Kuinka Eurooppa onkaan muuttunut vain vajaassa vuosikymmenessä. Arabikevään ja vuonna 2011 alkaneen Syyrian sisällissodan seurauksena Eurooppaan saapui miljoona pakolaista vuonna 2015.
Saksan liittokansleri Angela Merkel toivotti tulijat tuolloin hurmioituneena tervetulleeksi ja ilmoitti “Me pysymme tähän”. Suomen pääministerin ilmoitus kakkoskotinsa antamisesta turvapaikanhakijoiden käyttöön huomattiin laajalti maailmalla.
Vuodesta 2015 Eurooppaa on vaeltanut 4,5 miljoonaa syyrialaista ja heistä 1,3 miljoonaa on otettu kansainvälisen suojeluun piiriin
Toinen ääni kellossa
Nyt ääni Euroopan kellossa on toinen ja suhtautuminen laittomiin maahanpyrkijöihin sekä turvapaikanhakijoihin on tiukentunut huomattavasti.
Italia ja Itävalta – monen muun EU-maan ohella – haluaisivat julistaa Syyrian arabitasavallan “turvalliseksi” maaksi ja aloittaa palautukset. Itävallan liittokansleri Karl Nehammer perusteli näkemystä taannoin muun muassa sillä, että 200 000 ihmistä pakeni Libanonista Syyriaan, kun Hizbollahin ja Israelin yhteenotot sekä pommitukset alkoivat.
Palautuskeskuksia turvallisiin maihin
EU katkaisi diplomaattiset suhteet Syyriaan vuonna 2012 ja unioni on määrännyt myös pakotteita diktaattori Bashar al-Assadin hallintoa vastaan
Italian pääministeri Giorgia Meloni otti runsas viikko sitten EU-neuvoston kokouksessa Brysselissä esille pakolaisten palautukset ja diplomaattisen keskustelun avaamisen Syyrian johdon kanssa.
Osaltaan puheenvuoro liittynee EU:n piirissä alustavasti vaaleanvihreää valoa saaneeseen aloitteeseen niin sanottujen palautuskeskusten perustamisesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille “turvallisiin kolmansiin maihin”.