisvaluutta-alueen tarvitsevan radikaaleja uudistuksia, joiden avulla euroalue toimisi paremmin.
Tietenkin he voivat myös noudattaa talouskurisopimusta pilkulleen.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Analyysi: Saksassa jatkuva hallituskriisi, EU-politiikka hakusessa – onko suurten puolueiden aika sielläkin päättynyt AfD:n ja vihreiden nousun myötä?

Italian Liitto marssittaa eurovaaliehdokkaiksi eurovastaisia ja hamuaa keskuspankin kultaa italialaisille – maan eurovastainen taistelu valmistellaan huolellisesti

Eurovaaliehdokas Kotro: EU vie leivän suomalaisen pöydästä

Taloustieteen professori, eurovaaliehdokas Virén huolissaan korkeasta kokonaisveroasteesta

Hollantilaisministeri: EU:lla riski luhistua
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää