

Eurooppa on yksi suurimmista riskialueista maailman taloudelle – kiitos yhteisvaluutan
Saksa tyrmäsi Ranskan presidentti Emmanuel Macronin visiot solidaarisemmasta euroalueesta. Samalla euroalueen alkuvuoden talouden tunnusluvut ovat hieman nuupahtaneet. Se ei välttämättä tarkoita uutta taantumaa ainakaan heti. Selvää kuitenkin on, ettei nousukausi voi jatkua loputtomiin.
Talouslehti Financial Timesin vakiokolumnisti Wolfgang Münchau kirjoittaa, että taantuva talous ja yhteisvaluutta euron vikojen korjaamatta jättäminen on yksi suurimmista uhista maailman taloudelle. Euroalue ei ole saamassa edes Macronin toivomia uudistuksia. Alue ei ole saamassa omaa budjettiaan ja valtiovarainministeriä. Eurobondit eli euroalueen yhteiset joukkovelkakirjat jäävät pois. Euroalueen pankit eivät ole saamassa yhteistä talletussuojaa.
Euroalueen talous kasvoi roimasti viime vuonna
Vuoden 2017 talouskasvuluvut olivat makeita euroalueelle. Euron ulkoinen arvo on kuitenkin kohonnut ja sen arvellaan vaikuttavan haitallisesti vientivetoiseen talouskasvuun. Lisäksi maailman talous on herkässä tilassa kauppasodan uhan vuoksi.
Mikäli Yhdysvallat ja Kiina asettavat tuontitulleja toisilleen niin sen epäillään heikentävän maailmankaupan volyymiä. Tämä osuisi epäsuorasti myös Eurooppaan, vaikka EU saisikin erivapauden Yhdysvaltain terästullilta.
Münchau muistuttaa, että ripeän kasvun aikakausi saattaa olla vain lyhytaikainen pyrähdys pitkän vyönkiristelyn jälkeen. Toinen näkemys on, että alkuvuoden talouslukujen pettymykset ovat vain väliaikainen häiriö, ja että kasvu jatkuisi ainakin parin vuoden ajan.
Norsu posliinikaupassa
Pirteistä kasvuluvuista huolimatta euroalueella on suuri ongelma nimeltä Italia. Sen tuottavuus on likimain polkenut paikoillaan koko euroajan. Samaten maan bruttokansantuote on laskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Italian velka on massiivinen, eikä maa näytä pystyvän talouskasvulla taittamaan velkaisuuttaan. Maalla on velkaa noin 132 prosenttia bruttokansantuotteesta. Lukema on likimain yhtä suuri kuin vuonna 2014.
Reippaasta nousukaudesta huolimatta Italia ei ole kyennyt laskemaan velkaisuusastettaan. Tehtävä ei ainakaan helpotu uuden taantuman alkaessa.
Euroalueella ei ole keinoja pelastaa Italiaa, jos maan rahoittajat alkavat epäillä Italian kykyä suorittaa jättivelkojaan. Euroopan keskuspankki voi olla niin ikään aseeton, mikäli uusi taantuma alkaa ennen kuin se pystyy normalisoimaan rahapolitiikkansa.
Italia pysyy norsuna posliinikaupassa. Norsu on onneksi vielä säyseällä tuulella.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Tynkkynen: “On vain ajan kysymys, milloin Li Anderssonin EU-varojen käyttö menee tutkintaan”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) oudoksuu oikeuden langettamaa kieltoa, joka estää Marine Le Penin osallistumisen Ranskan presidentinvaaleihin 2027. Le Pen menetti vaalikelpoisuutensa EU-varoihin liittyvien epäselvyyksien takia. EU-avustajien palkkaamiseen tarkoitettuja varoja oli tuomioistuimen mukaan käytetty Le Penin puolueen toimintaan, mikä on kiellettyä. Samalla Tynkkynen huomauttaa, että europarlamentaarikko Li Andersson järjesti alkuvuonna Suomessa festivaalin, jonka rahoitukseen hän käytti mepin viestintäavustustaan.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Purra avasi Saabin puolustustarviketehtaan Tampereella: Suomen puolustusteollisuudella on suuri kasvupotentiaali
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sai kunnian avata puolustusteollisuusyhtiö Saab Finlandin uuden tuotantolaitoksen Tampereella.

Saksan armeijaa halutaan varustaa sodan varalta – 1 000 miljardilla saa aseita ja ammuksia, mutta mistä sotilaita?
Saksan armeijan komentajan mukaan Saksaan ja Eurooppaan kohdistuu todellinen sotilaallinen uhka. Venäjä olisi hyökkäyskykyinen saksalaisarvioiden mukaan vuonna 2029. Saksa aikoo panostaa puolustukseensa jopa yli 1 000 miljardia euroa ja laskee kuluja myös siltä varalta, jos USA jättää puolustusliiton.

Antikainen: Suomi irtautuu Ottawan sopimuksesta ja panostaa turvallisuuteen – epäisänmaalliset toverit aloittivat heti myyräntyön
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mukaan vihervasemmistoa ei näytä kiinnostavan Suomen ja suomalaisten turvallisuus - saati puolustuskyky.

Purra Ylen puheenjohtajatentissä: Tärkeintä on turvallinen Suomi – ”Maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ratkaistaan kiristämällä maahanmuuttopolitiikkaa”
Ylen alue- ja kuntavaalien kolmannessa puheenjohtajatentissä kohtasivat torstai-iltana perussuomalaisten Riikka Purra, vihreiden Sofia Virta ja Liike Nytin Harry Harkimo.

Ruotsidemokraatit Narinkkatorilla: ”Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa!”
Ruotsidemokraattien ja Tanskan kansanpuolueen kansanedustajia vieraili Narinkkatorin vaalikontilla Pohjoismaiden neuvoston kokousten yhteydessä. - Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa. Pitäkää rajanne kiinni. Huolehtikaa, että asetatte oman maanne kansalaiset etusijalle! ruotsidemokraattien kansanedustaja Victoria Tiblom vetosi äänestäjiin Narinkkatorilla.

Riikka Purra MTV:n puheenjohtajatentissä: Maahanmuutto laskenut Pisa-tuloksia
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra nosti maahanmuuton esiin suurimpana syynä Suomen Pisa-tulosten laskemiselle eilisessä puheenjohtajatentissä.

Toimeentulotuki on nyt kuin katiska, johon liian moni jää loukkuun – hallitus uudistaa sosiaaliturvajärjestelmää selkeämmäksi ja työhön kannustavammaksi
Hallitus pyrkii yksinkertaistamaan sosiaaliturvajärjestelmää. Tavoitteena on sujuvampi, yksinkertaisempi ja työhön kannustavampi sosiaaliturvajärjestelmä. Tarkoituksena on ohjata ihminen hakemaan ensin ensisijaisia etuuksia, kuten työmarkkinatukea, jotta henkilö saadaan palvelujärjestelmän piiriin ja velvoitteiden pariin.

Purra tylytti oppositiota: Te pelottelette ja huijaatte kansalaisia
Eduskunnassa käytiin keskiviikkona keskustelu välikysymyksestä hallituksen lisäleikkauksista soteen ja koulutukseen liittyen. Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ihmetteli opposition vaalien alla kiihtyvää kurjuuden julistusta.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää